Porslin för tedrickare!

Tea Bag Coffin by Jonas Trampedach

Det här är ju verkligen en bra idé för tedrickare. En liten tanke bara. Fatet går inte att klaga på men visst är det en mugg på fotot? Muggar har inte fat. Drop in, drop out, kopp out!

Foto från
Likecool.com

Nina Hagen hos Merv


Ehrenmarkauktion

Slösurfade på Tradera när jag hittade den här avslutade auktionen: 

Läs objektsbeskrivningen. Vad är fel?

Vad är en lokal i Gallerian?

...om inte tråkig, trist och långtråkig eller helt svindyr.

Ändå sedan Gallerian började låta vanligt folk bo i deras butikslokaler har fastigheten var halvdöd. De har två problem. Det första är att lokalerna i Gallerian är alltför dyra. Det andra är att de diskriminerar vissa butiker. Grisarna i "Djurfarmen" säger att alla djuren är lika värda men att grisarna är mer lika värda än de andra. Tydligen är Saffran inte en gris.


Det mest patetiska är att fastighetsägarna vill få oss kunder att tro att de tomma lokalerna är något bra. Omvänd psykologi? Gallerian har förstås rätt i att ombyte förnöjer men här handlar det inte om ombyte. Vad vi får och vad vi har fått de senaste tio, femton åren är tomma lokaler. Vem går egentligen igenom Gallerian (mellan Åhléns och torget) för att handla? Det handlar bara om att komma till busshållplatsen så snabbt som möjligt. Vem vill handla på nerlagda Kassaservice, någon äcklig och uppsnofsigt dyr chokladbutik eller hos en frissa? Tänk om Gallerian ändå vore som Fantomen: Gallerian är död! Länge leve Gallerian!

Sofie's

Istället för att bara irritera mig på alla felskrivningar i samhället så kommer jag ta foton på dessa och lägga ut på bloggen. Det första exemplet är Sofie's i Eskilstuna på Köpmangatan. Det här är deras skylt som står utanför lokalen:


Jag tog fotot för att de har "dropp in". Jag kan tänka mig det då det regnade en hel del när jag tog fotografiet.

Jag har inga problem att man använder engelska uttryck; det gör vi hela tiden, även jag. Men att använda engelska uttryck och skriva dessa "på svenska" känns konstigt.

Ett annat problem som jag inte upptäckte förrän jag började redigera bilden är att företaget heter "Sofie's".

Även här har engelskan påverkat lite för mycket på vårt svenska språk. "[The apostrophe] indicates a possesive in a singular noun." (Truss, Lynne. Eats, shoots & Leaves. s. 40) Apostrofen visar alltså att det är Sofies butik. Men i svenska använder vi inte apostrofer på det sättet.

Nu är det stora frågan om "Sofie" är svensk eller från ett engelsktalande land. Om hon är engelsk är det helt klart okej. Vad tycker ni?

Sharks!

Stephen Baldwin har sjunkit så långt han kan komma. DVDn släpps 27 januari.

Livrustkammaren del 2


Livrustkammaren

I lördags var jag och en kompis på Livrustkammaren i Stockholm.

Jag tog många bilder. Jag har lagt upp alla på min bilddagbok. På bilddagboken.se heter jag "Doinkydoo".

Inväntar: 9

2009 kommer att ge oss många urusla filmer som vi anser oss sett tidigare, ett exempel är den troligtvis hemska klichéaktiga "The Ugly Truth" med Katherine Heigl som enligt trailern ser lika "ja vi har sett den förut"-aktig som hennes förra film "27 dresses". Men det finns även film att se fram emot.

För fyra år sedan kom det en lovande kortfilm vid namn "9". Den följer en liten tygfigur som försöker överleva i en hemsk framtid där mänskligheten har dött. Filmen ger oss inte hela historien. Tydligen har han ett uppdrag men vi får aldrig reda på det innan filmen tagit slut. Ändå är det en intressant film. Se den nedan. Den är tio minuter.


