Bästa Gravida Film 2007

Jag inser själv att jag är mycket tidigt ute när det gäller att lista de tre filmer som fokuserar på graviditet.


Knocked Up (mitten) har förhoppningsvis de flesta sett vid det här laget. Jag gillar filmen eftersom den startar som en vanlig flummig komedi om några förlorartyper som letar efter kvällens pök. När Ben Stone (Seth Rogen) får veta att Alison (Katherine Heigl) har blivit gravid och tänker behålla barnet så vänder filmen till den mer allvarliga ådran. Knocked Up är fortfarande rolig men anpassar sig mycket bra efter vad som händer. Att få barn är ett stort steg i livet och man kan inte fortsätta precis som förut. Filmen visar detta på ett bra sätt.

Waitress (vänster) behandlar problemet med att bli gravid med en man som hon hatar. Jenna (Keri Russel) är på det klara med att hon absolut inte kommer att älska barnet just pga hennes mans elaka sätt. En feel good-film i en dålig miljö. Inte lika bra som Knocked Up men en film som borde ses.

Juno är orsaken till att jag är för tidigt ute. Filmen har inte haft Sverigepremiär eller kommit på amerikansk DVD än. Därför har jag inte sett filmen än. Denna indie om high school-tjejen Juno som blir med barn och snabbt måste göra vuxna val hamnar för närvarande på allas topp tio-listor över årets bästa filmer.

Se trailerna genom att klicka på titlarna.

Seg blogg

Jag har kastat galla förut och nu gör jag det igen.

Det händer allt för ofta att man inte kan använda blogg.se eftersom siten är så in i helvete seg. Jag försökte skriva ett inlägg innan jag skulle lägga mig igår men kunde inte starta upp ett "nytt inlägg". Sidan bara laddade och laddade och laddade. Dags för innehavarna att skaffa nya servrar?

God Jul!

God jul för fan.

Musikåret 2007

Det här blir en kort text.

Jag har bara köpt fyra CD varav endast en gavs ut i år. Det är därför hutlöst enkelt att utse årets bästa album:

Black Bonzo: Sound of the Apocalypse
Black BonzoSound of the Apocalypse album cover

2007 är annars ett år som jag lagt den progressiva rocken åt sidan (stundvis i varje fall). Min mp3-spelare har varit fylld av singer/songwriter-musik, speciellt inom genren som kallas "indie folk" / "psych folk" eller "New Weird America". Dessa album har "snurrat" mest i spelaren: (klicka på bilderna)

1. Espers. The Weed Tree (2005)
Espers: The Weed Tree EP

2. Joanna Newsom: Y's (2006)


3. Ane Brun: Spending Time with Morgan (2003)

Grattis på födelsedagen!

Jag rotade precis i en påse som jag har samlat oanvända kuvert och kartonger i. Mitt i rotandet märker jag att det står något på ett av kuverten:

Grattis på födelsedagen Andreas!

Jag öppnar kuvertet och där ligger 400 bagis.

Så än en gång får jag väl tacka mormor och Bosse för presenten på min födelsedag. Tack tack! En klar överraskning! Vi ses till jul.

Filmåret 2007

Dags att börja sammanfatta året. Jag börjar redan nu med filmer under året (även om storfilmer alltid har premiär på juldagen, även om jag kanske köper någon mer dvd). Det är även lite svårt att räkna ut hur många nya filmer jag sett under året som gått eftersom jag endast har bokfört de sedda filmerna sen i somras. Men genom att gå tillbaka i betygsättningen på filmtipset.se så får jag det till 540 filmer (plus att jag sett om många, många filmer).

TOPP 5: PRODUCERADE 2007
Här har jag bara sett 56 filmer hittills. Hinner säkert med några fler innan nyår.
1.
Shooter (4)
2. Superbad (4)
3. The Astronaut Farmer (4)
4. Mr Brooks (4)
5. 1408 (4)
(ej sedda filmer jag tror på: Helvetica, Interview, National Treasure: The Book of Secrets, The King of Kong och så självklart The Nines.)

