Filmstatistik november 2008

Antal långfilmer sedda: 20 (inkl 1 omsedda)

Medelbetyg nysedda: 3,26


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIIIII

90:

80:

70: II

60:

50: I

40: II

30: I


Nationer: (nysedda)

USA: 13

Australien: 1

Samproduktioner: 5


Tre bästa nysedda långfilmer:


4 The Parallax View (1974) Skön stämning i denna thriller. Härlig musik.


4 2:37 (2006) Överraskande bra skoldrama.

4 My Favorite Brunette (1947) Bob Hope är rolig! Bra film noir-parodi.


Tre sämsta nysedda långfilmer:


1 Hellboy II: The Golden Army (2008) Överdrivet och meningslöst.


2 Futurama: Bender's Game (2008) Det är dags att lägga ner Futurama. Ringen-parodi? Been there!


2 Sherrybaby (2006) Onödig film. Onödigt naket. Onödig.


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4: IIIIIIIII

3: IIIIIII

2: II

1: I


Kommentar: Bästa filmmånaden någonsin sen jag började föra statistik. Mycket beror nog på att jag tog mig tid att få tag på bra filmer. Vanligtvis ser jag allt jag kan få tag på utan att bry mig om de är bra eller dåliga. Man ska ju ändå se allt, eller hur? Tanken var att jag skulle ha en stor klassikermånad men kom mig aldrig för att beställa dvd-boxarna. Kanske om några månader? Jag ser fram emot "On the Road With Bob Hope and Bing Crosby Collection" som ska beställas snart (de fyra första filmerna i "on the road"-serien). Jag skulle vilja ha en Claudette Colbert-box men det verkar inte finnas en sådan och det blir för dyrt att köpa hennes filmer var för sig. "It happened one night" är med i min Capra-box och "The Palm Beach Story" är med i min Sturges-box men hon har ju gjort så mycket mer som verkar intressant. Ja, ja. Jag har (nästan) inte köpt någon DVD sen augusti så det är dags för ett riktigt storköp. Vad kan man adda till inköpslistan? Några förslag? 


Inför flipper-SM


Polarna tränar hårt inför flipper-SM som avgörs i december. Läs
reportage i Folket.

Månadens entreprenör: november


ENWIS är en organisation för Enköpings företag som arbetar tillsammans med Enköpings skolor. Förkortningen står för "Enköpings företag och Westerlundska i samverkan". Westerlundska är gymnasiet i Enköping.

Varje månad väljer de ut den bäste entreprenören i kommunen. För november månad har tydligen vi fått utmärkelsen, dvs jag och de två modersmålslärarna i bosniska och ryska/turkmeniska för litteraturprojektet om Selma Lagerlöf.

Motivering: "För ett starkt engagemang & att på ett entreprenöriellt sätt lyckats entusiasmera elever kring ett  intressant och annorlunda ämne." 

Bokenkät november

I min sömnlöshet (sov två timmar mellan nio och elva) har jag hittat en bokenkät på bokbloggen "Subjektiva Olivia" som jag tänkte använda för att ta död på tiden (nu när man tydligen inte får ta död på levande objekt.)

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Det måste vara en av de böckerna som jag har "varit tvungen" att läsa. Istället för att välja någon pådyvlad bok från litteraturvetenskapsutbildningen (såsom t ex Strändernas svall) så väljer jag en av de H-författare jag själv prackar på mig. "Elementarpartiklarna" av Michel Houellebecq tillhör den extra smörja som jag både föraktar för innehållet men även för det usla språket. I ärlighetens namn läste jag aldrig klart romanen; första gången det har hänt med en H-författare.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Som vanligt måste jag svara "Rulltrappan" av Nicholson Baker.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Kommer inte ihåg. Riktigt skrämd blev man bara när man var yngre. Jag kommer däremot ihåg hur in i helvete skrämd jag blev av filmerna "Psycho 3" och "Poltergeist 2", egentligen ganska dåliga uppföljare men levererade när jag gick i mellanstadiet.

4. Vad använder du som bokmärke?
Vanligtvis läser jag biblioteksböcker och använder då bokkortet som sitter längst bak. Om det är en privat bok så kan det bli lite vad som helst. Jag tycker det är kul att lämna kvar bokmärket i boken när den är utläst för att flera år senare återupptäcka bokmärket.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Mest i sängen innan jag somnar. Många gånger lägger jag mig vid åtta, nio på kvällen för att kunna läsa länge. Förhoppningsvis somnar jag inte på en gång. Bilderböcker brukar jag läsa på jobbet eftersom jag bokpratar så mycket för lågstadieklasser.

