Akira som spelfilm?

Rykten cirkulerar på internet att Warner Bros. ska göra den kanske allra bästa animerade filmen genom tiderna, AKIRA, till en spelfilm. Jag spårade informationen till en site som heter bloody-disgusting.com men var de fått höra nyheten säger de inte.

Warner skall ha satt den irländska oscarnominerade Ruairi Robinson på jobbet. Han ska ha gjort (regi och manus) två kortfilmer tidigare varav jag såg den ena i februari i år: Fifty Percent Grey (animerad, ganska dålig film) och den andra alldeles nyligen: The Silent City (spelfilm, dåliga skådespelarinsatser). Jag har satt en trea på båda men kan inte se samma potential hos Robinson som t ex Peter Jackson visade i och med Bad Taste eller Jean-Pierre Jeunet visade med Le Bunker de la dernière rafale.

Väckarklocka

Efter månader av irritation över halvtrasig väckarklocka slängde jag den bokstavligen i golvet så att den blev heltrasig. I ett halvår har jag använt min mobiltelefon för att vakna i rätt tid men nu anser jag det vara dags att leta upp något nytt.

Jag har haft ögonen på den tyska firman Blessings klockor från 70-talet men inte hittat någon som jag kan köpa. Målet är att hitta en tidtypisk, relativt spacead klocka i rolig form och färg. Jag letar frenetiskt på alla olika ebay. Nyss hittade jag en okej som skulle gå på närmare 400 kr (dyrt!). Jag skulle ändå inte kunna bjuda på den eftersom de inte skickar utanför USA. Men häftig är den:


Jag letar vidare.

Kostova Historikern

Förra sommaren kunde Therese inte hålla tyst om Kostovas Historikern. Jag införskaffade mig den och började läsa i våras. Efter hundra sidor gav jag upp.

Nu sitter jag med ett fint exemplar av boken utgiven av bokförlaget forum. Jag tänkte eftersom ni tycker så mycket om den kanske ni vill ha den själva eller använda den som en bra julklapp. Jag vill inte ha några reda pengar för den, ni får däremot komma med bud i antal Coca-Colaburkar av storleken 33 centiliter. Det går även att bjuda i andra Colasorter men som ni kanske vet så finns det en valutakurs även på colaburkarna. Coca-Cola står högst i kurs, lightprodukterna anser jag vara odrickbara förfalskningar. Utropsbudets börjar på en styck burk.

Om inget bud läggs går boken till välgörenhet (dvs min välgörenhet då jag lämnar in den till ett antikvariat).


Seinfeld säsong 7

Inhandlade äntligen säsong 7 av Seinfeld efter att den funnits på marknaden i ungefär elva månader. Hyggligt bra reapris var det som slutligen fick mig att nappa.

De första säsongerna är mina favoriter. Det är faktiskt inte mycket som slår de "helt a'propå"-diskussionerna som under årens lopp fick ge vika för tre- eller till och med fyra parallellhandlingar.

Som i den här scenen  i första avsnittet när George följer med Jerry när han tvättar. Ivrig att komma därifrån vill han att Jerry ska avsluta programmet för torktumlaren. "Det är redan torrt. Det är klart., säger Jojje. Jerome svarar: Låt torktumlaren göra sitt, programmet vet exakt hur länge det behövs. Man kan inte övertorka kläderna. Det är som när något är vått. Om det är vått så är det vått, det kan inte bli våtare än vått.  Det är som när man dör, man kan inte dö igen.  "You can't overdie. You can't overdry!"

Säsong sju har dock himla roliga situationer. Men det är dock bara situationer. De stora diskussionerna saknas nästan helt och hållet.

De flera har något avsnitt i varje säsong de tycker är bäst eller står ut. I sjunde säsongen brukar många förstås säga "The Soup Nazi". För mig står nog "The Rye" ut men av fel orsak. Det är nog det sämsta avsnittet i hela serien. Den innehåller en riktigt bra diskussion mellan Georges föräldrar efter att de inte har blivit bjudna på efterrätt hos Susans föräldrar men annars är den blek, en sån där typisk historia där man bygger upp avsnittet runt den "roliga situationen" och inte har så många Seinfeldtypiska diskussioner kring något helt orelevant.

Tre saker händer i säsongen som gör att den står ut lite:
* Säsongen startar och slutar med Georges andra försök på lycka med Susan.
* Advokaten Jackie Chiles introduceras i serien.
* Jon Voight bil dör tyvärr i den här säsongen. "Driving around in Jon Voight's car" är ej längre.

Fish Tales lagat

Tjena allehopa!

Som ni kanske vet har flippret varit paj i två veckor. Ingen stort problem egentligen men som novis har jag låtit det stå. Nu är däremot spelet helt och fint igen. Spelade igår kväll och lite idag. JL visade mig ett trix som slutade med att jag drog till med 567 miljoner poäng, endast fem poäng från mitt personbästa. Det är inte alltid trixen sitter men när man har känslan så är det oslagbart.

Från och med imorgon torsdag är det bara att droppa förbi.

Dagens Stalltips

Återhållsamhet och måtta

En omsorgsfull skötsel af kroppen förtjänar den största uppmärksamhet i sammanhang med frågan om måttfullhet i det äktenskapliga samlifvet. Alla slag af friluftssysselsättningar med syfte att åstadkomma vidmakthållande af god hälsa, såsom friskgymnastik, kroppsöfningar af olika slag, regelbundet begagnande af bad med samtidiga gnidningar vid torkningen, spela en viktig roll i detta afseende. Om tankarna tillåtas att utan återhåll sysselsätta sig med sexuella förhållanden, blir följden, att blodets normala tillopp till hjärna och muskler minskas och hela kroppen blir lidande genom safternas försvagande och en viss torka, hvilken blir den oundvikliga följden. (110)


Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Uppseendeväckande

Fick en liten lista av Linda med "intressanta" konstnärer. Kolla lite på deras verk och kom fram till att det inte skulle passa Zvrken (yeah, rättstavat!) särskilt bra, speciellt Saville.

