Ratatoing ?Rio de Janeiro, the Wonderful City, land of Ipanema, Corcovado, Sugar Loaf and Ratatoing. A city where the most gifted chef in town is a rat! Everyone wants to discover the secrets of Marcell Toing s delicious recipes, but they are far from imagining the efforts this extraordinary cook puts into his search for the best ingredients. Every Thursday night, Marcell goes on a mission with his charming assistant Carol and his friend Greg, the worst waiter in town.
The three rats search for fine and rare ingredients that can only be found in restaurants owned by humans where they face real danger, from rat traps to cat attacks!

The story gets filled with more action and adventure, when a bunch of jealous rats decide to get together and put an end to Ratatoing s culinary success.

Amerikansk DVD-premiär den 4:e november. Ett måste?

Måndagen

Kom hem sent och hittade reklam i hallen. Jag har ju för fan en "ingen reklam"-skylt! Den gäller även om reklamen är adresserad till mig.

Vad som mötte mig var en intetsägande bild. Texten på baksidan sa inget heller. Det enda jag uppmärksammade var pilen i hörnet. Om jag hade haft tv-kanaler skulle jag ha kollat vad som började på andra kanalen.


För första gången någonsin var jag på LIDL. Här ser ni en typisk LIDL-Nasi Goreng. Denna indonesiska rätt är typiskt västerniserad med äckliga gröna ärtor. Varför är det alltid ärtor i sån här mat? Nationalencyklopedin nämner ris, höns, räkor och kräftor som de vanligaste ingredienserna. Inte ärtor.


Avslutade kvällen med att se D-War (
länk till trailer) vilket är den största kalkonen jag har varit med om på många, många år. Specialeffekterna är ganska bra men manuset är det värsta jag sett, kanske någonsin. Årets självklaraste etta och kanske årtiondets mest meningslösa film. Slöseri på pengar och bra specialeffekter. Att jag lade surt tjänade pengar på att hyra skiten gör det knappast bättre. (OBS! Trailern visar exakt hela filmen...det är som vanligt alltså.)


Garden State

Jag såg precis om Garden State för fyrtioelfte gången. Inte nog med att filmen är fantastiskt bra, den har även en underbar tjej i birollen. Natalie Portman är alltid vacker och söt och karaktären hon spelar i Garden State kombinerar hennes söthet till fulländning.


Andra favoriter är:
Diane Keaton i "Annie Hall".
Audrey Tautou i "Amelie".
Debbie Reynolds i "Singin' in the Rain"
Salma Hayek i "Kärlek vid andra ögonkastet"
Diana Peñalver i "Braindead".
Shirley MacLaine i "The Apartment".
Parker Posey i "The House of Yes".
Ally Sheedy i "The Breakfast Club".
Shannyn Sossamon i "40 Days and 40 Nights". 
... och så vidare, och så vidare...

Wahlströms ungdomsböcker

Vilken hektisk helg det har varit. Non stop aktiv hela tiden (tautologi, jag vet). Men jag hann med lite bokköp i varje fall. Bland annat lättade jag äntligen på min egensatta regel att inte äga fler böcker än som får plats i mina två Billy-bokhyllor. Nu kan jag äntligen påbörja en boksamling som jag funderat på i några år, dvs de röda och gröna ungdomsböckerna från B. Wahlström.

Första inköpet blev på 130 stycken gröna och röda böcker.

Känner någon till en lista på alla utgivna böcker med dessa gröna och röda ryggar. Jag räknar med att numreringen är upp emot 2500-3000 innan de "nyare" utgivningarna av ungdomsböckerna inte längre har samma rygg, t ex "Sweet Valley High/Tvillingarna".
 
Kom gärna med förslag hur man kan få plats med en så stor mängd böcker. Jag har inte kommit på något sätt. Att skaffa flera bokhyllor är nästan omöjligt pga platsbrist.

Hålla biblan, hur är läget!


Polisen i slutet är jag. Ibland känns det så i varje fall.

Warlock


Warlock (1989) ger mig trygghet när jag ser den. Det var en av mina favoritfilmer som tonåring och det är som att se en gammal vän igen. Nästan ännu mer gillade jag uppföljaren "Warlock: The Armageddon" (1993) som hade fler häftiga specialeffekter. Julian Sands har gjort många varierande roller men han kommer alltid vara bäst som häxmästare.