6. Vad var den första bok du läste?
Troligen något som jag har glömt bort. En av de första böckerna var faktiskt "Vill du läsa? Första skolåret" av Elsa Beskow och Herman Siegvald. Jag kommer fortfarande ihåg glädjeruset av att klara av Far ror, Mor är rar.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Båda har sina fördelar. Pocket för att de får plats bättre i väskan eller jackfickan, inbundet för att de håller bättre.

8. Vilken bok läser du nu?
Försöker avsluta "The Da-Da De-Da-Da Code" av Robert Rankin men så många andra roliga böcker pockar på intresset. Idag har jag till exempel redan läst "Kuckeli-hooooooo!" av Mick Manning och "A.L.I.E.E.E.N." av Lewis Trondheim (fantastiskt konstig och precis vad jag förväntade mig av Trondheim). Innan jag lade mig så började jag på "Om jag inte hade sett honom" av Kevin Brooks. Senaste boken om Hicke Hiskelig Halvulk III ("Hur du blir en riktig hjälte") ligger på mitt nattduksbord. Jag känner också att jag borde läsa "Om jag kunde drömma" av Stephanie Meyer nu när bokserien efterfrågas mer på grund av filmen och eftersom den tredje delen har kommit på svenska och den fjärde boken i serien kom på engelska i slutet av sommaren.

9. Och vilken sida är du på?
270 av 317 i Rankins bok.
16 av 381 i Brooks bok.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Inget klotter, inget som förstör, men då och då mina bokmärken.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Självklart! Omslaget påverkar enormt mycket när det gäller barn- och ungdomsböcker, speciellt bilderböcker. Däremot inte så mycket när det kommer till vuxenlitteratur.

12. Sidantalet, då?
Jag läser hellre tunna, snabblästa böcker än till exempel senaste boken av Aidan Chambers.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Aldrig. Vägen är målet.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Jag läser om böcker hela tiden, och inte bara barnböcker. Ibland läser jag om hela boken men många gånger vill jag bara återskapa den känsla jag hade för en bok. Igår, till exempel, så läste jag de första 50 sidorna i "Vox" av Nicholson Baker. Det fick duga för tillfället.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Jag har tappat min lott av lexikon på tårna för flera livstider framåt. Såriga fingrar från vassa papperskanter går jag också runt med varje vecka.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Har länge haft den regeln att bara ha böcker som får plats i två små Billy-bokhyllor. Jag ger gärna bort böcker (eller säljer) men mina favoriter kommer jag alltid ha kvar. Det är de böckerna man gärna läser om.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Många av mina böcker är flaggade.

18. Just det, läser du i badrummet?
Har aldrig läst i duschen.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Sedan hösten 2006 skriver jag en recension på alla böcker jag läser med undantag för bilderböcker, lättlästa "börja läsa"-böcker och ett fåtal seriealbum. Jag sätter mig på bibliotekskö på de böcker som verkar intressanta och köper direkt de böcker som biblioteket inte har. Som exempel har jag precis fått hem "Eats, shoots & leaves" av Lynne Truss. Den borde jag köpt för flera år sedan eftersom den svenska "bearbetningen" är så underbar.

Gamla spel i filmer

Det är alltid kul att se gamla tv-spel/dataspel i filmer. I "The Parallax view" (Sista vittnet), av Pakula från 1974, så spelar en forskare Pong med en apa. Måste ha varit superny teknik på den tiden.

Filmen var rejält bra!

Selma Lagerlöf 150 år


Vi har haft Selma-dagar på skolan och det har varit mäkta mycket att göra, och mäkta kul.

Elevutställning i biblioteket och dramatisering av Selmas "Bortbytingen" på skolans scen. Det är resultatet av ett stort arbete av modersmålseleverna på Västerledsskolan men även från andra skolor i kommunen. Arbeten på 14 olika språk visades. Under första veckan i december visas den på stadsbiblan i Enköping.

 Det går att läsa om allt i
dagens UNT, Upsala Nya Tidning.

Hemvärnet

Det verkar vara konstiga brevens vecka.

Idag fick jag ett brev från Hemvärnet Norra Södermanlands bataljon. De hoppades på att jag skulle gå med. "När Du nu efter ett antal år ser tillbaka på Din lumpartid har Du kanske glömt det som var jobbigt och besvärligt och kommer enbart ihåg det positiva som gruppkänslan och kamratskapet."

För det första vill jag inte umgås med någon som skriver Du med stort d. Personen som skrivit detta vill vara kamratlig och skriver "du" men han måste ändå använda ett stort D. För det andra så kan man inte börja en text med att påminna mig om hur jobbigt och besvärligt det var i lumpen. De fortsätter med att skriva "Om de positiva minnena överväger kan jag erbjuda...". Det visar också på att om jag går med i hemvärnet så kommer jag få det jobbigt och besvärligt. Kanske får jag några vänner men jag har redan vänner.