Av de filmer som har haft Sverigepremiär 2007, men som är producerade 2006, så står The Fountain och Apocalypto ut som två stålkastare rakt i ansiktet på en. Jag ångrar att jag inte såg Apocalypto på bio. The Fountain gick å andra sidan inte ens upp på bio i stan.
  http://apocalypto.blogdiario.com/img/apocalypto-portada.jpg
BÄSTA DVD-KÖP 2007
Jag har räknat lite på dvd-inköpen. För 6798 kr har jag inhandlat 78 dvd:er, sammanlagt 103 filmer, 20 säsonger tv-serier och fyra mini-serier. När polaren och jag köpte dvd-spelare sa vi till varandra att endast köpa det vi vill ha och inte hamna i samma fälla som med de dåliga vhs-inköpen. Anser att 90 % av inköpen var bra. Har sålt eller gett bort resten.

Bästa inköp av filmer:
1. Järn 3:an (Hiskeligt bra film som jag fick för 33 kr.) 
2. Apocalypto (99 på ONOFF)
3. Sound of Music (49 kr är en film värd som fungerar lika bra att ha i bakgrunden som att aktivt se den).

Bästa inköp av tv-serier
1. Monk Series 1-4 (20 discar med de första fyra säsongerna av härliga Monk. Missa inte!)
2. The Lost Room (Bästa mini-serien 2007. Sci-fi när den är som bäst)
3. Aeon Flux Animated Series (De utflippade avsnitten som gick på MTV, inte skräpfilmen med Theron.)

The Cosby Show 1984-1992

Första inlägget på en ny serie av inlägg om sit-coms som på något sätt har gjort intryck i mitt liv.

The Cosby Show, första installationen, såg jag faktiskt alla avsnitt av. Det var svårast på sommaren då vår sommarstuga inte fick in kanalerna ibland. Fick då springa över till farmor som också bodde i området.
 
Bill Cosby ville egentligen att familjen skulle vara fattig men det vägrade tv-bolaget gå med på, därmed fick Cosby bli läkare. Den största påverkan som serien har haft på mig är att jag fortfarande har lättsaltade chips på baguetten, en maträtt som Heathcliff Huxtable gärna åt. Han hade även många sätt att trycka i sig godsaker utan att frugan såg, som den gången han tog en bit av tårtan, mitt i, stoppade hushållspapper i ihåligheten och kletade över frostingen så att det inte syntes. Har länge velat göra så själv men aldrig vågat. Dansen har väl även satt sig i min kropp, mer på ont än gott.

I youtubeklippet ovan (se länken) får man se introt till serien under de sista åren. Barnen har växt till sig och man har tyvärr tagit den åtgärden de flesta familjeserier tar när man tappar tittarsiffror, nämligen stoppat in en ny unge. Den här gången är det dock dotterns (Lisa Bonet) barn. Det är intressant att jämföra med introt några säsonger tidigare då Lisa Bonet är på college (hon fick ju faktiskt en egen tv-serie om just den perioden. "A Diffferent World" tillsammans med Marisa Tomei och härliga Jasmine Guy). Bonet lyckas ändå dyka upp i introt genom att Cosby håller ett foto på henne. 

Vad jag också gillar med serien är att det verkligen händer saker i familjen. En del flyttar ut och andra flyttar in. Cosbys humor kändes aktuell då men är riktigt seg nu.

Jämför intron:
SÄSONG ETT
SÄSONG TVÅ
SÄSONG FYRA
SÄSONG FEM
SÄSONG SEX OCH SJU
SÄSONG ÅTTA

Magasine = Mega sin?

Jag har Svenska Dagbladet (är det den som kallas svenskan? har aldrig varit säker på det.).

På morgonen hinner jag med lätta Sudoku. Ibland hinner jag halvvägs på det svåra.

Sedan ligger tidningen hela dagen på köksbordet. Om jag inte hunnit med sudokut på morgonen får tidningen ligga hela dagen framför ytterdörren.

