Bra kortfilmer

Idag har jag sett en del bra kortfilmer. De två bästa måste jag verkligen rekommendera. Därför kommer de här:


Första filmen är "Cutlass" gjord av Kate Hudson.

Andra filmen heter "An Imaginary Life" och är himla skön.

Julita Gård


Pettsons gård


Mejerimuseum. Video:
http://www.youtube.com/watch?v=b2EKeEfS5Dw


Brandkårsmuseum


Utställning: 199 sätt att fånga råttor


Sen blev det bad i Hjälmarsund. Foppatofflorna ville också bada.

Ytterligare översättningsfloskler


Under några veckor har jag undrat om Bernie Mac verkligen hann göra en "extra film" innan han kolavippa. Jag trodde i min enfald att de hann producera ett uppföljare på den dumma filmen "Soul Men". Knappast! Det handlar förstås återigen om de dumma titelöversättarna i den svenska filmbranschen. De har alltså översatt filmen "Soulmen" till "Coolmen". Varför i hela friden? Hur kan den ändringen göra det bättre för försäljningen? Soulmen kan man förstå eftersom det handlar om två gamla avdankade soulsångare som ska göra comeback. Så varför då ändra till Coolmen?
Otroligt!

Hellre ser jag den är filmen!

En kul tur - resa

Åkte runt lite idag.


Först drack jag lite ur Loka Brunns vatten. Inga mineraler eller kolsyra.


Sen hälsade jag på Carl-Jan i Grythyttan. Skulle ha tagit ett foto men han stormade bara förbi som om vi inte kände varandra.


Till sist åkte jag karusell och åt karamell i Nora. Den beryktade Noraglassen var inte något speciellt.

Dagen slutade med att jag satt framför datorn i några timmar och gjorde en musiktävling till midsommar. Så nu får ni fasiken delta!

ScannerEn sån här scanner vill jag ha på mitt jobb. Värsta Alien-scannern!

Ingen bra blandningVARNING! Att blanda skorpor och soja är inte den bästa kombinationen. Den smakar rent ut sagt helvete. Undvik!

Married Life = Marriage?


Jag förstår mig inte på översättarna! Varför ändrar man en engelsk titel till en annan titel på engelska?

Här har vi till exempel den trevliga filmen "Married Life". Idioterna på filmbolaget har fått för sig att ändra så att den svenska titeln blir "Marriage". Varför i hela friden (jag alltså) gör man så? Speciellt när det knappt är någon skillnad mellan "Married Life" och "Marriage". Knäppt!
 
Ibland kan det slå slint totalt. När Colin fucking Nutley gjorde den där svenska skitfilmen med Helena Bergström (vem annars?) så fick titeln bli "Gossip" (2000). Varför inte ha en svensk titel på en svensk film och kalla den för "Skvaller"? Problem visade sig dock vara att samma år (2000) gjorde Davis Guggenheim en Hollywood-film (med bland annat Kate Hudson) som fick namnet "Gossip". Men när den gavs ut på DVD i Sverige så var namnet redan upptaget så att de svenska utgivarna valde att ge Hollywood-filmen namnet "Skvaller". Alltså, den svenska filmen heter "Gossip" och den amerikanska filmen heter "Skvaller". Ser ni vad som är tokigt?

Eskilstuna 350 år

Ett tag tänkte jag att mina festivalbilder skulle vara lite passé då det har gått en vecka sedan festivalen men det är fortfarande 2009 och Eskilstuna bör fortfarande firas.

Här kommer därför några foton och tillhörande kommentarer:


Det här var lite arketypen för festivalen, dvs regnigt och ruskigt och invånare som kommer så sent som möjligt för att stanna inomhus så länge som möjligt. Detta är Bo Kaspers Orkesters scen på torsdagen femton minuter innan start.


Vi kommer alltid att leva. Vi kommer aldrig att dö!


Först ut för mig på fredagen var Den flygande bokrullen i Rothoffsparken. Har alltid älskat klezmer men kunde bara tänka på hur Lars Ydgren kunde komma ihåg alla melodier som alla lät nästan likadant.


Ungdomsfestival på Fristadstorget. Var tvungen att välja bort Pain of Salvation men såg skräpgruppen Embers Arise...några minuter.


Vi gick förbi Rix FM-festivalen och två gamla tanter som stod och sjöng playback (Lili & Susie) innan vi tog tag i vårt förnuft och gick till Rademachersmedjorna och lyssnade på Michael Wiehe som blåste igenom mitt huvud.


Yvonne! Festivalens stora ögonblick. Man behöver inte säga mer.


Walter Kurtsson och hans halvakustika gitarr i hans show för Torshällas 692-årsjubileum. Första delen var mycket rolig sen kom det in någon konstig snubbe som gjorde hemska ljudeffekter, följt av tre versioner av "Kan du tänka dig...". Kunde ha gott efter en kvart.