Vilket ytterligt idiotiskt brev att skicka någon över huvud taget. Det här brevet fick jag för att jag inte längre är krigsplacerad. Om vi skulle hamna i krig någon gång sitter jag hellre i ett källarförråd och knaprar chokladransoner än sitter ute på Gotska Sandöns radarstation som ändå kommer att bombas det första som sker.


Örebroansökan

Gissa vad jag fick i brevlådan idag!

Ett stort brunt kuvert från Örebro Stadsbibliotek. Vad kan det vara, frågade jag mig. Har det något att göra med länsbiblioteken då jag känner länsbibliotekarien i Etuna? Kanske det har med DIK att göra? Kanske har de hört talas om mina stora bravader?

Jag öppnar kuvertet och finner:

Örebro 081110
Meddelande om tillsättning
Den anställning som du sökt hos oss som bibliotekarie vid Stadsbiblioteket, [...] har tillsatts med annan sökande.
Vi vill med detta brev tacka för visat intresse och återsänder samtidigt de betygshandlingar du inlämnat i samband med ansökan.
Med vänligt hälsning
Mona Olsson

Vad ända in i Hälsningland! De skickade även min ansökan. Mina papper visar att jag har skickat ansökan via e-post tisdagen den 13 november 2007.

What's Her Bra Size?

På jesper.nu kan man spela "What's her bra size?" Det är riktigt skämmigt att lägga ut mitt resultat men det var så jädra svårt med omkretsen.
 

44 rätt av 100. Är det någon som vill hjälpa mig att träna?

John Williams-hyllning

Går inte annat än att bli impad.

Remake av Akira?


Ni som älskar originalet; vad anser ni om det här?

Little Panda Fighter

I min serie om idiotiska rip-offs av bättre filmer kommer ytterligare en hemsk tecknad film. Kommer på dvd den 18 november.

Om pandan ska vara löjlig, vad är då de tre slagskämparna som står i bakgrunden? Och vad är de för djur egentligen? En verkar vara en isbjörn. De två gröna varelserna har jag ingen aning om vad de kan vara. Vad tror ni?

Kolla pandans händer. Sjukt!

Ombyggnad sveaplan

Det här kortet togs i lördags. Länge har den halvt sönderfallna macken varit på väg ner. Nu får den i varje fall lite hjälp på vägen. Åkte förbi där idag, tisdag, och en grävskopa stod grävde och skopade ett stort hål i marken (vad är det som blir större ju mer man tar bort?).

Jag hoppas att det blir en frisörsalong där istället. Det skulle behövas.

Filmstatistik oktober 2008

Antal långfilmer sedda: 20 (inkl 1 omsedda)

Filmer under 40 min: 1 (sammanlagt 9 min, inkl  omsedda)

Medelbetyg nysedda:


Nysedd film uppdelat på år:
2008: 12
2007: 8


Nationer: (nysedda)

USA: 17

UK: 1

Frankrike: 1


Tre bästa nysedda långfilmer:


4 The Savages (2007) Rörande drama. Linney är en av mina favoritskådisar.


4 Meet Bill (2007) Banks är verkligen på G nu. Till och med Alba är godkänd.


4 Wanted (2008) Överdrivet men häftigt om man kan godta diegesen.


Tre sämsta nysedda långfilmer:


1 Get Smart's Bruce and Lloyd Out of Control (2008) Hur kan man misslyckas så fatalt?

1 The Incredible Hulk. (2008) Först för seg, sen för teknisk och sist för klyschig.

2 The Man from Earth (2007) Lågbudget med dåliga skådisar och dåligt manus.


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4: IIIII

3: IIIIIIII

2: IIII

1: II


Kommentar: Mitt tema denna månad var att se filmer från 2007 och 2008. Ibland när jag ville se på film så fick jag inte tag på någon tillräckligt intressant från de två senaste åren, därför blev det mycket halvbra och en del uselt.


Halloweenkväll på biblioteket

Under fredagskvällen hade vi Halloweenkväll för 10- till 12-åringar på Enköpings stadsbibliotek. Personalen var utklädda till vampyr, zombien Egon, häxa och spåkvinna. Mitt mål var att se ut som ett skelett. Måste ha lyckats eftersom två barn grät av skräck när de såg mig. Vi får nog arga telefonsamtal nästa vecka. But what? Det var ju Halloweenkväll!

All färg grötade ut sig i ansiktet när jag skulle tvätta bort det. Jag har fortfarande svart runt ögonen efter att ha duschat.