Delar av Banksy gillade jag. Mest utegrejorna. Den här var kul:


Får man själv vara så konventionell att gilla Kjartans Nixonpass och McCarthys Ketchup Sandwich? (Såg smörgåsen på Moderna förra året, luktade rejält starkt)

Bild ej från Moderna. Hittade på webben och det stod inte varifrån den kom.
 

Dagens Stalltips

Återhållsamhet och måtta

Om du önskar att göra det största möjliga gagn i detta lifvet, bör du undvika ett öfverdrifvet användande af sådana födoämnen, som besitta egenskapen att uppegga könsdriften. Förtärande af ägg, ostron, pepprad och i allmänhet starkt kryddad mat bör ske med mycken måttlighet. Uppmuntra ej orena tankar genom att besöka dåliga teaterföreställningar, läsa böcker af osedligt innehåll, deltaga i opassande dans, pryda din bostad med okyska statyer eller vällustiga målningar. Sök att undvika onödigt blottande af kroppen och uppträd öfverhufvud på ett sätt, som ej sårar blygsamhetskänslan hvarken hos män eller kvinnor. Iakttag en förståndig och regelbunden tidsindelning och glöm ej, att alla felgrepp i dessa afseenden blifva ödesdigra därigenom, att de uttömma din hustrus krafter och angripa hennes nerver samt beröfva dig själf det bästa, hemmet har i beredskap för dig. (107)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Bokslut på Belinda

Så tog auktionen slut och priset drog iväg mer än jag räknat med.

Det var en bra investering på 10 kr jag gjorde för cirka tolv år sedan.

Svrken ska nog undvika bilden längst ned. Det verkar som hon är lite kräsmagad.

EDIT: "Zvrken" stavas det förstås. Vad dum jag är... vad tusan är en svrk för något?

Viktigiteter vecka 42

Porn.com fortfarande dyrast. I början av veckan såldes toppdomännamn på en auktion i USA. Man hade väntat sig att wallstreet.com skulle bli dyrast men kom bara upp i 3 miljoner dollar. porn.com såldes däremot för 9,5 miljoner dollar.

Barnen kommer inte se röken av röken längre. The Guvernator undertecknade nyligen en lag som gör det olagligt att röka i fordon med minderåriga passagerare. Nästa förbud som anti-rökgrupper försöker få igenom i Kalifornien är rökförbud i bostadsfastigheter.

Osmakligt på Stockholms Auktionsverk. Inför auktionen "31 oktober - 2 november" med modern kvalité har företaget gjort reklam på många ställen. Är det bara jag som tycker att
John De Andreas konstverk är kväljande? (längst till höger, se bättre bild via länken)


"Antingen finner man de nakna gestalterna i naturlig storlek frånstötande eller så blir man förälskad i dem", skriver Auktionsverket. Med utropspris på 700000 kr kan du få ställa skulpturen i ditt vardagsrum, men vem vill det?

Cancerfonden

Jag tycker att Cancerfonden ofta har mycket intressanta auktioner på tradera. De ligger lite över min prisklass men pengarna går förstås till ett bra ändåmål.

För närvarande har de ett platsgjutet betongbord m. 6 stolar och 2 pallar. Förutsättningarna är att vinnaren måste deltaga i produktionen av möblerna och samtidigt få en gratis betonggjutarkurs. Originellt!

En auktion som säkerligen kommer att avslutas närmare hundratusen är en spelning med Martin Stenmarck. Det är inte min favoritartist men tänk att kunna lägga hundra lappar på detta och sedan låta honom sjunga i sin lägenhet medan man själv steker falukorv och kokar makaroner i köket. Grannarna bankar på väggen, ringer på dörren och vill att man ska sänka ljudet på stereon.
Exklusiv spelning med Martin Stenmarck

Dagens Stalltips

Återhållsamhet och måtta

Ingen må dröja med ordnandet af dessa förhållanden, till dess han börjar besväras af ryggvärk, hög grad af trötthet, yrsel, försvagad syn, ringning i öronen, domning i fingrarna och allmän eller partiel förlamning. Lägg noga märke till ert tillstånd dagen efter öfvadt könsumgänge. Om ni märker en minskning af edra vanliga kroppskrafter eller någon inskränkning i er vanliga förståndsskärpa eller tankekraft, om ni finner er mera känslig och retlig än vanligt, om ni är mindre vänlig och uppmärksam mot er hustru, eller vid dåligt lynne och mindre sällskaplig än vanligt, med ett ord, finner er på ett eller annat sätt underlägsen det högsta mått, ni själf uppställt för ert görande och låtande i det dagliga lifvet, - då gör ni klokt i att ägna detta ämne en allvarlig eftertanke samt för framtiden iakttaga större försiktighet. (103-104)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Internet nere

Hela dagen har internet varit nere för mig. Det är inte förrän nu på nattkvisten som det slutligen fungerar igen. Jag var tvungen att ringa telia och de meddelade mig att det var fel från deras håll och skulle sms:a mig när kontakten var uppe igen. Men jag fick aldrig något sms. Bra service!

Dagens stalltips tar därför en dags semester och återkommer imorgon.

Anti-Anti-Piracy


Språkpolisen rapporterar 2!

Då och då besöker jag Discshop för att kontrollera om de har några reaerbjudanden. Denna gång fastnade jag i en recension om Scrubs säsong 4.