När jag lägger mig på nattkvisten tar jag upp tidningen från hallgolvet, läser kulturdelen och i bästa fall får resten ett ögonkast. Mer orkar jag inte.

Vari ligger då nyttan med en dagstidning?
* Jag får läsa Zits (dock bara varannan dag eftersom den varvas med Fantomen) (Vad är egentligen grejen med serien "Morrgan"? Jag är verkligen gravallvarlig när jag utnämner serien till den sämsta dagstidningsserien genom tiderna. Jag spöar glädjeligen den som säger emot.)
* Den fungerar som skoslaskuppsugare under perioden då Smejournalen inte kommer.
* Den fungerar som bra förpackningspapper till mina traderaauktioner.

Egentligen läggs pengarna på hög...



ps. har nog hamnat på nytt bottenrekord när det gäller dålig rubrik.

I Am Legend (2)

Upptäckte att jag redan skrivit ett inlägg om "I am Legend", därav tvåan.

Det visar sig att filmen med Will Smith har slagit rekord. I USA räknar man oftast bara med de tre första dagarna för att se om filmen är succé eller inte. "I am Legend" har spelat in 76,5 miljoner dollar under de tre första dagarna och är därmed den bästa decemberöppningen någonsin (slår Sagan om ringen och dylikt skräp).
Bokomslag: "Varulvarnas natt"
Jag hoppas nu att Richard Mathesons roman äntligen får en värdig svensk översättning. Den hittills enda översättningen, 80-talsöversättningen "Varulvarnas natt" i lågbudgetserien KALLA KÅRAR, måste man se som ett skämt. Det handlar ju faktiskt om vampyrer! Wahlströms som gett ut boken har till och med gjort om slutet.

 Romanen (1954) är för tusan en klassiker inom genren och måste klassas i samma nivå som Polidoris "Vampyre" (1819), Sheridan Le Fanus "Carmilla" (1872), Bram Stokers "Dracula" (1897) och Anne Rices "En vampyrs bekännelse" (1976).

Unikt

Första gången jag kan logga in på bloggen på flera dagar och så har jag inte något vettigt att säga utöver discshops idiotiska "unika posters".

Discshop har börjat sälja posters. De har en kategori som kallas "exklusiva posters" där "
varje poster är unik".

Det visar sig dock att posterna finns i flera exemplar:
 "Pet Sematary" finns i nio exemplar.
 "Stepfather" finns i fem exemplar.

osv osv.

För att få veta vad fan de har för sig borta på discshop så mailade jag förstås och krävde information. Jag fick detta svar:

"Varje poster är unik på det sättet att den är individuellt tryckt, och utskuren för hand med omsorg. Det må vara samma motiv, men det är alltså ingen dussinproduktion.  
Med vänlig hälsning  
Daniel Holmén
Inköp film och posters
Discshop"

Ett skitsvar anser jag. Det kanske inte är en dussinprodukt men i t ex "Pet Sematary"s fall är det helt klart en nioprodukt, troligen mer. Om man trycker upp samma motiv så är det samma motiv oavsett om man använder händerna eller maskin. Hur dum får man vara egentligen? 

Sci-fi av Marc Caro

Det här har jag verkligen väntat på. Sedan Caro och Jeunet gick skilda vägar efter Alien 4 så har Jeunet filmatiserat "Amelie" och "En långvarig förlovning" medan Caro har varit tyst. Jag kan tänka mig att han återgick till reklamfilmandet men är inte säker.

Idag snubblade jag över information om en ny film av Caro, den här gången ska han regissera ensam för första gången. Det handlar om en sci-fi om en rymdstation som inhyser ett fängelse och vetenskapsmän som experimenterar på internerna. Filmen ska börja med att det kommer en fånge till rymdstationen som ensamt har överlevt en attack från utomjordningar. Men det är något konstig med fången. Handlingen känns som den är plockat från några av de bättre scifi-filmerna såsom "Alien" och "Event Horizon" men jag ser ändå fram emot den mest för Caros skull. I trailern ser man även att Dominique Pinon är med. Caro följer även har i Jeunets tradition att alltid ha med Pinon i sina filmer. Ett bra val.