Den nionde september har en långfilmsversion USA-premiär. Enligt trailern utspelar den sig innan kortfilmen och kommer att ge svar åt många frågor. För tillfället är "9" den film jag hoppas mest på under 2009. Förhoppningsvis hinner man se den innan året är slut. Några få invändningar: Man betonar producenten Tim Burton i trailern, troligen är det bara ett reklamknep (han har inget att göra med originalfilmen), vilket är bra eftersom Burtons filmer bara blir sämre och sämre. Långfilmen har en annan regissör. Acker är petad. Istället är det Timur Bekmambetov som är regissör. Det behöver inte vara dåligt eftersom hans förra film är "Wanted", den actionfilmen som överraskade mest under 2008.

Här är trailern till långfilmen "9".
 

Filmstatistik 2009

2008 års filmstatistik


DVD-inköp för 4899 kronor

- 78 långfilmer

- 10 säsonger TV-serier


Bästa inköp:

 
Film: The Prestige (25 kr) eller The Fountain (59 kr)


TV-serie: Dream On - Säsong 1 & 2 (199 kr)


Antal sedda:

362 filmer (64 av dessa är producerade 2008)


Årtionden:

00: 238

90: 14

80: 10

70: 17

60: 12

50: 8

40: 8

30: 14

20: 4

10: 

00: 1


Nationer, nysedda:

USA: 219

UK: 19

Kanada: 7

Frankrike: 5

Japan: 5

Sverige: 3

Danmark: 3

Australien: 2

Belgien: 2

Österrike: 1

Tjeckoslovakien: 1

Spanien: 1

Italien: 1

Kina: 1

Holland: 1

Brasilien: 1

Sovjet: 1

Ryssland: 1

Israel: 1

Samproduktion: 48


Fem bästa nysedda under 2008:


Planet Terror (2007) - Troligen den bästa zombiefilm jag någonsin sett.

The King of Kong (2007) - bra underdogdokumentär!

Please Vote for Me (2007) - underbar dokumentär om demokratiexperiment i Kina
Giving credit where credit is due.

The Parallax View (1974) - Ruskig stämning i denna thriller. Härligt score!

Into the Wild (2007) -  årets stora överraskning bland de filmer jag såg.


Fem sämsta nysedda under 2008:


Sweeney Todd (2007) - en förbannat dålig musikal. Man dör en bit varje gång de börjar sjunga.

Viy (1967) - gammal överskattad rysk skräckis. Svår att få tag på, svår att se.

Be Big (1939) - Många av Helan och Halvans filmer är hafsverk. Detta är en av de sämsta!

The Mutant Chronicles (2008) - Film baserat på tv-spel, en av de värsta jag sett.

D-War (2006) - Specialeffekterna var inte så dåliga. Synd att manuset är ett av de mest patetiska för i år.


Fem bästa nysedda producerade 2008:


The Dark Knight - för tillfället den bästa film jag sett från 2008. Ledger är fortfarande överskattad.

In Bruges - Härlig blandning mellan våld och humor.

Felon - får inte glömmas bort i filmdjungeln. Bra fängelsedrama/thriller

Wanted - Extremt överdriven men ändå jävligt underhållande om man godtar diegesen.


Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - Den kanske inte nådde mångas förväntningar och filmen hade även ett par mycket löjliga scener (läs: lianscen i djungel) men Indy levererade. Stor underhållning!


Fem sämsta nysedda producerade 2008:


The Mutant Chronicles - Spolade delar av filmen, vilket är oförlåtligt. Frick on a stick!

Definitely Maybe - Årets bomb! Hade stora förväntningar på Reynolds men jag brydde mig inte någonstans om någonting. Romcoms måste skapa känslor för karaktärerna annars funkar det inte. Bläh!

10,000 BC - Förväntade mig skit; fick skit! Årets mest självklara dundertabbe. Razzies nästa?

Mamma Mia! - Vad får man om man tar Hollywoods A-stjärnor och glömmer bort att kolla om de kan sjunga och dansa? Manus suger också!