Recensionen i sig måste jag klassa som en av de bättre men en sak störde mig. Recensenten skriver:

Scrubs har trollbundit en publik, mig inklusive, sedan den började visas i Tv 2001. Frågan idag är huruvida serien har lyckats hålla kvalitén lika hög som den var då säsong 1 äntrade dvd-marknaden.

Att förkortningen "Tv" har ett litet v kan jag överse men att han skriver att säsong 1 "äntrade" dvd-marknaden fick mig att reagera. Han borde ha kastat om meningen och skrivit att dvd:n "gjorde entré". Jag kan tänka mig att hans användning av "äntrade" är en adapterad svengelska men "äntra" betyder "genom klättring ta sig upp i eller ombord (på) rigg el. fartyg" (ne.se) och det är numera okej att använda ordet med nyansen "klättra upp", utan att det innefattar rigg eller fartyg. "Äntra" kommer ursprungligen från franskans "entrer" som ordagrant betyder "inträda", men det svenska "äntra" har aldrig betytt endast inträda.

bioreklam

IMDB skriver att intäkterna från reklam på bio i USA förra året stannade på $456 miljoner. Med dagens valutakurs så är det närmare tre MILJARDER kronor. I USA kostar ett biobesök runt 13 dollar, alltså ungefär lika mycket som i Sverige. Reklamintäkterna i Sverige är säkert riktigt höga de också men det pratas aldrig om nåt sånt. Ska verkligen filmbranschen få dra in så mycket pengar på reklam och vi fortfarande få betala en så hutlös summa som 90 spänn för ett biobesök?

Vad har vi att välja på då här i Eskilstuna? Gick "The Fountain" upp? Visades "Pans labyrint"? Nä, istället bestämde man sig för att köpa in "Rush Hour 3" och "Ett monster till svärmor". Fy fan, säger jag.

I år har det blivit ett biobesök för min del (och det var ganska misslyckat), nästa år kommer jag troligen inte överträffa det antalet. Egentligen borde man bli medlem på filmklubben bara för att sponsra ett vettigt alternativ men jag har alltid sett hälften av filmerna som visas och resten vill jag oftast inte se.
Jag lovar dock att gå på "The Nines" om den går upp på bio i etuna hyggligt snabbt  (ibland tar det så lång tid för vissa filmer att gå upp i eskilstuna att de redan har släppts på dvd). Ryan är min nya favvo, hoppas den inte blir en besvikelse.

Att göda samlargenen

Det är kul att samla men man vill inte att samlandet ska gå överstyr. Jag har nyligen tömt ett förråd och har därmed 800 - 900 fantomentidningar i kartonger i sovrummet, nästan 100 antiktidningar ligger på soffan. Jag har "bara" 160 originalplattor med progressiv rock (+ några få brända som inte finns utgivna på CD, t ex lokala låten "Earth" av Jan O'Boogie... och så en del psych rock). När jag köpte DVD-spelare lovade jag mig själv att inte köpa så mycket skräp som när man samlade vhs-filmer, men nu ligger dvd-samlingen över 200 filmer (original förstås) och 16 olika tv-serier med flera säsonger (nästan inget är skräp dock). Ett vitrinskåp existerar fullt med elektroniska spel (+ tre kartonger på vinden med NES, SMS och N64). Sen förstås så ligger det böcker exakt överallt där det har funnits plats över.

Trots detta tycker jag att det inte har gått till överdrift. Allt är ju relativt och jämfört med den här snubben och hans fru så är jag fortfarande en novis. Kolla in Gus Lopez bilder på sin Star Wars-samling. Han har även gått över styr med Lilo & Stich. Tryck på
Bocacabana-länken. Vem i sitt rätta sinne har ett helt rum fullt med frukostflingorkartonger?


Dagens Stalltips

Återhållsamhet och måtta

En del läkare synas benägna att inskränka könsumgänget till en gång i månaden, medan å andra sidan alla, som ägnat specialistens uppmärksamhet åt dessa frågor, hafva att meddela fall af öfverdrifter, hvilka mer eller mindre närma sig till äktenskapliga utsvafningar. Emellertid har man full rätt att framhålla, att ingen man i besittning af god hälsa samt fysisk och andlig kraft af vanligt mått, kan öfverskrida gränsen af en gång i veckan, utan att åtminstone råka i fara att både för egen och hustruns del hafva beträdt könsutsväfningarnes område. (103)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).
 


Donald vs. Kiefer


Jag har alltid fått för mig att Donald Sutherland har varit den mest kända skådespelaren jämfört med sin son Kiefer. I stort sett är Donald mer eller mindre en filmlegend medan Kiefer hade sin storhetsperiod på 80-talet och i början av 90-talet och sedan inte hört talas från...tills tv-programet 24. Det är kanske tack vare tv-programmet 24 som de flesta lärt känna honom medan Donald tillhör den äldre generationen. Jag tar upp detta eftersom en familjemedlem till mig inte kunde komma på vem Donald är men har full koll på Kiefer. Låt oss jämföra Kiefers- och Donalds meritlista. Här är deras största filmer:

Kiefer: 47 filmer
* The Lost Boys (87)
* Young Guns & Young Guns 2 (88, 90)
* Dödlig puls (90)
* På heder och samvete (92)
* De tre musketörerna (93)
* Juryn (96)
* Freeway (96) - kanske inte så stor, men riktigt bra.
(efter det hamnade han i Hollywoods B-landskap. Ni som sett Phone Booth vet varför den inte är på listan.)