För ett par veckor sedan fick jag ett meddelande på Filmtipset.se att man hade tagit bort filmen från deras databas. Ibland händer sådant men oftast handlar det om tv-serier som lagts in av idioter. Warlock: The Armageddon är en FILM ut i fingerspetsarna så jag mailade och bad om en förklaring. Inget svar har kommit. Idag sökte jag på titeln igen. Filmen hade lagts in igen och jag hade mitt betyg. Det verkar hjälpa att klaga ibland.

Etch-a-sketch

Ute och surfade lite innan läggdags. Hittade en bunt konstverk på Etch-a-Sketch av Jeff Gagliardi. Han har tydligen hållt på sedan college på 70-talet. Länk: Jeffs webbplats.
Jeff Gagliardi
See Jeff's amazing etch-a-sketch work
See Jeff's amazing etch-a-sketch work
Egentligen är det väl inte så konstigt att man kan göra bra motiv på leksaken. Den är faktiskt till för att rita med. Men jag undrar hur man fraktar konstverken. Minsta skak och så är tavlan sönder.

Visst ser han ut som en typisk amerikan? Jeansskjorta med slips! Super nice!

Väl värd sin vikt i sten

Många fula monument över kända personer har man ju sett. Torsten Ehrenmark har tillägnats en park i Örebro intill Svartån. Det är en stor ära att få en park uppkallad efter sig (bättre än Himmelska fridens torg i alla fall). Men kunde inte monumentet varit vackrare och mer genomarbetat?
Torsten Ehrenmarks park

Bokinköp i september

Hemma hos mig brukar det vara stor ruljans på böcker. Många böcker köpts in och lika många böcker ges bort eller säljs. De senaste veckorna har varit magra. Det här är inköpen.


Äntligen hittar jag en Ehrenmark som jag inte har. "Med sås på slipsen" är en av de första kåserisamlingarna efter hans död. Jag har börjat att samla på skräckserien Kalla kårar. "De kom ur djupet" av John Lymington blir förhoppningsvis sommarläsning nästa år.


För någon vecka sedan gjorde jag en runda på antikvariaten i stan. Jag var ute efter en engelsk-svensk ordbok med idiom men hittade istället denna goding för en femtiolapp.


"Sveriges järnvägsstationer" (1928) utarbetad av C. J. Johanneson är en rolig blädderbok i samma anda som "Sveriges gods och gårdar". "En handfull mörker" innehåller klassiska science fiction- och skräcknoveller av Philip K. Dick.

Filmer, höst till vinter

Premiere har en lista på 51 amerikanska filmer som har USA-premiär fram till nyår. Det är säkert ett bara ett urval av de största filmerna. Det mesta är ointressant men några titlar pockar på intresset.


Burn after Reading. Cohenbrödernas nya film. Hintar i själva filmen ska visa på att det rör sig om ytterligare en filmatisering av en Cormac McCarthy-bok (som även No Country for Old Men är baserad på). Den här ska vara lite roligare. Men man kan aldrig lita på filmer som är baserade på en bok.


City of Ember. Jag har läst boken och är självklart intresserad av filmen. Tror inte att den når bokens höjder och räknar istället med att det blir en utblandad barnfilm.


W. Filmen om George W. Bush har varit omtalad.


Synecdoche, New York. Nya filmen av Charlie Kaufman är hösten stora intressanta film. Nu regisserar han också. Förväntningar är STORA.


Quantum of Solace. Det var länge sedan man trodde på en Bondfilm i förväg men förra var så bra att man inte kan göra annat än att hoppas på den här.


Twilight. Baserad på vampyrböckerna. Ska bli kul att se om böckerna lånas mer efter Sverigepremiären.


Yes Man. Baserad på Danny Wallaces roman. En butter Jim Carrey väljer att bara säga JA! till allt som föreslås.

Reklam för Microsoft

Två reklamfilmer för Microsoft visas för närvarande i USA. De är långa och har en speciell humor. Första filmen är lite trevande men andra filmen är en riktig knockout. Jag väntar ivrigt på nästa film i serien.
 
Skor


Att connecta med den riktiga världen

Bokrecensioner September

Läsningen har banat iväg även under september månad.