Get Smart's Bruce And Lloyd Out of Control - Två filmer i Get Smart-serien kom samtidigt. Båda utspelar sig samtidigt. Kul idé men otroligt att man la allt krut på den ena filmen och inget krut på den här. Möjligheterna att göra två helkuliga filmer som vävdes ihop av varandra var ju oändliga. Get Smart blev en okej film trots många missar. Get Smart's Bruce and Lloyd Out of Control blev en möjlighet sopad under mattan och söndertrampad.


Bästa böckerna 2008

Vilka är 2008 års bästa böcker? Egentligen kan jag inte svara på det men jag kan lista de favoriter jag har hunnit läsa. Först ut är böcker från min bokblogg där jag plockat de som känns viktigast under året:


Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck släpptes i juni. Det är en snabbläst humoristisk roman om hur förbannat elak en lärare kan vara om hon bara lägger manken till. Passar perfekt i skolan!


En dagbok för alla mina fans - Gregs bravader är en rolig bok i Bert-stuket. Den här är extra bra tack vare underbara teckningar. Kom i maj.


Översättarens anmärkningar av Erik Andersson är egentligen en bok från 2007 men det är också en bok från kulturrådet som jag norpade åt mig i somras.

Eftersom jag inte skriver något om bilderböcker på min bokblogg så tänker jag nu nämna några extra bra bilderböcker som kom under 2008.

 Ibland regnar det (40 sidor)
Malin Anclair och Mimmi Tollerup-Grkovic (ill.) har gjort en härligt levande bilderbok om Fia som inte kan ha den roligaste hemmasituationen. Vanligtvis är det underbart. Fia har en mamma som strålar. Hennes mamma har energi att göra saker och har tokiga idéer i massor. Men plötsligt kan allt vända. Fias mamma blir då deprimerad och utmattad. "Ibland regnar det" visar med underbara färger de glada dagarna i Fias liv och med daskgrått och mörker hur de andra dagarna är. Det kanske inte är den mest populära boken bland barnen men jag som vuxen gillar den skarpt.

 Bajskorv (32 sidor)
Stephanie Blake har gjort en kort och enkel historia som barnen kastar sig över. Den lilla kaninen kan bara säga en sak: bajskorv! Det som gör boken så bra är att den riktar sig till lågstadieelever som fortfarande har den äkta kiss- och bajshumorn kvar i kroppen. Den enkla texten gör att de själva kan läsa boken. Bilderboken fungerar också utmärkt som högläsningsbok. När man i historien kommer till de delar kaninen säger "bajskorv" ska man förstås överlåta den delen av högläsningen till barnen.

 De ovanligaste barnen i världen (28 sidor)
Inger Edelfeldt berättar här om en ovanlig kille och en ovanlig tjej som träffas och bildar familj. Paret vill förstås att deras barn ska växa upp till de ovanligaste barnen i världen. Barnen döps till Duddwig och Bamseflor, får ovanliga barnvakter och ovanliga hemmalärare där de får lära sig ovanliga saker. Till slut är allt så ovanligt att det enda barnen vill är att vara vanliga. Illustrationerna av Emma Adbåge är färgglada och detaljrika och tillför nog historien mer än vad texten gör. Det hela slutar lyckligt, i varje fall ur barnens synvinkel.

 Sixten och Blixten på dagis (36 sidor)
För mig är Aino Havukainen och Sami Toivanens författarskap årets överraskning.  Under året som gått har två böcker översatts till svenska. Den bästa är "Sixten och Blixten på dagis" och är min absoluta favoritbok just nu bland barnböcker. Sixten och Blixten är två heltokiga småkillar. De har vunnit en heldag på stadens spa- och badpalats Böljan. Ungarna har dock lite svårt att hitta dit och på vägen hittar de i stället ett hus som kallas Blöjan. Det måste vara rätt, anser de och klampar in. Blöjan är ett dagis och de tycker att vissa saker är lite konstiga men de hittar på sina förklaringar och hänger på allt som sker. Jag ser VERKLIGEN fram emot fler häftiga bilderböcker med Sixten och Blixten, eller egentligen vad som helst av Havukainen och Toivanen. På biblioteket har vi ett par till titlar på finska. Jag hoppas att de översätts snarast!