Donald: 94 filmer
* A Farewell to Arms (66)
* Tolv fördömda män (67)
* M*A*S*H (70)
* Kellys Hjältar (70)
* Don't Look Know (73)
* 1900 (76)
* Invasion of the Body Snatchers (78)
* Det stora tågrånet (79)
* En familj som andra (80)
* JFK (91)
* Eldstorm (91)
* Skamgrepp (94)
* The Puppet Masters (94) - remake av "Invasion of the Body Snatchers".
* Outbreak (95)
* Juryn (96)
* Space Cowboys (00)
* Åter till Cold Mountain (03)
* The Italian Job (03)
* Stolthet och fördom (05)
* Reign over me (07)
(Donald har alltid blandat riktiga klassiker med värsta skräpet, dock aldrig tappat greppet från Hollywoods A-lista såsom Kiefer gjorde i slutet av 90-talet och såsom t ex Harrison Ford gjorde efter "Air Force One". Tro mig! Indiana Jones 4 kommer att blir sista chansen för Ford att återuppta platsen på a-listan, och som 65-åring blir det troligen skattjakt på ålderdomshemmet vi får se.)

En liten kuriosanyhet: Efter "Invasion of the body snatchers" och "The Puppet Masters" kommer ännu en version, nu med Nicole Kidman i huvudrollen - "Invasion" (2007).

Dagens Stalltips (den här är extra bra!)

Fortplantningsdriftens inflytande på kroppen

Förhållanden gifvas, under hvilka det blir en bestämd plikt att underkasta sig en fullständig afhållsamhet från det fysiska äktenskapet. Under den äktenskapliga sammanlefnadens intima förhållanden är iakttagandet af en sådan själfbehärskning icke alltid lätt, men icke desto mindre möjlig. Man har flera fullt tillförlitliga bevis genom de missionärers föredöme, som, omedelbart efter ingånget giftermål, måst begifva sig till klimat, där ett hafvandeskap under den tid, som erfordras för acklimatisering, ovillkorligen måste medföra allvarsam fara, hvarför kontrahenterna iakttagit absolut afhållsamhet under flera månader, ja år. (88)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Viktigiteter vecka 41

Efter att ha avslutat söndagen med mastodontfilmen "Patton" ska jag sammanfatta veckans viktigaste nyheter:

Högoddsaren Lessing. Tidigare i veckan gav jag Ladbrokes topp 5-odds på möjliga nobelpristagare i litteratur. Doris Lessing har varit en möjlig kandidat under en längre tid (Lessing är den äldste pristagaren hittills) men hade ändå det höga oddset på 51 gånger pengarna.

Maud Olofsson fejkchattade. Vad ska man säga? Ytterligare en orsak till att misstro den borgliga regeringen. Aftonbladets läsare skulle få chatta med Maud (här kör vi med förnamn för hon är inte värd mer) i måndags. Efteråt visade det sig vara statsrådets pressekreterare Lisa Wärn som hade chattat med läsarna... och låtsades vara Maud. Maudan skyllde på att "en snabbt uppkommen situation" gjort att hon inte kunde deltaga i chatten. Frågan är vad som är värst? Att hon inte delgav sin frånvaro för chattarna eller att den "snabbt uppkomna situationen" visade sig vara en annan "viktigare" intervju. Fy skäms!

Hillary Clinton fortsätter ge vallöften. Först och främst vill Clinton få igenom en ny sjukförsäkring. Efter Moores uppmärksammade dokumentär sätter väl alla presidentkandidater upp detta som en av de viktigaste reformerna, Clinton anser sig sig även bättre insatt i situationen i och med hennes tid som first lady. Hon vill utjämna löneskillnaderna (kvinnor tjänar 77 % av vad männen får) och lovar att höja minimilönen som för närvarande ligger på 5,85 dollar i timmen. Vad är minimilönen i Schweden? Någon som vet?

SL har planer att stoppa tågen till Nynäshamn. "Låt dom ta bussen istället, det går snabbare och är mer miljövänligt!"

Ebert på Disney!

Jag har aldrig gillat Disneys webbplatser. Orsaken tror jag ligger i de svårmanövrerade sidorna. En gång letade jag efter en e-mailadress för kundservice men gick totalt bet, både på Disneys amerikanska sida och deras svenska sida.

Men i fredag berättade polaren (tack!) och att man hade lagt upp alla filmrecensioner av Roger Ebert (även Siskel och Roeper) och efter det var jag fast. Efter att ha undersökt sidan ger jag den två tummar upp. Efter att Ebert & Siskel lämnade PBS till Buena Vista (Disney) så är alla deras filmprogram sparade. Man kan alltså söka på vilken film som helst från 1987 och framåt, dvs titlar de har recenserat. Ett problem bara: filmer från 1994 verkar det vara ett problem med, de laddar inte. Jag har testat Clerks, Pulp Fiction och True Lies men kan inte se dem.

Rogert Ebert är USAs mest välrenommerade filmkritiker och arbetar även på tidningen Chicago Sun-Times och hans textrecensioner är underbara, de går alltid till pudelns kärna vilket ofta resulterar i att man får en ny bild av filmer man sett. Jag rekommenderar hans egna sida rogerebert.com.

För att få en bredd på åsikter om en speciell film ska man förstås gå till MRQE - Movie Review Query Engine.

Om man vill läsa om filmnyheter besöker man Empire eller Premiere.

För att se nya trailers är det inget som slår apples sida.

Den bästa gratissidan för film är antingen Moviesfoundonline.com (för mer mainstream) eller UBUWEB för de mer experimentella filmerna. Kortfilmer söker man antingen på GoogleVideo, Youtube eller AtomFilms.

The Numbers är en mycket intressant webbplats om hur bra en film har sålt.

Och till sist för att upptäcka bra film så skaffar man sig ett medlemskap på Filmtipset, ett måste för alla filmälskare.


