Adlibris Uppdatering nr 1

Början på min Adlibrishistoria finns att läsa i ett tidigare inlägg under januari månad.

Så jag skickar tillbaka den andra boken eftersom även den saknar tillhörande CD. Kundtjänsten tog extra tid på sig för att kontrollera att man skulle skicka ett bra exemplar. Efter någon dag fick jag ett mail som det stod att ett nytt exemplar har skickats ut.

Tror ni att skivan är med i detta tredje försöket? Knappast! Skitsur ringer jag kundtjänst. Det är lång kö och jag slösar tid. När jag är nummer tre i kön så bryts samtalet. Det enda att göra att ringa upp en gång till, sitta ytterligare en stund och lyssna på datorrösten som säger: "Det är många före i kön, tack för att du väntar". Vafalls! Det verkar inte räcka med att vänta i deras idiotiska telefonkö. Jag blev lika irriterad när jag blev bortkopplad från comhems telefonkö efter femton minuters väntande. Vad är det med telefoner nu för tiden? Hur som helst så kommer jag äntligen fram till en kille som knappt kan prata svenska. Eftersom jag nästan inte förstår vad han säger avbryter jag honom, ger honom ordernumret och förklarar mitt ärende. Snubben undrar om att kan få ringa upp så att han kan ringa till lagret och be någon gå och kolla i hyllan medan han har telefonkontakt med lagerkillen.

"Okej", säger jag. "men du måste ringa 0171-nummer tillbaka för att jag sitter på jobbet som jag slutar om en timme."

Han lovar att ringa inom en halvtimme. En timme går och jag åker hem utan att hört något från adlibris. När jag kommer hem så kollar jag mailen. Ingenting från adlibris.

Men jag har fått brev från CDON. Förra veckan mailade jag deras kundtjänst (de har förstås inte telefonsupport) eftersom Twin Peaks-boxen jag köpte inte var komplett. De skriver: "Vi beklagar att den levererade produkten var defekt. Vi skickar ett returkuvert med anvisningar om hur du returnerar produkten."

Ytterligare en historia att följa!
            
                                                          Give it to them, momma!

Varför smäller papperspåsen?

P g a tryckförändringarna. När man slår på påsen pressas luften ihop, så att trycket inuti stiger mycket snabbt. Det går hål i påsen, så att övertrycksluften på en gång skickas ut i en tryckvåg, som bärs genom luften. Tryckvågen träffar örat och uppfattas som ett högt ljud. Vetenskap för alla!

Det intressanta i dessa sammanhang är dock jämförelsen med ballonger. Man skulle kunna tro att de fungerar på samma sätt när det går sönder. Men så är möjligtvis inte fallet. Man är inte helst säker. Förklaringen KAN vara att det utspända gummit spricker och drar sig samman med hög fart. Resterna av ballongen kan möjligen bryta ljudvallen när de dras ihop igen. Ljudet kan alltså vara en överljudsknall, dvs det motsatta (?) till hur papperspåsen smäller.

Att spräcka budget!

Vill bara informera de som inte redan vet att Irakkriget har kostat USA över 2000 miljarder DOLLAR!
(källa: P1)

bokrecensioner januari

Vad tyckte jag om...

    

Meet the Spartans

Jag tämligen avskyr parodifilmer som Scary Movie, Epic Movie, Movie movie osv osv. Jag förstår inte varför de görs och jag förstår inte varför de ses. Äntligen har jag hittat en som tycker likadant. Den bästa av de elva filmbloggar jag följer på nätet (ej inräknat webbtidningar) är themovieblog.com. Redaktör för sidan är kanadensaren John Campea, en mycket insatt snubbe. Men den jag gillar mest är komikern Doug Nagy som verkligen säger vad han tycker. Här är hans recension av Meet the Spartans:
Youtubenedladdningen verkar seg. Streamandet går snabbare på
themovieblog.com

IMDBs födelsedagsbarn

Varje dag kan man se en handfull filmrelaterade personer som fyller år om man besöker IMDB (Internet Movie Data Base). En eller flera är alltid superkändisar, men inte idag.