"Sova över" av Annika Thor (Lättläst i språk, svårläst i logik)"Kill Swap" av James Lovegrove (spänning med oväntat slut)


"Översättarens anmärkningar" av Erik Andersson (en insikt i översättarens arbete)


"Death Leap" av Simon Chapman (Lättläst engelsk spänning)


"Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?" av Bjørn Sortland (kärlek och död)


"En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret" av Brian Selznick (En 500+bok man läser på en timme)


"Mr Gum and the Goblins" av Andy Stanton (Stanton är fortfarande roligast ute i den litterära världen.)


""Kejsaren - Roms portar" av Conn Iggulden" (Spännande bokserie, del 1)


At the Movies...R.I.P.?

Jag ljuger om jag skulle säga att jag växt upp med Roger Eberts insiktsfulla filmkritik. Men tack vare Internet har man på At the Movies webbplats kunnat se alla recensioner från 1986 och fram till idag. Med duktiga filmkritiker som Roger Ebert, Gene Siskel, Richard Roeper och senast den duktige Michael Phillips (alla från Chicago Sun-Times/Chicago Tribune). Programmet gick från 1982 och visas egentligen fortfarande. När Siskel dog 1999 testade Ebert runt lite och fastnade till slut vid Roeper som jag tycker balanserade programmet riktigt bra.

Det som har varit så bra med dessa recensioner (det är inte betygsystemet two thumbs up) är att kritikerna känns som vanliga människor. The käbblar konstant eftersom de inte håller med varandra; att värsta b-actionfilmen kan få bästa betyg visar att man alltid kunde överraska.

När Ebert tappade talförmågan efter en operation 2006 så fortsatte programmet fortfarande briljant trots att "den bäste" försvann. At the Movies som nu ägdes av Disney lät webbplatsen blomstra...men plötsligt hände något.

I somras fick vi veta att Roeper hade slutat. Ebert, som fortfarande var anställd gick också. Vad hade hänt? Enligt E&R så ville Disney ändra helt på konceptet som fungerat perfekt i 26 år. E&R slutade i protest. 

Om man kollar på Wikipedia så står det nu att Ben Lyons och Ben Mankiewicz har tagit över som programledare. Vilka är då de? Jag bryr mig faktiskt inte eftersom idioterna på Disney har förstört sidan i samband med nylanseringen. Nu är den som många andra tv-bolags webbsidor
..."THE VIDEO YOU ARE TRYING TO WATCH CANNOT BE VIEWED FROM YOUR CURRENT COUNTRY OR LOCATION." Gå och häng er, Disney!" Om det inte vore för att ni köper upp varenda litet företag (som t ex Pixar) så skulle jag gärna se att hela konglomeratet frysas ned och läggas bredvid Walt.

Friden & Paden ger hela konkarongen
TWO THUMBS DOWN!

ps. Lyckligtvis sitter Ebert fortfarande och knåpar ihop texter på sin egen sida , men det är ändå inte samma sak utan video. De längre texterna på hans webbplats visar dock hur insatt och kompetent han är i att analysera filmer.

ps. nr 2. Man hoppas ju att det går bra för Roeper och Phillips. Troligtvis kan man fortfarande läsa deras recensioner om man söker på filmer på den perfekta MRQE, Movie Review Query Engine.

Topp 10 - DVD-hyllan

Lite om förutsättningarna för denna lista. Jag har för närvarande 233 filmer och drygt en hyllmeter med tv-serier på dvd. Listan handlar egentligen inte om de bästa filmerna utan om de dvd-er jag värdesätter mest i hänsyn till bästa köp (ekonomiskt och chansmässigt), bästa extramaterial och största överraskning. Perfekta filmer såsom "Play it again, Sam" hamnar därför utanför listan på grund av det urusla extramaterialet (i detta fall, bara biotrailer).