Eskilstuna kommun var stora nog att ta Torshällas Django Reinhart-festival till Eskilstuna. Inte lika bra som jag kom ihåg men ändå småhärligt. Såg två grupper.


Fredrik Lindström körde en halvtimmes monolog om gnällbältsdialekt. Han blev rejält störd av studenternas bilhornstut. Lindström fick skratt när han refererade till en dialektundersökning med krångligt namn och räknade med att ingen hade läst undersökningen. Jag har i och för sig inte läst undersökningen men läst en sammanfattning. Den handlar om diphtonger.


Le Mans! Började med att gitarristen kom för sent. Troligen fotbollen. Sedan spelade ett fåtal låtar innan de lämnade scenen, återkom med ett Da Capo och spelade första låten igen. Vi tappade hakan! Hur kan man spela en låt man redan har kört när man släppt två album? Lågt Le Mans. Riktigt lågt. Ett band som är bättre på skiva än live.


Söndag! Andra generationen från Göteborg hade två spelningar i smedjorna. Självklart så otroligt bra att man gick på båda.


Skulle ha lyssnat på Jojje Wadenius men fastnade i smedjorna och East'n'bul. Sångaren hade harembyxor - inte nåt man ser varje dag.


Urpremiär på "Vi håller en rum i helvetet för dig också" på stadsmuseets gård, måndag kväll. Manus av Marcus Birro och Mikael Eriksson med Eriksson och en kvinna i huvudrollen (finns ingen info what so ever på nätet angående den kvinnliga skådespelerskan).  Mycket bra pjäs. Släktshock! Fick med mig syrran på detta! Odds?

bokfrågor

I väntan på nästa OS så har jag hittat några bokfrågor på www.bokhora.se som jag tänker besvara:

Senast köpta inbundna bok: "En dag i prinsessan Viktorias liv" av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge. 10 kr på myrorna.
Senast köpta pocketbok: Några stycken från adlibris, bl a "Aztec" av Gary Jennings som ska bli mitt stora sommarprojekt. Hoppas jag orkar.
Ultimata längden på en bok: Den ska precis gå igenom springan mellan golvet och toalettdörren i min lägenhet, alltså ca 160 sidor.
Favoritbokhandel: Måste säga adlibris.
Favoritbibliotek: Västerledsskolans bibliotek
Favoritplats att läsa (i hemmet): sängen
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På baksidan av huset med en kopp te eller en burk cola.
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Ingen. Många av mina favoritförfattares böcker har aldrig getts ut i inbundet format.
Bästa lässnackset: tortillachips på natten då man börjar bli hungrig.
Bästa läsdrycken: Cola!
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Tystnad.
När på dygnet läser du helst? Lägger mig gärna tidigt för att läsa i sängen. Tyvärr somnar jag ofta för tidigt. "Ska bara blunda"-syndromet.
Bästa bakfylleläsningen: Just nu är det manga som gäller. (www.onemanga.com)
Bästa kollektivtrafikläsningen: En pocketbok som går ner i vinterjackan.

Filmstatistik maj 2009

Antal långfilmer sedda: 17 (inkl 6 omsedda)

Filmer under 40 min: 1 (sammanlagt 15 min, inkl 1 omsedda)


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIII

90:

80:

70: I

60: I

50:

40:

30: I

20:


Nationer: (nysedda)

USA: 6

Tyskland: 1

Japan: 1

UK: 2

Samproduktioner: 1


Tre bästa nysedda långfilmer:


The Baader Meinhof Complex (2008) Betyg 3 - Mycket gott filmhantverk. Helvetes bra skådisar.

Futureworld (1976) Betyg 3 - Bra uppföljare till klassikern Westworld. Spännande!

A Love Song for Bobby Long (2004) Betyg 3 - skön stämning. Lugn och soft film.

Tre sämsta nysedda långfilmer:


Nanny McPhee (2005) Betyg 2 - för många ljudeffekter med fjädrar fick mig att må illa. Töntplinkmusik!

Platinum Blonde (1931) Betyg 2 - vanilj, vem orkar bry sig?

To Sir, With Love (1967) Betyg 2 - Så otroligt daterad! Rebeller som lagar sallad.

Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4:

3: IIIIIIII

2: III

1:

De senaste månaderna har varit skrala filmväg. Någon gång i januari/februari fastnade jag i animen One Piece (runt 130 avsnitt) och efter det så har jag inte kommit tillbaka till mitt månadssnitt på 25-30 filmer. Nu verkar det som om filmtittandet återhämtar sig sakta. 17 sedda filmer i maj månad varav sex jag sett tidigare. Juni verkar också börja med att jag ser om en hel del. Det har nog med att 2008 var så dåligt filmår så att om jag vill se något bra så måste det bli gamla filmer.


Tåååååårta!Senaste ICA-Kuriren fick mig att tänka på Fredriksson.