De börjar med Dean Jones. Vem tusan är det?
 Ah, det är killen från Herbie-filmerna (från 70-talet).

Resten av kändisarna är:
* Mia Kirschner
* Jenifer Lewis
* Leigh Taylor-Young (hyggligt känd fr t ex "Beverly Hills 90210" och "Småstadsliv").
* Christine Lakin
* Tobe Hooper (ÄNTLIGEN en känd person! men superkändis?)
* Mark Barnford
* Robert Budreau
* Shawna Waldron
* Poppy Rogers

Ville bara nämna det eftersom jag brukar känna igen 75 procent av personerna men här blev det bara 40 procent.

Hur många känner ni igen?

Home Movies (99-04)

På direkten ska jag vara ärlig och säga att jag endast såg en säsong av denna tecknade serie. Vad som väckte mitt intresse var att de första tre säsongerna  ska vara gjorda i squigglevision (ett sätt att teckna där objektens kanter skakar vilket gör att man inte behöver göra en perfekt och tidskrävande animation för att det ska se bra ut). Jag har dock bara sett säsong fyra, vilket var första säsongen som tv-serien animerades som det är brukligt att tv-serier animeras, dvs grova streck och mindre detaljrikt.

Serien utspelar sig kring Brendon Small som är åtta år och en auteur inom filmvärlden. I varje avsnitt gör Brandon och hans två vänner filmiska mästerverk. Egentligen suger serien faktiskt. Jag såg den när jag var arbetslös och inte visste bättre.


Se den endast om ni inte kan få tag i den ultimata squigglevisionserien "Dr. Katz".

Pruttpiller

Den absolut bästa informationskällan för idiotiska diskussionsämnen under vår tid på radioprogrammet Frigoleeth var att sätta sig på biblioteket och läsa notiserna längst ner på Aftonbladets sidor. 95 % av de stora nyheterna är bara urbota imbecilla (då handlade allt om Britney, nu handlar allt om Idol). Men när det kommer till bottennotiserna får man nyheter som har klarat av att gå ett steg längre. Plötsligt har man dagens samtalsämne vid vattenhålet.

Idag åt jag lunch på Sveriges sämsta pizzeria och bläddrade i Aftonbladet för att få ut något av de pengar jag hade slängt bort. De stora nyheterna handlade om Sveriges största hamburgare (2,7 kg), hur Claes Elfsberg har sett ut de senaste 25 åren och förstås två sidor Idol.

Mina ögon fastnade på bottennotisen om kopruttar. Aftonbladet skriver att 40 % av all växthusgas släpps ut från jordbruket. Istället för att skylla på människans agerande så skyller man på kornas pruttar. Kornas "utsläpp" ska enligt forskare svara för så mycket som fyra procent av växthusgaserna (alltså tio procent av jordbrukets utsläpp). Ett tyskt forskarlag i Stuttgart har nu tagit fram ett växtbaserat piller som, enligt dem, ska resultera i att en del av kossornas metangas ska bevaras inuti kossorna och förvandlas till glukos istället för att komma ut i luften. Ytterligare en fördel ska vara att korna kommer att producera mer mjölk.

Jag kan bara tänka på "Pest eller kolera?"

Hur man lanserar en utländsk film i USA

Det är alltid intressant att se på trailers (trailrar?) till icke-engelskspråkiga filmer som lanseras i USA. Inte någonstans märker man att filmen inte är amerikansk. Ta den nya filmen El Orfanato, eller som den heter i USA: The Orphanage, vilket är en samproduktion mellan Mexiko och Spanien. Jag har även sett en längre trailer där det yttras några namn, men aldrig ett enda ord på spanska. Det finns förstås andra trailers där de pratar men de är ämnade för resten av världen. Här är den korta trailern för den amerikanska marknaden:

 

Trots detta missvisande reklamsättet så tycker jag ändå inte att man ska se ner på den amerikanska biomarknaden. El Orfanato går i varje fall upp på biograferna i USA. Här i Sverige får vi i bästa fall vänta tills den kommer på hyrfilm.