 
Ovan är en trailer utan översättning, jag räknar med att ni kan franska. På nätet finns även så att man kan se de tre första minuterna på filmen.

Löken är slut

Måste berätta att jag var på Coop Sveaplan i måndags. Löken var slut och jag hade inte en enda person att berätta det för. Surt sa räven om löken.

The Simpsons: Filmen!

Nu kan man se den SVENSKDUBBADE versionen av Simpsonsfilmen på Youtube. Undrar hur länge den får ligga uppe.

Filmen är uppdelad i flera youtubeavsnitt, så tryck på länken om ni vill se fler. Annars kan ni se första delen nedan:


Är det någon som vet vilka som gjorde de svenska rösterna? Det enda jag vet är att Per Sandborgh gjorde Homer och Lena Ericson gjorde rösten till Marge när tv-serien  gick dubbad på tv3 mellan november 1990 till hösten 1993.

Twin Peaks: Vykort

   
Som ni kanske har sett så har man äntligen samlat alla säsonger (2 st) av Twin Peaks och släppt dem i en box, den så kallade Guldboxen. Lång näsa fick väl de som köpte de lösa säsongerna?

I varje box finns det 12 vykort. Sammanlagt finns det 61 olika vykort. Man kan se alla på boxens hemsida. Bara detta är en grund till att det vattnas i munnarna för samlarnördar som jag. Men det är värre än så.

Utöver de vanliga 61 korten så finns det ett fåtal som är extra speciella:

* Det finns 560 kort med guldram. (1 på 107 boxar)
* Det finns 56 kort med guldram som är signerade av Lynch. (1 på 1072 boxar)
* Det finns 80 wildcard-kort. (1 på 750 boxar)
* Det finns 35 wilcard-kort med guldram. (1 på 1714 boxar)
* Det finns 4 wildcard-kort med guldram som är signerade av Lynch. (1 på 15,000 boxar)

Priserna kommer att gå i höjden. Tydligen har hysterin redan börjat. Siffrorna verkar dock inte stämma. Ingen vet riktigt exakt hur många av varje specialkort som existerar:

* Ett wildcard såldes nyligen på ebay. Det var nr 3 av 70 (vilket då borde vara den rätta siffran och inte 80 som det står på diverse webbplatse). Auktionen slutade på $129.26 (1470 SEK)

* En auktion med alla vanliga 61 kort hamnade aldeles nyligen på $244.50 (1568 SEK).


Det känns som om det bara är början på hysterin. Det ska bli intressant att se vad ett wildcard med guldram som är signerat av Lynch går på.

Själv letar jag efter boxen. Fick tips om att den skulle vara billig på ONOFF med det var desinformation.

Ungdomsfantasy exploderar på vita duken

I vuxenfantasys kölvatten kom först kom Potter och sedan första Narniadelen.  Efter det så har genren exploderat. Varenda en av de böcker jag har läst de senaste åren har kommit, eller planeras att bli film.

ETT SMAKPROV AV VAD SOM VARIT:
Eragon. 2006
Guldkompassen. 2007. Filmatisering av den bästa fantasytrilogin. Vågar knappt se den.
Seeker: The Dark is Rising. 2007. Filmatisering av Susan Coopers "En ring av järn".
Stardust. 2007.  Är det inte intressant att två filmatisering gjorts av Gaimanskapelser men ändå inte Sandman eller Neverwhere (okej, det finns en sugig brittisk miniserie med Neverwhere, men det räknas inte!)


