bra filmklipp. Worst...

Bloggen "themovieblog.com" länkade till den första delen i "The Worst Movies ever". Det var fantastiskt bra. Kan ni tänka er att jag äger "Troll 2" på DVD?

Men det finns även en andra del som ni kan se här. Den är full av höjdare den också. Ni måste hålla med om klippet från superhjältefilmen. Jag, Rigbrant och Marko gjorde det i varje fall, förstörde filmen totalt. Fast jag håller inte med om sista klippet....jo kanske.

You're a bloody bad man, Mr Gum!

Så nu har jag äntligen tagit bort tandstenen i överkäken. Kan ni tänka er det? Jag behövde två träffar och sammanlagt över två timmar att ta bort tandstenen. För vissa går det på några få minuter.

Jag vet inte heller vad som är värst. Kostnaden, smärtan och ilandet under tiden tandläkaren slipar bort tandstenen eller att man blir så öm efteråt att man inte kan ta en vanlig tugga på jättelänge. Sju timmar efter "operationen" tackade jag vänligt nej till en grillad korv som min granne erbjöd. Jag trodde dock att jag kunde få ner müsli och russin tillsammans med filmjölken som var mitt alternativ men jag fick slurpandes sila filmjölken mellan tänderna och sedan spotta ut resten eftersom tänderna inte klarade varken müsli eller russin. Den ständiga blodsmaken i munnen är inte heller särskilt underhållande.

Men jag hade ingen karies, inte ens bibliotekaries (trycker in det skämtet varje chans jag får, och det är inte ens mitt skämt!).

Bokar i multimaxum

Jag har läst så in i Norden mycket böcker på sistone, ca 1500 sidor på 20 dagar. Så jag vill bara slå ett slag för min bokrecensionsblogg. De senaste dagarna har jag fyllt bloggen till kanten med smått och gott. Håll ögonen öppna, fler recensioner är på väg.

Nytt nytt!

Denna vecka har jag i och för sig börjat med ett extremt läsprojekt. Jag kommer att satsa på projektet parallellt med annan läsning. Därför kanske det bara blir ett par bokrecensioner per vecka under sommaren.

Winds of Change

Jag citerar G. W. Bailey: Move it! Move it!

Det är dags att flytta arbetsbördan till stadsbiblioteket. Helst skulle jag dock vilja ha lite mer "börda".

I Am Legend

Första trailern till Mathesons "I am Legend" har kommit, två minuter som inte säger något om filmen förutom att de har ändrat det mesta jämfört med boken.

I Am Legend

I boken är Neville en vit man som bor i en småstad. I filmen är han en svart man som bor i New York. Det där med att han är svart kvittar men jag tror känslan försvinner i och med att de låter filmen utspela sig i New York. Det intressanta med den första trailern är att den berättar ingenting om varför han är den enda människan kvar i NY. Trailern berättar egentligen ingenting om filmen. Därför känns det som om det bara är en
teaser.

Jag har alltid gillat boken, anser att det är en av de stora vampyrklassikerna (kanske inte för att den är bäst, den är dock bra, men för att den återupplivade vampyrgenren som dog ut på 1920-30-talet). Om inte I am Legend (enda svenska översättning: "Varulvarnas natt") hade funnits hade vi nog inte fått "En vampyrs bekännelse".

Thunder...thunder...thunder...

THUNDERCATS WHAOOOOO!

Thundercats poster, characters

Senaste ryktet i filmvärlden säger att manusförfattaren Paul Sopocy har blivit anlitad att arbeta på ett filmmanus som ska baseras på den gamla tecknade tv-serien Thundercats. Tillsammans med Starzinger var det min favoritserie bland tecknat på tv. Men man undrar om det verkligen är sant. Sopocy känner jag inte till och han verkar inte ha gjort särskilt mycket intressant tidigare. Men det vore i varje fall ascoolt om det skedde, det är ju i varje fall en Marvelserie. Kanske vi kan använda Lion-Os svärd och "see beyond sight".

Ramel

Först hade jag inte tänkt skriva något om Ramels bortgång eftersom alla tidningar var så snabba med det men eftersom jag verkligen gillade honom så finns det nog något jag kan hitta på, väl?

För ett par år sedan visade SVT ett ganska bra, men alltför kort, program om Povels framfart genom seklet. Trots SVT:s trevliga öppna arkiv finns dokumentären inte med eftersom upphovsrättslagen förbjuder återspelningen av musik.