Dagens Stalltips

Fortplantningsdriftens inflytande på kroppen

Det gifves tillfällen inom äktenskapet, då absolut återhållsamhet blir en plikt. En större eller mindre grad af berusning är en rättmätig orsak för vare sig mannen eller hustrun att vägra den andra parten alla äktenskapliga rättigheter. Skulle konception inträffa vid ett sådant tillfälle, är det mer än antagligt, att följden skulle blifva, att en idiot eller epileptiker bragtes till världen. De under sådana omståndigheter af vetenskap och erfarenhet konstaterade fallen äro alltför talrika och af sakkunniga personer alltför noggrant observerade för att tillåta det minsta tvifvel om de fruktansvärda följderna af en under dylik förutsättning inträffande befruktning.

   Allt könsumgänge under sjukdom, likasom innan fullständigt tillfrisknande ägt rum, är i högsta grad skadligt för hvar och en personligen, men under alla förhållanden skall hvarje fortplantning af lif, innan kroppen återvunnit fullständig hälsa, otvifvelaktigt medföra som resultat aflandet af barn, hvilkas öde blir en svaghet i såväl självgåfvor som kroppsbeskaffenhet, som däremot kunna användas. (87)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Tågstopp

Det hör knappast till vanligheterna att man får stanna för tåget på Skogstorpsvägen utanför Gense.

RoboDance

Av någon anledning fastnade jag framför nätet och såg hejdlöst många filmklipp med robotdans. De flesta var totalt mediokra men det visade sig att de från sammankomsten "Kollaboration" var bäst och framför allt:
Den mest varierade dansaren i varje fall men kanske inte så bra på "huvud bak - kroppen fram"-dansen. Andra snubben i det här klippet var bättre på det. Spola 45 sekunder:

Dagens Stalltips

Fortplantningsdriftens inflytande på kroppen

Tusentals af gifta män och kvinnor äro alltjämt lidande under följderna af öfverdrifter af det sexuella umgänget. Kroppens krafter uttömmas, förståndsskärpan slappas och makarne gå miste om äktenskapets lyckliga resultat, som annars säkerligen äfven för dem legat inom möjlighetens gräns. (86)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Beware! Fakes!

Blev filminspirerad idag (det blir man väl varje dag?) och började söka efter intressanta auktioner på ebay. Först letade jag efter grejer från Ghostbusters-filmerna men figurerna som fanns var från den tecknade tv-serien och därför inte intressant. Däremot hittade jag ett foto med gänget samlat och med allas autografer. Nice tänkte jag och började titta lite mer.

Säljaren har bara 92,7 % positiva omdömen på endast 47 auktioner, vilket resulterar i att man självklart går in och kollar på de kommentarer han har fått. Där står det bland annat att fotot är en dålig papperskopia och hälften av storleken som den sägs vara. Autograferna är falska (då de är kopierade i maskin) trots att säljaren säger att de är äkta och har även förfalskat ett certifikat. Hur kan man låta sådana säljare fortsätta luras? Autografer över nätet eller över huvud taget i andra hand känns som en möjlig rip-off. Endast när man själv får autografen känns det tillfredställande. Jag har själv tre autografer och de ligger i en låda och dammar någonstans. Vad är egentligen fascinationen? Det är en annan sak om man har brev, gamla räkningar eller uppsatser som t ex Bill Murray skrev för hand när han gick i elementary school. Sånt är mer häftigt. Jag bläddrade nyligen i ett nummer av Antik & Auktion där det stod om en som hade hittat ett foto av Greta Gustavsson (Garbo), signerat till hennes "hemliga" syster som ingen visste existerade förrän efter hennes död. Eller han på Antikrundan som hade en rejäl hög med papper från Selma Lagerlöfs Mårbacka. Sånt är häftigt, inte bara en signatur utan sammanhang.

Dålig start på dagen

Först och främst så slutade högra flippern på Fish Tales att fungera. Undersökningar ska göras men eftersom jag är usel på allt tekniskt så kommer det ta tid.

För det andra gjorde jag
Dagens Nyheters Nobeltest och fick tre rätt av tio. Jag gissade även fel på nobelpristagare i litteratur. Däremot fick jag åtta av tio på Svenska Dagbladets test.

Jag hade däremot rätt att det var dags för en engelskspråkig författare (om man kollar så har engelskspråkiga författare fått priset varannat år de senaste åtta åren).

Dagens Stalltips

Fortplantningsdriftens inflytande på kroppen

Ingen man är under perioder, då de sexuella funktionerna utöfvas till öfverdrift, lika kraftig i intellektuellt eller fysiskt hänseende, som då han ålägger sig själf måttfullhet eller då hela detta område befinner sig i hvila. (84-85)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Arabia! Ussikkinons årstallrikar

Från 1976 och en bit in på 90-talet kom det ut årstallrikar från Arabia designade av R. Ussikkinon.
ARABIA KALEVALA ÅRSTALLRIK 9 st 1976 - 1984
Dess fyrkantighet och brunaktiga ton (finns även i mer blåaktig) och att de är baserade på det finländska eposet Kalevala väckte mitt intresse. Vanligtvis är årstallrikar en dålig marknad men dessa går för 150-250 på antikaffärer (förutom första som ligger på 500 kr). Jag har fått tag på två stycken (den i mitten och den under) för under 60 kr/st men vill gärna ha de andra också. Som vanligt söker jag på nätet och i butiker och nyligen hittade jag en intressant auktion på ebay med en RÖD (!) tallrik.

Röd passar inte riktigt in i min lägenhet men blev genom intresserad pga dess ovanlighet. Efterfrågningar gjordes och ingen hade hört talas om en röd tallrik. Tanken var att jag skulle sno åt mig den på ebay och ha en riktigt ovanlig tallrik. Sedan började jag läsa beskrivningen lite bättre. Diametern på tallriken är 2 3/8", vilket betyder 6 cm. Jämfört med originalens 20 cm är alltså detta en minitalllrik. Auktionen är inte slut än men priset kommer dra iväg över hundralappen. Lägg sedan på frakten från USA som är rejält dyr så känns det verkligen inte värt det.