Nr 10: Amelie från Montmartre
Trycker sig in på listan av många orsaker. Det här är den första dvd:n jag köpte, och det var redan innan jag hade inhandlat en spelare. Det finns egentligen bara ett extramaterial som jag anser vara obligatoriskt på en dvd och det är kommentarspår av regissören. Den här dvd:n har detta och lite till. Men det är främst kvalitén på Jean-Pierre Jeunets kommentarer som gör dvd:n så bra. Jeunet är fenomenal på att förklara produktionen. Man får insikt och en större förståelse för helheten. Risken är, som Jeunet varnar i början av filmen, att "magin" kan försvinna om man känner till för mycket av hur filmen gjordes. Ett bra argument men som tur är så glömmer jag lätt. Det är även intressant att se provspelningarna vid castingen. Ett perfekt extramaterial med provspelningar skulle även innehålla ett antal provspelningar av skådespelare som inte fick rollen, för att kunna jämföra. Jag återkommer till detta lite senare. Menyn är vackert gjord, färggrann med underbar musik och man kan låta menyn stå på i flera timmar. Jag är inte mycket för filmens översatta titel. Amelie från Montmartre. Ja, vi vet att hon bor i Montmartre. Räckte det inte med att döpa filmen till "Amelie"? Originalets "Le fabuleaux destin d'Amelie Poulain" ligger mycket bättre i munnen. Jag höll mig först till denna titel men mina samtalspartner förstod först inte vilken film jag nämnde och tyckte sedan att jag var dryg, vilket jag i och för sig är eftersom jag räcker väldigt länge.

Nr 9: Crumb
Terry Zwigoffs dokumentär om undergroundserieskaparen Robert Crumb har inget extramaterial whatsoever! Den brittiska utgåvan saknar även undertexter. Hur dåligt är det? Verkligen typiskt för en brittisk utgåva. Men dvd:n hamnar på nionde plats då själva filmen är en klar femma och jag pungade ut stora pengar för dvd:n utan att ens ha sett filmen i förväg. Så stor var min tro på Zwigoff som filmskapare och Crumb som en pervers fuck. Lättnaden över att jag inte köpt grisen i säcken var stor. 

Nr 8: Grisen i säcken - eller som en kork i mörker eller värmlänningarna kommer tillbaka eller doktor Haka's rekordrevy
Inköpt begagnat för en spottstyver. Delpjäserna "värmlänningarna kommer tillbaka" och "doktor Haka's rekordrevy" är roande spex men lätt bortglömda. Storheten i dvd:n är att man kan tappa hakan till "som en kork i mörker" hur många gånger som helst. Den får mig fortfarande att häpna efter många genomgångar. "Som en kork i mörker" är det bästa Galenskaparna & After Shave gjorde och en bitsk politisk satir. Dokumentärfilmen som spelades in i samband med Grisen i säcken är en intressant inblick i Göteborgarnas liv.

Nr 7: Coupling - säsong 1-3
Den brittiska sitcomen Coupling är det mest briljanta som kommit från öarna sedan Rowan Atkinson spydigt gick runt och gapade käft mot Tony Robinsons Baldrick. Jo, den är även bättre än Skenet bedrar (Keeping Up Appearances...urk). Serien har orättvist blivit jämförd med den vaniljiga "Vänner". Visst finns det likheter men humorn är på en annan nivå. Varje avsnitt av Coupling var mer intelligent gjord än något av avsnitten i "Vänner". Serien nådde sin kulmen redan i och med slutet av tredje säsongen . Richard Coyle (Jeff) valde att lämna serien och den blev sig aldrig lik igen.

Nr 6: Family Guy - säsong 1
Långt innan den europeiska utgåvan fuckade upp säsongerna varde det "SÄSONG 1"! SVT hade visat serien "Familjepappan" på den sämsta dagstiden 14:30 varje vardag under några månader. Jag gillade serien men hade inte riktigt fastnat. Kanske tyckte andra likadant för serien lades ned efter tre säsonger. Men så gav Fox ut tv-serien på dvd. Jag hade mer pengar än jag kunde göra av med så jag pungade ut med 380 spänn, vilket var en rejäl chansning på något som jag tidigare hade sett som en halvljum serie. Så återupptäcktes familjen Griffin igen. Min lägenhetskompis gick ofta förbi och frågade vad jag skrattade åt. Det här var något tuffare och mycket elakare än både Simpsons och South Park. Att jag sedan hade sett mig trött på serien när den repriserades i ZTV är en annan sak. "I am Peter, Hear Me Roar", från andra säsongen, är det bästa avsnittet. I efterhand känns det surt att denna första utgåva inte har något extramaterial men jag grät för mycket av skratt för att inse det då.