Grattis mamma på födelsedagen!

EDITERAD: VIDEO BORTTAGEN 00:12 080119

Tack för visat intresse.


HD DVD har förlorat


Ta vara på möjligheten

Imorgon kan ni se en riktig raritet på bloggen. Så ta möjligheten att besöka fridenpadens blogg under fredagen. På lördag är inlägget borttaget, det kan jag ta mig tusan lova.

Bleeping Sopranos

Sopranos har hamnat i Etuna och kommer ställas ut på Java framöver. Det låter mycket, speciellt om knacken, och lamporna är på epilepsinivå. Men kul är det. Testspelade flippret igår I Eskilstuna flippersällskaps lokaler. Avslutade sedan det hela med att förgöra marsianerna i Revenge From Mars och drämma till med 647 mille. Kändes bra.
The Sopranos® Playfield

Efterlyses: (trasiga) hörlurar

Jag ska försöka köpa billiga hörlurar till mitt skolbibliotek under sportlovet. Jag blev tidigare hänvisad till en kontorsmaterialbutik som kommunen har avtal hos men de hade ett uruselt utbud av allting egentligen.

Nu för tiden kan man lägga in musik på lunarstormsidorna så högtalarna i elevernas datorer börjar skräna lite då och då. Mäkta irriterande. Musiken startas automatiskt när man går in på medlemmarnas profiler.
I väntan på inköp så undrar jag om ni har några trasiga hörlurar som bara ligger. Det jag behöver är hörlurarnas stift så att man kan sätta in dem i datorerna.


Kändisar på bokomslag

Pga dålig filmkarriär efter nedläggningen av Arkiv X så har Gillian Anderson hyrt ut sin feja till bokomslag.


Hade en stor och fin bild men den slutade fungera. Gå till Genbergs webbplats istället för större bild.


Intressant intervjusite

Rekommenderar en bra site för filmfokuserade intervjuer. Jag lade upp en genväg på skrivbordet för flera veckor sedan men glömde sen bort länken. Intervjuaren heter David Poland. Jag vet inte vem det är och jag hatar verkligen upplägget på hans webbplats. Utbudet på intervjuer (om man hittar sidan) är dock så bra och långa att det mesta är förlåtet.

 
Jag har faktiskt bara sett intervjun med Tim Burton (40 minuter) och Kerri Russel (16 minuter) vid detta tillfälle men ser fram emot intressanta personer som David Cronenberg, Leslie Mann, Frank Langella, Tilda Swinton, John Turturro, Rob Reiner, Paul Verheoeven och Richard Dreyfuss.

Blue Ray Vs HD DVD

Jag hatar formatkrig. Varför inte undersöka vilket format som är bäst och sedan snabbt bestämma sig för det bättre alternativet än att älta formatkriget i flera år? Vid varje ny introduktion av teknologi har det varit ett formatkrig. VHS slog Beta tack vare en stark reklamkampanj (Beta anses bättre av de flesta så här i efterhand, speciellt för att spela in ljud på). VHD klarade inte av fighten mot Laserdiscformatet. Laserdisc var aldrig särskilt stort i Europa men i slutet av 90-talet hade var tionde japan fortfarande en laserdiscspelare hemma.

Under ett par år har två typer av HD-discar slagits om herraväldet inom DVD-världen: Blue Ray och HD DVD. För någon vecka sedan gick Warner Bros. ut och sa att de uteslutet ska ge ut sina filmer i Blue Ray-format i framtiden. Meddelandet var så stort att Sony sköt upp sin lansering av den nya uppdaterade HD DVDn.
Blu-Ray-Hd-Dead
Den här veckan verkar dödsstöten kommit. Apple annonserade att de ska installera Blue Ray-spelare i sina datorer. Idag skriver Hollywood Reporter att även New Line och HBO har dumpat HD DVD-formatet helt. Variety skriver att Universal och Paramount är på väg att avsluta sina kontrakt med HD DVD.