ETT SMAKPROV AV VAD SOM KOMMA SKALL:
* Chronicles of Narnia: Prince Caspian. Premiär om 150 dagar.
* Coraline. Ännu en Gaimanfilm. Är inte säker på om det är en officiell trailer. Premiär 2008.
* Bläckhjärta. Intressant tegelstensbok men intresserar inte som film (tror jag).
* Spiderwick. Mars 2008, första delen av ...5 (?). Böckerna är fem i antalet i varje fall.
* I Vildingarnas land. Oktober 2008.

the smurfs
Sen måste jag medge att jag verkligen hoppas på ryktena om en film om smurferna nästa år.
!! OM NI UPPDATERAR SIDAN FÅR NI NYA SMURFHISTORIER !! TESTA!

läslust

Efter tre månader, med ork att bara avsluta kåserisamlingar, lite kiosklitteratur och någon lättläst Hcf-roman, känns det som om jag är tillbaka till mitt forna jag. (forna mig?)
 
Framöver blir det nog mest ungdomsböcker och H-författare. Recensionsbloggen kommer nog att leva upp igen efter ett tags träda.

Nya M. Night Shyamalan

Shyamalan har fått mycket skit för sina senaste filmer, vilket jag inte kan förstå. Alla hans filmer är bra och de blir bara bättre och bättre. "The Village" är hans bästa hittills och förtjänar en stenhård femma. "Lady in the Water" var magisk och tappar bara mot The Village när det kommer till musiken (vars score var fenomenal).

Till sommaren kommer "The Happening" med Mark Wahlberg och underbara Zooey Deschanel. Längtar redan!
Happening-Poster

Komplett Casca

 mina böcker

Så här ser en komplett samling av Casca ut. Det handlar om de svenska översättningarna förstås; tretton delar översattes till svenska. Jag efterlyste del tre i somras till min födelsedag men den fick jag aldrig. Tack vare internet har jag äntligen lyckats få tag på "Casca 3: Förbannelsen". Jag har letat efter del 3 och del 8 från och till sedan slutet av 80-talet. Del 8 hittade jag på ett antikvariat i somras och trean ingick i första samlingsvolymen som jag fick punga ut lite för mycket för på tradera. Eftersom jag nu har tre inbundna samlingsvolymer så tänker jag försöka få tag på de två som saknas, nämligen del 2 och del 5. Måste ju se bra ut i bokhyllan, eller hur?


Ska även ha koll på amerikanska ebay då det faktiskt finns hela 26 delar, dvs 13 delar som inte har blivit översatta. Det betyder att jag måste köpa Casca 14-26 via USA och betala en hutlös frakt.
 
(exempel på amerikanska utgåvor)


Dagens bokfynd 7 dec

Efter en ganska tuff introduktionsvecka som skolbibliotekarie i Enköping har jag varit ledig idag. Jag spenderade bland annat några timmar på Myrorna och antikvariat och hittade en del gott.



På Myrorna hittade jag Robin av Magnus Carlsson i bokformat. Fungerar inte lika bra som tv-serien men skrattade en hel del. Precis när jag hade gett upp så gick jag förbi medicinkartongen och ögonen fastnade på Van de Veldes "Det fulländade äktenskapet" (skriven i slutet av 1920-talet och översatt 1931). Boken är i samma stil som böckerna av Sylvanus Stall men kanske ännu värre. Ska bli kul att bläddra i.



På antikvariaten blev det plötsligt dyrare men hittade ändå riktiga fynd. Endast 50 kr styck fick jag ge för de ovanliga böckerna av Stephen King. Både
Varulvens år och Nattmaror och drömlandskap: första boken är andraupplagor men ändå svåra att få tag på . Förstaupplagan av Kalle Ankas Guldbok del ett (riktigt bra skick i både bok om omslagspapper) låg bland de nyinkomna vid disken. Även den fick jag för 50 kr. Visste att det var ett bra pris men hade inte riktigt koll på värdet. Kollade värdet på seriesamlarnas webbplats när jag kom hem.

Loser eller Looser?

Även i engelskan kan man blanda ihop orden. Loser betyder förlorare och looser betyder lösare. Jag brukar alltid tänka på mina slappa skinkhalvor; eftersom halvorna är två så ska det förstås vara "looser".

Även "proffs" kan göra fel. Filmen "For Better or Worse" med James Woods och Jason Alexander har fått den svenska översättningen "
Vicken looser".