Nr 5: The Marx Brothers Collection (Region 1)
Den svenska utgåvan sträckte sig en bit över 800 bagare och för fem filmer vägrade jag lägga så mycket deg. 'Mot Swedisc!' blev mitt motto på den tiden. Där fann man boxen ned mot hälften av blinget. Till min förvåning innehöll den amerikanska utgåvan även filmen "Room Service" och man kände sig plötsligt riktigt speciell. Det här var under en tid då jag endast sett "En dag på kapplöpningsbanan" och "En galakväll på Operan", den senare hade SVT mjölkat till fullo. Visst är det konstigt att vissa kanaler bara kan visa samma film hela tiden av någon eller några komiker som gjort multum av filmer? Helan och Halvan har gjort upp emot hundra filmer men SVT kan ändå bara visa "Vi flyga till Sahara". I och med MGM-boxen kunde jag gotta mig i många timmar åt "mindre crazy" humor. Och visst var det bra. Inköpet av boxen resulterade i att jag två år i rad gick som Groucho Marx på Halloween. "That's what they call a sanity clause!"

Nr 4: Tillbaka till framtiden - trilogi -
"Tillbaka till framtiden" ÄR min favorittrilogi bland filmer. Jag älskar till och med sista delen. Men det bar mig ändå emot att inhandla första utgåvan av boxen. Efter släppet dök det snabbt upp kommentarer på nätet om hur dåligt framead utgåvan var. Man förklarade att stora delar av nederdelen av filmrutan var borttagen. Jag stålsatte mig därför och väntade på nästa utgåva. Men så fann jag den första utgåvan på loppis för två spottstyvrar. Inköp pronto! Det första jag la märke till var att det är felskrivet på baksidan av kartongen. Distributören har lagt i en extralapp (en rättelse). Det är aldrig ett bra tecken, men det är i varje inte lika dåligt som när man ger ut flera säsonger av "Curb Your Enthusiasm" på svenska och kallar serien för "Simma lungt, Larry!". Borde man inte ha märkt misstaget vid utgivningen av första säsongen? Hur som helst. Alla tre discar av "Tillbaka till framtiden" har långa dokumentärer, och det är BRA. Det handlar inte bara om idiotiska featurettes producerade av filmbolaget av en enda orsak, för att promota filmen, utan dokumentärerna är som de i Indiana Jones-boxen, nämligen genomgående och intressanta. Kanske för att vännerna Spielberg och Zemeckis rules fat! Här återkommer jag lite till provspelningar. När man inte kunde slita Michael J. Fox från "Fem i familjen" så började man spela in filmen med maskmänniskan Eric Stoltz i huvudrollen som Marty McFly. Helst skulle jag vilja se allt som spelades in med Stoltz men vi har ändå tur att få se lite från den första versionen. Sådant är kul. Det är som när man får se provspelningen med Tom Selleck som Indiana Jones. Tusan vad jag tjatar om Indiana Jones. Tror ni att den boxen är med på listan?

Nr 3: This Is Spinal Tap - Double Disc Pack
Tvådiscversionen kickar verkligen some ass. Det finns i och för sig extramaterial med material som aldrig visats där man kan sitta och gotta sig i timmar (man måste ju spela om några godbitar flera gånger).  Men det bästa har faktiskt med mina älskade kommentarspår att göra. Iställer för att regissören Rob Reiner eller skådisarna pratar om hur de gjort filmen så sitter bandmedlemmarna David St. Hubbins, Nigel Tufnel och Derek Smalls och diskuterar filmen. Det är hilarious och visar sig resultera i en helt ny filmupplevelse, minst lika bra som originalet. Menyn tillhör också den absoluta grädden bland menyer. En riktigt påkostad utgåva. Våga lägg den extra femtiolappen eller hundralappen för denna utgåva. Jag lovar att det lönar sig. Filmen har jag satt en femma på men eftersom jag räknar med att kommentarspårsversionen är minst lika bra så får denna dvd-utgåva en elva i betyg.

Nr 2: Singin' In the Rain - Two Disc Special Edition
Musikalen med den bästa handlingen, den bästa musiken och de bästa dansarna/artisterna. Det sista kanske jag tar tillbaka men jag älskar verkligen den här filmen. Under ensamma kvällar brukar jag sätta på filmen i bakgrunden medan jag diskar eller surar i ett hörn. När man hör "All I Do Is Dream of You" eller "You Are My Lucky Star" smälter all butterhet. Första discen har ett kommentarspår med Debbie Reynolds, Donald O'Connor, Cyd Charisse, Kathleen Freeman, medregissören Stanley Donen, manusförfattarna Betty Comden och Adolph Green, filmskaparen Baz Luhrmann och filmhistorikern Rudy Behlmer. Vilket gäng, eller hur? Som ni kanske vet är nästan alla låtar snodda från musikaler från 1920- och 1930-talen. På andra discen får man se originalversionerna av låtarna från originalfilmerna. Vilken grej! Kanske den bästa 2-discutgåvan jag har (eftersom kommentarspåret på Spinal Tap ligger på första discen).