Dagens Stalltips

Fortplantningsdriftens inflytande på kroppen

Driften att alstra afkomlingar innebär en förkänsla af den fysiska upplösningen, som förestår hvarje lefvande varelse, och själfva fullföljandet af denna drift är för den manliga parten förbundet med större eller mindre kraftuttömning, liksom befruktningen är olycksbringande för den kvinnliga parten, om den alltför ofta eller med för korta mellantider återkommer. (84)


Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903)


Bästa dokumentären?

International Documentary Association och dess 2800 medlemmar har röstat på vilka som är de bästa dokumentärerna någonsin. De hade en lista på 700 titlar att välja mellan och så här ser topp 25 ut:

1.
Hoop Dreams (1994), Steve James
Sett och håller med om att den är bra. The American Dream i ett nötskal. Typisk amerikansk.
2. The Thin Blue Line (1988), Errol Morris
Sett. En mycket intressant dok. om en oskyldigt dödsdömd man. Mördaren själv blir intervjuad och erkänner i dokumentären.
3. Bowling for Columbine (2002), Michael Moore
Sett och anser att den är haussad för tillfället. Ämnet är okej men gillar inte Moores sätt.
4. Spellbound (2002), Jeffrey Blitz
Sett och en av mina favoritdokumentärer. Äger själv på DVD. Följer några elever som har kommit till den nationella delen av stavningstävlingen.
5. Harlan County U.S.A. (1976), Barbara Kopple
Ej sett.
6. An Inconvenient Truth (2006), Davis Guggenheim
Inte hunnit se.
7. Crumb (1994), Terry Zwigoff
Sett och har själv på DVD. Serieskaparen Crumb är en otroligt intressant människa och om inte det var nog så är hans bror så mycket intressantare.
8. Gimme Shelter (1970), Albert Maysles, David Maysles, and Charlotte Zwerin
Ej sett. Är inte så intresserad av Rolling Stones.
9. The Fog of War (2003), Errol Morris
Sett. Oscarvinnare om försvarspolitiken i USA. intressant.
10. Roger & Me (1989), Michael Moore
Såg den här någon gång i mitten av 90-talet men gillade den aldrig. Redan då mådde jag dåligt av Moores agerande.
11. Super Size Me (2004), Morgan Spurlock
Sett. Tillsammans med boken FastfoodNation utgör de grunden till varför man inte äter på McDonalds
12. Don't Look Back (1967) D.A. Pennebaker
Ej sett. Gillar inte Dylan
13. Salesman (1968), Albert Maysles, David Maysles, and Charlotte Zwerin
Ej sett. Verkar intressant men är svår att få tag på.
14. Koyaanisqatsi: Life Out of Balance (1982), Godfrey Reggio
Ej sett. Det har är verkligen en film som alla pratar om. Den dyker alltid upp i filmlistor oavsett.
15. Sherman's March (1986), Ross McElwee
Ej sett. Har letar efter denna film i tolv år. Lite hjälp tack.
16. Grey Gardens (1976), Albert Maysles, David Maysles, Ellen Hovde, and Muffie Meyer
Ej sett. Aldrig hört talas om faktiskt. Måste undersökas.
17. Capturing the Friedmans (2003), Andrew Jarecki
Sett och har på DVD. Helt klart en intressant dokumentär.
18. Born into Brothels, (2004), Ross Kauffman and Zana Briski
Ej sett. Tungt ämne.
19. Titicut Follies (1967), Frederick Wiseman
Ej sett. Följer personer på ett mentalsjukhus. Verkar riktigt bra. Ska leta upp.
20. Buena Vista Social Club (1999), Wim Wenders
Sett. Medryckande underhållning på det lättare planet.
21. Fahrenheit 9/11 (2004), Michael Moore
Sett. Varför så många Moorefilmer på listan? Han är faktiskt inte så bra.
22. Winged Migration (2002), Jacques Perrin
Ej sett men hört talas om. Naturfilm är inte riktigt min grej.
23. Grizzly Man (2005), Werner Herzog
Ej sett. Har svårt för Herzogs spelfilmer och tror faktiskt att detta är en "falsk" dokumentär.
24. Night and Fog (1955), Alain Resnais
Ej sett. Handlar om förintelselägren. Det är väl den här filmen som Woody älskar i "Annie Hall"?
25. Woodstock (1970), Michael Wadleigh
Sett. Vad ska man säga? Bra musik (alla vet ju att åren 69-74 producerade den bästa rocken) och fångar känslan.

Här kan du läsa essäer varför man valde just de filmerna. Välj film och tryck på länken "read essay".

Tuben

I våras köpte jag en väldigt häftig lampa på loppis. Det kändes som om det var något alldeles extra men hittade inte någon information om ursprung förrän igår. Det finns en auktion på tradera som säljer en exakt likadan lampa, samma färg och allting. Jag har inga intentioner att göra mig av med denna 70-talsmastodont men det är verkligen kul att slutligen veta vad den är, dvs design Anders Pehrsson (samma person som designade den numera eftertraktade bumlingen för Ateljé Lyktan). Jag kan inte sticka under stolen med att det självklart är bra att få en ungefärlig värderingsuppgift för framtiden.
Ateljé Lyktan - Tuben - Skrivbordslampa lampa Auktionsobjektet (ej min)

Av mina egna auktioner just nu så klassar jag nog serietidningen "Belinda" som den mest intressanta. Den kanske inte blir dyrast men väcker nog mest uppseende. Det handlar om en av 70-talets mer frigjorda serietidningar med sexinslag. Fokusering ligger på dominans och S&M. Handlingen är så grov att jag inte ens vill skriva om den i bloggen.