Om man ska fortsätta med felaktigheter på film så är DVD-omslagen till första och andra säsongen av Larry Davids tv-serie "Simma lugnt, Larry" (Curb Your Enthusiasm) fel. Där heter serien: "Simma lungt, Larry".


På DVDn till tredje säsongen har utgivarna rättat till felet men istället har Discshop-personalen övertagit misstaget.


Läderlappens ständiga metamorfos

Man vet aldrig vad som komma skall när det handlar om Batmanfilmerna. Det är både på gott och ont, men tyvärr mest på ont. Efter många år av skamlöst dåliga Batmanfilmer fick vi äntligen en värdig köpfilm i "Batman Begins". Christian Bale visade sig vara den bästa versionen hittills. Det var inte bara historien som var trovärdig och relativt mogen utan även utseendemässigt såsom hans bil och kostym var över förväntan.

Jag vet inte om Brucan kommer att ha kvar sitt häftiga fordon i den kommande "The Dark Knight". Vad jag vet är att ett nytt fordon introduceras, nämligen en motorcykel:

VARFÖR?

Även batmandräkten har förändrats:
Batman-Promo-1

Nu är den flådig igen, och det gör mig skraj. Såsom tidigare filmer lägger man för mycket krut på utseende (titta bara på idioten Ledger). Den mer primitiva med funktionsdugliga dräkten Bale hade i "Batman Begins" ger jag toppbetyg eftersom den är mer trovärdig.

Så här i strejktider  framhäver jag manuset. För "Batman Begins" stod Bob Kane för dialogerna medan David S. Goyer hade skapat den trovärdiga handlingen. I den kommande filmen hittar jag ingen Goyer. Här har regissören Nolan fått för sig att han även är manusförfattare. Tro inte att du kan allt, dude! Låt experterna göra jobbet!

Kontentan: Jag är skeptisk. 

Högst betalda skådespelerskor just nu

10. Halle Berry (trots att hon fortsätter att göra skräp)
9. Jodie Foster (ointressanta thrillers, men de tre senaste filmerna har gått plus)
8. Drew Barrymore (music & lyrics gick okej, senaste "Lucky You" gick obemärkt förbi)
7. Julia Roberts (har inte gjort något sen 2004, lever på gamla meriter)
6. Sandra Bullock (jämn och pålitlig men med utan storslam senaste tiden)
5. Renee Zellweger (bra val av filmer sedan 2003)
4. Nicole Kidman ($10-15 milj. Har varit på nedgång senaste två-tre åren)
3. Cameron Diaz ($15 milj. Är hon poppis pga skitfilmerna Shrek? The Holiday är iofs bra).
2. Angelina Jolie ($15-20 milj. Beowulf! Vad är grejen med alla 3D-filmer som ska komma?)
1. Reese Witherspoon. $15-20 miljoner.
Reesewi
Det kom som en överraskning för mig i varje fall. Okej, visst fick hon sin Oscar nyligen för "Walk the Line" och jag har alltid gillat henne, men mest för komedierna och den tidiga "Freeway". "
Penelope" är helt ny så jag har inte hunnit sett filmen men den verkar intressant. I februari kommer thrillern "Rendition" men jag bojkottar allt med Jake Gyllenhaal. Lika gammal som jag (mig?) är hon och snart så tjänar hon väl lika mycket som jag gör också.




Och så en avslutande kommentar om skådespelarnas löner. Med dessa skyhöga löner och med manusförfattarna som vill sträva efter högre (istället för att sänka skådespelarlönerna till en världslig nivå) så finns det inget över för filmbolagen. Förra året gick filmbolagen i Hollywood back 200 miljoner dollar. De gnäller att vi ska betala 100 spänn för att se en film på bio istället för att ladda ner den i datorn. Om man början med problem i sin egen närhet, dvs att vissa skådespelare får 140 miljoner kronor PLUS procent på bio- och dvdintäkter, så borde man inse att det är sin egen grop som filmbolagen faller i.