Nr 1: The Harold Lloyd Collection (Region 1-utgåvan)
Den bästa julklapp jag någonsin fått (och jag valde ut den själv också). Det här är en minst sagt mirakulös utgåva. Först och främst kläms 28 filmer (15 långfilmer och 13 kortfilmer) på sex dubbelsidiga discar som även är full av kommentarspår, alternativa ljudfiler och små dokumentärer. Sedan finns det en bonusdisc som är så fantastisk proppad med godbitar att jag är osäker om jag har hittat allt efter att ha ägt boxen i flera år. Om man tittar på en gammal Buster Keaton-film så inser man snabbt att många äldre kortfilmer är i hemsk kvalité, även om de är på dvd och remastrade. Lloyds filmer är i mintkvalité. Boxen är utgiven i samarbete med arvingar till Harold Lloyd som noggrant och omsorgsfullt har arkiverat sin släktings filmer för eftervärlden. Det ser verkligen ut som om man kan ha gjort filmerna igår (bildmässigt). Hur bra en stumfilm än kan vara så kan det förstöras av en usel musikkomposition. Robert Israels musik ligger som som silke över Harold Lloyds filmer och följer varje vändning till perfektion. Det går som sagt också att få alternativa bombardiska versioner av Carl Davies men undvik dessa. Man brukar placera harold Lloyd på tredjeplats bland de stora stumfilmkomikerna men för mig kommer han alltid att inneha plats nummer ett.


Dåliga baguetter

Bensinmätaren lurade mig idag så jag blev tvungen att mellanlanda i Strängnäs. På Statoilmacken där har de Mälardalens sämsta baguetter, levererade från företaget Salt&peppar. Jag köpte en "ost- och skink"-baguette.  Osten var rinnig, gurkan var slapp och våt och skinkan luktade mysko. Jag åt hälften av hunger men kastade resten av den kladdiga degklumpen i soporna.

Topp 5 - 1920

Efter en kväll som flytthjälp är jag tillbaka och listar mitt sista filmår, nämligen 1920. Skulle kunna fortsätta en bit till eftersom jag har hygglig statistik ner mot sekelskiftet. Av nio sedda filmer från 1920 har jag satt trea eller bättre på åtta av filmerna. Endast Buster Keatons "One Week" känns misslyckad. Det här är som sagt den sista årslistan. Kanske genererar jag även en absolut topp 10-lista men den blir då rejält godtycklig. Här är i varje fall topp 5 från 1920.


Nr 5: Number, Please? (Harold Lloyd)

Nr 4: The Saphead (Buster Keaton)

Nr 3: Get Out And Get Under (Lloyd)

 
Nr 2: Convict 13 (Keaton)

 
Nr 1: Neighbors (Troligen den allra bästa filmen Keaton gjort.)

Topp 5 - 1921

Jag har sett åtta filmer från 1921. Sju filmer har fått trea i betyg. Här är de fem bästa.

 
Nr 5: The Haunted House (Keaton ramlar och dylikt.)

 
Nr 4: The High Sign (Hemliga klubbar med Keaton.)

 
Nr 3: Never Weaken (Lloyd snubblar.)

Nr 2: A Sailor-Made Man (Fartfyllt äventyr i orienten. Kul.)

Nr 1: The Kid (Chaplins pojke. Chaplins första långfilm visar sig vara fylld med både humor och stort hjärta. Chaplin gjorde inte många långfilmer men nästan alla av dessa är mycket bra.)

Topp 5 - 1922

Elva filmer sedda från 1922. Så bra år att till och med Murnaus Nosferatu hamnar utanför listan.


Nr 5: Häxan (Svensk/dansk-producerad film. Stämningsfull.)

 
Nr 4: Daydreams (Keaton. Ovanligt modern musik i denna youtubeversion.)