För övrigt så återkommer "Dagens Stalltips" om ett par dagar. Jag måste bara läsa lite mer i boken.

Viktigiteter vecka 40

I gammalt frigoleeth-manér kommer jag hädan efter lysa upp de viktigaste händelserna som hänt eller diskuterats under veckan. Jag börjar lugnt med endast tre stycken denna söndag.

Konsumentombudsmannen förbjuder Jozos nya förpackning för mineralsalt. Enligt KO är förpackningen cirka en fjärdedel större än mängden salt som är i den. Enligt marknadsföringslagen är det förbjudet att ha för stora förpackningar (om det inte finns en vettig förklaring så att säga, t ex chipspåsar).

Fildelare i USA dömd till böter. En kvinna i Minnesota tvingas betala 1,5 miljoner SEK för att ha delat ut 24 låtar på Kazaa.. Hittills har 26000 stämningsansökningar skickats ut till  misstänkta fildelare. Jag går in på nätet för att se situationen på de olika bittorrentsidorna och finner att det har hänt en del i just nordamerika under september. Torrentspy förbjuder amerikanska användare att söka på deras sida efter påtryckningar av "Motion Picture Association of America" (MPAA). Isohunt förbjuder amerikanska användare att koppla upp sig på amerikanska torrents men de kan däremot få tillgång till dessa från andra torrentanvändare utanför staterna (så det förbudet verkar lamt). Demonoid har gjort en inställning i sitt program så att alla kanadensare inte kan logga in på deras sida. Det är "The Canadian Recording Industry Association" som står bakom rättegångsbeslutet.

Nobelpriset i litteratur avslöjas på torsdag. Självklart kan man spela på även detta beslut. Ladbrokes ger dessa odds, topp 5:
Claudio Magris             6 ggr pengarna
Les Murray                     7 ggr pengarna
Philip Roth                     8 ggr pengarna
Thomas Tranströmer  8 ggr pengarna
Adonis                            9 ggr pengarna           

Jag håller fortfarande tummarna för den svårläste Thomas Pynchon. Han är nog inte tillräckligt politisk. Amos Oz ligger väl bra till där? Pamuk kände jag faktiskt till tidigare. Det är alltid lika intressant att se om man hör talas om personen innan. Om det blir en poet eller dramatiker så är jag körd redan i förväg.

Filippa Reinfeldt är snygg! Men det är väl ingen nyhet? Hon slår i varje fall Anitra som first lady.

The Wilhelm Scream

För ett par år sedan fick jag höra talas om ett speciellt skrik som återkommer i många, många filmer. Jag snackar om det berömda Wilhelm-skriket. Det är en ljudeffekt som kom till för en film som heter Distant Drums från 1951. Warner Brothers som producerade filmen använde sedan skriket i många andra av deras filmer under åren som skulle komma. Ljudeffektkillen Ben Burtt upptäckte denna ovanliga användning när han pluggade film på USC. På samma skola gick George Lucas och han använde Burtt till sin nya film Star Wars 1977. Burtt hittade originalbanden i Warner Brothers arkiv och började sedan använda skriket som en signatur i varje film han medverkade i.

Ibland har jag känt till att skriket ska finnas i en film men har aldrig lyckats upptäcka det. Lucas själv gillar att stoppa in filmrelaterat material i sina filmer. Det är svårt nog att upptäcka lättare saker såsom avbildningarna av R2D2 och 3CPO i Indiana Jones-filmen "Jakten på den försvunna skatten" så ett litet skrik på blott en sekund har visat sig omöjligt att upptäcka för ett otränat öra såsom mitt. Men jag diggar hela grejen.

Här är en introduktionsfilm om dess tillkomst och sedan en ihopklippt kavalkad (uppmärksamma då alla de filmer som George Lucas sound effect-kille jobbar på):Det går även att läsa om skriket på hans webbplats
Hollywoodlostandfound.net

Dagens Stalltips

Olikheter emellan könen

Med få undantag torde det kunna anses såsom regel, att i äktenskapet mannen spelar den sexuellt aktiva rollen. Det hör till sällsyntheterna, att hustrun af egen drift söker framkalla mannens intimare ömhetsbetygelser. Vanligen äro dessa för henne temligen likgiltiga, stundom till och med absolut motbjudande. Hvad maken beträffar, är förhållandet, så länge han åtnjuter god hälsa, alldeles motsatt av naturens visa ändamålsenlighet röjer sig äfven i detta fall, ty om kvinnan i detta förhållande drefves af samma starkt erotiska tendens som mannen, vore fara värdt att den manliga alstringsdriften så ofta och utan nödig hvila kallades till verksamhet, att reproduktionsförmågan antingen skulle helt och hållet förlamas eller i så hög grad försvagas, att släktet därigenom så andligen som kroppsligen förkrymptes. Hustruns passivitet utgör sålunda i själfva verket det verksammaste skydd för maken och en källa till mångfaldig välsignelse för deras afkomma. (45)

Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903)


Uppföljare till årets bästa actionfilm?

Jag talar alltså om Crank, en film som egentligen hade premiär 2006 men som man inte fick möjlighet att se i Sverige förrän i år. Crank är en riktig adrenalinkick in i märgen. Det var mycket, mycket länge sedan jag blev så positivt överraskad av en actionfilm (en genre som inte tillhör favoriterna). De väldigt korta 87 minuterna försvann på en halvtimme. Jason Statham är verkligen perfekt i rollen som Crank och Amy Smart som spelar hans flickvän fungerar alltid, oavsett väder.
 Nu pratas de otroligt nog om att en uppföljare är på väg. För att inte avslöja för mycket för de som inte sett första filmen så kan jag säga er att första filmen slutade på ett sätt där jag inte kan se några vägar till en fortsättning. Men lyssna på det här (lyssna på dig själv när du läser det högt): manusförfattarna har lyckats med bedriften att starta Crank 2 precis där första filmen slutar! (alla som har sett första säger nu samtidigt som mig...Wow!) För mig är det en omöjlighet men jag är verkligen intresserad av vad de har kokat ihop. Måtte den bara bli lika bra som första. Inspelningarna startar i slutet av april 2008 så ni har god tid på er att se första filmen. Ut och hyr!