Jag bryr mig inte om att köpa en HD-spelare, tycker att den jag har är bra nog. Men för de som vill ha extrem upplösning kan vara glada. De få spelare på marknaden som tar båda formaten är pissdyra. Så köp Blue Ray i framtiden och om ni ser en tokrea på HD DVD-spelare...gå INTE på erbjudandet. Inom ett år kommer det vara omöjligt att köpa filmer till den spelaren!

Antikrundan på gång

Det enda vettiga program i tv-utbudet som jag numera inte kan se är Antikdeckarna eftersom programmet går på TV4+. Antikrundan som har säsongspremiär idag kan man däremot se på svt.se redan i detta nu även om programmet inte sänds förrän senare ikväll.


Fem i familjen (82-89)

I samband med att TV4 visade vardagsrepriser av The Cosby Show i början av 90-talet så visade kanalen även repriser av "Fem i familjen", eller "Family Ties" som den egentligen heter.
Family Ties Online
Jag var helt tokig i den här sitcomen, mest tack vare Michael J. Fox som är en skådespelare som inte gjorde en enda dålig film fram till 1994 (överdriver förstås men nästan inte). Han är snart 47 men kan fortfarande spela tonåring (en tonåring som gör dry martinis i varje fall....shaken, not stired).

Family Ties är även ett typexempel på en tv-serie som tog till de typiska greppen för en döende serie i slutsäsongerna. Varannat avsnitt blev tillbakablickar och värst av allt var nog att de fick en ungjävel till som skadade hela seriens trovärdighet. Man kan inte kalla serien "Fem i familjen" om det är sex medlemmar.

En intressant trivia är att Zemeckis och Spielberg verkligen ville ha Michael J. Fox som Marty McFly i "Tillbaka till framtiden". Foxs hektiska inspelningsschema i tv-serien gjorde det näst intill omöjligt för honom att skriva på för filmen. Man gav till och med upp tanken med Fox och började spela in filmen med Eric Stoltz (Mask). Inte dålig faktiskt. Man kan se några sekvenser på DVDn till första filmen. Resten är filmhistoria. Som ni alla vet så gav Zemeckis till slut upp, plockade fram sin pickadoll och sköt både Family Ties skapare men även Stoltz i huvudet (ansiktet Stoltz hade i Mask var egentligen hans riktiga men pga skottet minskade ansiktet som om man sätter en nål i en ballong).
 
Ni som sett Spin City har säkert märkt att varenda jävel som är med i Family Ties även dyker upp i Spin City. Till och med Tracy Pollan som spelade Foxs flickvän i Family Ties dyker upp i ett avsnitt och spelar...en gammal flickvän. Ni kanske kommer ihåg hennes scen. De ska mötas efter X antal år högst upp på Empire State Building om de inte har gift sig och så ska det bli de två. En klassisk scen som ältats ihjäl. Vår generation kanske känner igen scenen mest från "Sleepless in Seattle" men den kommer förstås från klassikern "An Affair to Remember" (1957) med Cary Grant och Deborah Kerr. Måste bara tillägga att i filmen "Sleepless in Seattle" nämner de faktiskt "the Soup Nazi", inte vid det namnet men som "he's the meanest guy in the world, but he makes the best soup you've ever eaten". Och detta är tre år innan han nämns i Seinfeld (säsong 7, 1995).

Hamnade långt ifrån grundtemat i det här inlägget men så kan det bli ibland. Förresten, så bör det bli.

Let's Spasm

Igår var kulturförvaltningen på musik- och dansskolan i Enköping där vi sjöng, spelade och dansade. De hade fått för sig att vi skulle dansa den välkända hattdansen från A Chorus Line. Man kan förstå varför Busby Berkeley inte ville ha så många dansscener med i sina filmer. DET SYNKADE VERKLIGEN INTE!