Däremot kan man få en härlig återblick på Povels liv sammanfattat på två timmar på suveräna P1. Programmet heter
Ramel runt på 80 år och är från 2002. Man får höra musik mellan berättande om hans liv. Det är alltså inte fokus på musiken utan människan bakom. Första delen hinner slänta upp till nånstans på 50-talet.

Att välja ut några favoriter är omöjligt, en av orsakerna är att 90 % av det han gjorde på 1960-talet var världsklass, t ex revyerna "Ta av dig skorna" (evolutionsrevyn med topparna "Digga Darwin", "Tummen" och "Ta av dig skorna"), "De sista entusiasterna" (med topparna "De sista entuasiasterna", "Flickor", "Orden brukar komma när man sjunger", "Pilotti", "Toner, toner toner" och sentimala "Mitt glada trettiotal"), "På avigan" (med topparna "Den sista jäntan", "Birth of the gammaldans", "OK, hit med stålarna" och "Håll musiken igång").

1940- och 1950-talet var inte dåligt det heller. Här är lite jag tänker från den perioden: "Titta det snöar" var en stor låt även om jag gillar uppföljaren "Titta jag flyger" mer. När jag hör "Far jag kan inte få upp min kokosnöt" tänker jag alltid på "Mitt liv som hund" och "... där hemma!". Jag skulle gärna vilja veta vad han sa i Frankrike som fick alla att rycka på näsan. Och vem kan glömma "Småfoglarne....na!"? Jag skulle gärna vilja se det där gomseglet som svajade i "Sturske Laban". I "För dum" från 1952 får vi höra Martin Ljungs första samarbete med Povel, en fjärrorgelimitation spelad på hans egna organiska instrument "Halsophonen". Värt pengarna bara det.

Jag har "bara" nio skivor med Povel men det finns ändå många grymma låtar. Utöver de över utvalda kan jag när som helst dra på "Var är tvålen?", "Varför är det ingen is till punchen?", "The Sukiyaki Syndrome", "Johanssons boogie-woogieval" (det ska va tre-steg i takten...till Tranås i Småland), "The Nej Tack Jump" (Povels inlägg i Kärnkraftsfrågan 1980), "Alla har vi varit små" mm mm.

Jag tycker att han var en bra berättare och inte bara en duktig ordvändare. "Mitt glada trettiotal" kan man höra i "Ramel runt på 80 år". Min favorithistoria är nog "Visa om Holger Löwenadler". 1978 hade Povel blivit invald i Sällskapet Stadsbudskåren: Povel hade fått "mössa nr 16" efter Holger Löwenadlers bortgång och förväntades hålla ett minnestal över hans efterträdare. Men enligt honom själv är han ingen bra talare så han skrev en låt istället.  

Endast en film har jag sett och det är "Rattata". Povel gjorde kanske inte fler filmer? Jag har faktiskt ingen aning. Men den är bra och Gunwer är söt. Povel var inte söt men human.

Reklamknep

Under en tid nu så har jag sett en poster för en ny film med Aaron Eckhart (från Thank You for Smoking).

Först trodde jag att det handlade om en ny politisk film som skulle komma när plötsligt en ny poster dyker upp någon vecka senare.

Visst är det ett PR-jippo men jag förstod det inte. Några dagar senare får jag för mig att jag ska googla "Harvey Dent" för att se vad filmen kan handla om och får helt andra träffar än de jag räknat med:
  

Som det är glasklart för er nu blev det glasklart för mig vad det handlar om: Den nya Batmanfilmen "The Dark Knight", och Eckhart ska spela Dent aka Two-Face. Hoppas den blir bättre än "Batman Forever".

The Fountain



Okej, det här är en film som jag tämligen älskar. I början skulle den vara full av actionscener, superstor budget med Pitt och Blanchett i huvudrollerna. Den versionen kraschade och efter många om och men så är det nu en hjärtskärande kärlekshistoria vi får se. Att den inte är gjord med några CGI-effekter gör den allt mer underbar.

Men The Fountain har fått mixade recensioner. Vissa hyllar den och vissa hatar den. Aronofsky uttrycker sig så här angående den nuvarande trenden inom studiofilm:

"[...]unless there's a guy running around in tights and has a last name of 'man', people won't like it."

Aronofsky säger en hel del intressanta saker kring filmen. Läs PREMIEREs intervju på:

http://www.empireonline.com/interviews_and_events/interview.asp?IID=673