Bush och Arnold

Jag älskar när Arnold Schwarzenegger besöker Conan O'Brien. Nu när jag inte kan se programmet på tv så blir det istället att söka på youtube efter roliga klipp. Här kommer ett klipp där Bush och Arnold diskuterar vad man ska göra med den illegala invandringen. Som vanligt får Arnold på något konstigt sätt in den obligatoriska reklamen för sin julfilm "Klappjakten" (Jingle All the Way).

Paris hos Letterman

"I don't really want to talk about it anymore."
"See, this is where you and I are different, cause this is ALL I want to talk about."
 
Jag tycker egentligen att Letterman är ganska tråkig nu för tiden men han lägger verkligen allt krut på det han tycker är intressant. Jag följer inte det senaste skvallret heller men har för mig att hon har fått en unge, eller att hon är gravid, visst är det så? Och att ungen ska heta London. Undrar vad nästa kommer att heta? Flen är ett rätt bra namn.

Dagens Stalltips

Olikheter emellan könen

Äfven i afseende på hvad man skulle kunna kalla de religiösa anlagen, råder en anmärkningsvärd olikhet emellan mannen och kvinnan. Den senare torde i allmänhet vara vida mera mottaglig för religionens lärdomar, mera känslig för dess inflytande, likasom hon af naturen är mera benägen att följa mästarens ledning och vandra i hans fotspår. [---] Under trycket af de enformiga, aldrig upphörande husliga plikterna, som åligga henne, - plikter, hvilka för så mången husmoder till och med mångfaldigas på den så kallade "hvilodagen" - är det sannolikt att hon, såvida hon ej uppehölles och pådrefves af ett starkare andligt kraf, ett mera intenstivt religiöst behov än mannen, skulle försjunka i en religiös indifferentism, som blefve lika ödesdiger för henne själf som för hennes omgifning. (37)


Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Dagens Stalltips

Olikheter emellan könen

För att sätta kvinnan, i trots af hennes finare sensationer, i stånd att bära den drygare börda af smärta och lidande, som blifvit henne pålagd, har hennes natur, såsom en ersättning, blifvit begåfvad med en större förmåga att uthärda plågor. (27)


Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Språkpolisen rapporterar!

Läs objektbeskrivningen på denna traderaauktion.

När det kommer till kritan, är då huvudsaken att man förstår varandra?


Dagens Stalltips

Olikheter emellan könen:

Kvinnans nervsystem är känsligare och ömtåligare än mannens. Denna större nervkänslighet gör henne mera mottaglig för intryck, hvarför hon också ständigt rör sig på ett område, som karaktiseras genom en större finkänslighet i uppfattning, som inger henne vedervilja för all råhet, all låghet, men som på samma gång gör henne mera känslig för både fröjd och smärta. (26)


Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Dagens Stalltips

Olikheter emellan könen

Hennes skuldror äro mera hvälfda bakåt, hvarigenom bröstkorgen får större djup. I sammanhag härmed äro hennes nyckelben kortare, af hvilken orsak hon i allmänhet ej kan kasta en sten eller boll med samma säkerhet som mannen. (23)


Sylvanus Stall. Hvad en gift man bör veta (svensk översättning 1903).


Bokmyller på Röda Korset

Det har kommit in så extremt mycket böcker till Röda korsets Second Hand-butik på Västeråsvägen den senaste veckan. I början av veckan hämtades 8-10 kartonger från ett dödsbo och hyllorna riskerades att svämma över. När jag sedan dök upp på lördagen så hade transportkillarna hittat tre hyllor till som jag har börjat förvandla till hyllor för facklitteratur.

Vad står då ut i bokhavet? Just facklitteraturen fick en skjuts den här veckan med flera nya biografier/memoarer och mycket nytt inom svensk och rysk historia. Jag kunde även fylla en halv hylla med konst- och musiklitteratur och så många fina och nya kokböcker med bland annat MatTinas två eftertraktade böcker och Peter Harryssons "Så ska det smaka". Själv plockade jag till mig en gammal "vett och etikett"-bok som heter "Vad en kvinna bör veta". Den ingår i samma serie som den underbara "Vad en gift man bör veta (äktenskapets etik och hygien)" av 1800-talspastorn Sylvanus Stall. Stalls bok är en guldgruva av förlegade 1800-talsåsikter. Jag slår upp en sida på måfå och hamnar i kapitlet om "olikheten emellan könen":

"I intellektuellt afseende äro man och kvinna, lika väl som i fysiskt, hvar och en å sin sida bäst utrustad för de plikter och ansvarsfulla värf, som lifvet ålägger dem. För att komma till en slutsats, ett afgörande, tillvägagår mannen mera betänksamt och logiskt, framskrider steg för steg efter en viss metod, medan kvinnan kommer till samma resultat på betydligt kortare tid endast genom sin förmåga af intuition." (s. 25)
 
Jag skulle kunna citera Stall hur mycket som helst.  Kanske ska jag fortsätta med återkommande citat framöver. Stall har även skrivit "Vad en ung pojke bör veta" som har ett helt kapitel om alla hemska sjukdomar och krämpor man får om man onanerar.

Jag hoppas att den nya "kvinnliga" delen som jag köpte idag ger samma underhållning (även om det inte är Stall som har skrivit den).