 Hermans sommar (40 sidor)
Den norska författaren Stian Holes nydanande bilderbok är kritikernas stooora favorit av 2008 års bilderboksutgivning. Han går tillbaka till collagestuket, överdimensionerar figurernas olika delar och placerar dem i konstiga situationer. Det funkar. Jag gillar boken och ungarna skrattar glatt till bilderna. Även historien är bra. Efter sommaren ska Herman börja skolan. Han är rädd och utforskar därmed sin närmsta omgivning med frågor om rädsla. Herman inser att alla är rädda för något, att det är en del av livet. "Hermans sommar" är en bra grund till samtal om rädsla och att växa upp.

 Finurliga Mama Sambona (32 sidor)
Hermann Schulz växte upp i östra Afrika. Därifrån fick han med sig en historia som känns typisk afrikansk, men den är troligen påhittad av Schulz. På en ö i Viktoriasjön sitter den urgamla drottningen Sambona och njuter av livet. Liv och död på ön fungerar inte som hos oss. På ön måste Döden få tag på den person han ska ta med sig på en gång annars måste han vänta några år. Därför har Döden en medhjälpare som ska kolla att personen är där den ska. Medhjälparen är en liten rosa kanin som bara gör bort sig hela tiden. Sambona är expert på att undvika Döden. I den här bilderboken få vi följa hennes möten med Döden. En stor del av känslan måste tilldelas illustratören Tobias Krejtschi som har skapat illustrationer som passar perfekt till texten.

Filmstatistik december

Antal långfilmer sedda: 33 (inkl 1 omsedda)

Filmer under 40 min: 6 (sammanlagt 60 min)


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

90: IIII

80:

70:

60: II

50: II

40: IIIII

30: II


Nationer: (nysedda)

USA: 30

Japan: 1

Israel: 1

Belgien: 2

Ryssland: 1

Samproduktioner: 3


Tre bästa nysedda långfilmer:


4 The Band's Visit (2007) - Stor överraskning och en mycket speciell film. Lugn och sansad på arabiska och hebreiska. Slåss om femteplatsen av mina bästa sedda filmer under 2008.


4 Paprika (2006) - Svårsmält animé som får tittaren att vara på helspänn hela tiden. Vad är dröm och vad är verklighet?

4 The Paleface (1948) - Rolig western med Bob Hope och Jane Russel.


Tre sämsta nysedda långfilmer:


1 The Mutant Chronicles (2008) - Filmatiseringar av tv-spel är aldrig någon bra idé. Det här är en av de sämsta!

1 Eve And the Handyman (1961) - Russ Meyers filmer ligger ofta på gränsen mellan att vara absolut absurda och absolut skräp. Den här är nog det sämsta han gjort! Totalt ointressant!

1 Sick: The Life & Death of Bob Flanigan, Supermasochist (1997) - Flanigan är sadomasochist och använder det i sin konst. Filmen fick mig att må illa, men inte på grund av all S/M eller spikar genom ollonet, utan för att Flanigan var en ointressant människa; en dålig konstnär.


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4: III

3: IIIIIIIIIIIIII

2: IIIIIIIIII

1: IIIII


Kommentar: Äntligen semester och vad händer då? Två dagar in i semestern så blir man sjuk. Sista nio dagarna på året tillbringar jag kallsvettig, hostig och fräsandes i hemmet. Jag fick dock chans att se extra mycket film. 33 långfilmer är hygglig statistik. Jag såg även sex kortfilmer varav den oscarnominerade ryska "My Love" är något att rekommendera. Därmed har jag sett alla oscarnominerade animerade kortfilmer för 2008:
Madame Putli-Tutli: Den bästa filmen! Kvinna på tåg.
I Met the Walrus: onödig animering av en intervju med Lennon.
Even Pigeons Go To Heaven: Absurd film om döden som säljer himmelsmaskiner.
My Love: underbart målad.
Peter & the Wolf: Vinnaren av oscarn. Ganska bra men ändå den gamla vanliga historien.