G&W: Egg (52/59)

Ett av de allra mest svåråtkomliga spel i G&W-serien är widescreenspelet EGG. Det handlar egentligen om exakt samma spel som Mickey Mouse widescreen. Det sägs att Nintendo hade copyrightproblem med Disney och att de inte kunde släppa Mickey Mouse i vissa länder på grund av detta. Man vet att Egg har sålts i Australien men det verkar även som spelet sålts i vissa länder i Asien. Vad som är säkert är i varje fall att det är så sällsynt att ett löst spel aldrig har gått under tusenlappen (med undantag från den otroliga spanska ebayauktionen där spelet slutade på 400 kr). Ett boxat spel går på runt 3000 kr.

Istället för bild så har jag testat att lägga upp en video på youtube. Inte världens bästa skärpa men okej.
 
Ljudet är då mycket bättre än beräknat. Testlyssnade på James Hollingworths "Medvind" (1974) som jag precis hade fått hem på LP.

En liten adlibrishistoria

När Robert Rankins fyrtioelfte roman äntligen dök upp visade det sig att den inbundna versionen kom med en CD.

Så stod det i varje fall i adlibris varuinformation. En snabb koll på amazon visade att boken säljs både med och utan CD. Vad bra att adlibris har den versionen med CD! Jag kastar mig över VISA-kortet och beställer ett exemplar.


När boken kommer så saknas skivan. Eftersom det är julhelg kan jag bara maila då telefonsupporten har semester. I svarsmailet skriver adlibris att de måste kolla med USA om boken verkligen säljs med en tillhörande CD. Vafalls! Kan de inte se sånt själva? I andra mailet jag får så har de konfirmerat att boken verkligen ska ha en tillhörande CD. Vad jag nu ska göra är att skicka tillbaka boken som jag har hemma så att de kan skicka en ny bok som har CD. Varför inte bara skicka CDn?, undrar jag. Imbeciller!  Idag fick jag det nya paketet. Men tror ni att CDn finns med?

Orkar knappt tänka på att skicka tillbaka ytterligare en bok som inte stämmer överens med vad de lovar. Ska jag ge upp? Kan man kanske ladda ned CDn från piratebay, jag har ju i varje fall betalat för den. Nu måste jag vänta till på tisdag (hinner inte på måndag) för att ringa och klaga.

Jag kan i varje fall glädja mig åt att jag har hälften kvar av Toyminator.


("The Da Da De Da Da Code" är nog bara Rankins 30:e bok om jag räknat rätt. Alltså inte fyrtioelfte.)


The Lost Boys 2: The Tribe

Här är lite godis till Micke som nog är den enda som vill se Corey Feldman tillbaka på vita duken. Två tidiga foton från den nya "direct to video"-filmen.


Klicka på bilden så får du höra hur Corey Feldmans musik låter.

filmstatistik dec 2007

Antal långfilmer sedda: 35 (inkl 7 omsedda)

Filmer under 60 min: 11 (sammanlagt 187 min)

Medelbetyg nysedda: 97/39 = 2,49


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

90:

80: II

70: III

60: I

50: I

40: II

30: II

20: IIII

10: I


Nationer: (nysedda)

USA: 29

KANADA: 4

UK: 1

Samproduktioner: 4


Tre bästa nysedda:

4 The Greatest Game Ever Played (2005)


4 Interview (2007)


4 Superbad (2007)


Tre sämsta nysedda:


1 The Mystery of the Leaping Fish (1916)


1 Kitten with a Whip (1964)


1 Underdog (2007)


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4: IIII

3: IIIIIIIIIIIII

2: IIIIIIIIIII

1: III


Kommentar: Hade hoppats på en stor Helan & Halvan-månad men såg endast sju stycken i början av månaden. The Greatest Game Ever Played överraskade rejält. Snudd på femma. Shia växer i mina ögon efter denna och Disturbia. Ett av mina mål är att varje månad se minst en film från alla årtionden mellan 1920 och 2000. Missade 90-talsfilmen den här månaden men kompenserade med en tiotalare (även om tiotalaren hamnade på sämstaplatsen denna månad).