Nr 3: Doctor Jack (Rolig Lloyd.)

Nr 2: Grandma's Boy (Lloyd som underdog.)

 
Nr 1: Cops (Spektakulära scener när Keaton jagas av hela stadens poliskår.)

Topp 5 - 1923

Sex filmer sedda. Självklart går listan i humorns tecken.


Nr 5: The Balloonatic (Rejäla stunts i denna Keatonfilm.)

Nr 4: Oranges and Lemons (Helan och Halvan är roliga i deras stumfilmer. Här är ytterligare en bra.)

(Finns egentligen bara en bild att välja för denna film.)
Nr 3: Safety Last! (Upp genom luften. Harold Lloyd mest kända. Inte hans bästa på långa vägar men ändå rolig.)

Nr 2: Why Worry? (Himla rolig film med Harold Lloyd. Farliga saker händer runt honom i en liten by men han bryr sig knappt och klarar av alla bovar. Bra utfört!)

Nr 1: Our Hospitality (Enligt mig den bästa långfilmen med Buster Keaton. Lite långsam de första minuterna men sedan sätter den verkligen igång.)

Topp 5 - 1924

Har faktiskt bara sett fyra filmer från 1924. Fler ska det bli men tack vare det låga antalet berättar jag lite mer om filmerna i stället.

 
Nr 4: Entr'acte - de kloka galningarna
Regissör: René Clair.
Clair var en dadaist ut i fingerspetsarna. Entr'acte är riktigt bra för att vara surrealistik. Det är förstås en smaksak vad man tycker om surrealismen. Surrealismen var stor på 20-talet och speciellt i Europa. Här handlar det mer om att få en genuin upplevelse än att förvänta sig någon sorts historia.
 
Nr 3: Hot Water - Svärmor kommer
Regissör: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
En gift man trakasseras av sin frus familj. Detta händer dock inte förrän en bit in i filmen. Början är inte så intressant. Man får följa Harold Lloyd när han handlar mat. Samtidigt vinner han en kalkon som han får svårt att ta hem. Den riktiga humorn och tittarens hat mot fruns släktingar börjar när Lloyd kommer hem. Jag har sällan sett sådana hemska människor. Om jag hade varit Lloyd hade jag tagit mitt pick och pack och dragit för länge sen.

Nr 2: Girl Shy - Akta er för flickor!
Regissör: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
Harold Lloyd är hemskt blyg och kan aldrig prata i närheten av en flicka. Men i sina tankar är han värsta Casanovan. Lloyd skriver en handbok om hur man raggar på flickor. Han skickar den som en allvarlig handbok till ett bokförlag men förlaget ser den som en humoristisk bok. De filmatiserade handboksexemplet är fantastisk roliga. Lloyd var en stor komiker.

Nr 1: Sherlock Jr. - Fart, flickor och faror
Regissör: Buster Keaton
Av många ansedd som Keatons bästa. Keaton arbetar som projektionist på en biograf. Under en föreställning råkar Keaton somna och drömmer att han befinner sig i filmen där hans karaktär är Sherlock Holmes. Han får i uppdrag att hitta några försvunna pärlor. Specialeffekterna är bra i denna film. Det handlar inte bara om Keatons, som vanligt, formidabla stunts utan även bildeffekter där han går från den riktiga världen och in i filmen och sedan mellan olika filmer. Keaton letar efter försvunna pärlor utan att veta att han är i en riktig pärla till film.

Topp 5 - 1925

Jag har bara sett sex filmer från 1925 och listar de fyra som är värda att synas.


Nr 4: Sally of the Sawdust (Cirkusluft. Klassad som komedi men är en relativt allvarlig historia av och med W.C. Fields.)

(Ha ha ha, han äter sina skor!)
Nr 3: The Gold Rush (Guldfeber. Av flera klassad som Chaplins bästa. Mycket är bra men jag har svårt för idiotihumor som t ex ätande av skosnören.)

Nr 2: Seven Chances (Busters miljoner. Buster Keatons version av succépjäsen. Du kanske har sett den i 1999 års version "The Bachelor" med bland annat Chris O'Donnell och Renée Zellweger.)

Nr 1: The Freshman (Heja! Heja! Heja! Lloyd har skapat en härlig figur som ska till college och baserar hela sin klädsel och beteende på juvenila collegefilmer han sett. Har fått toppbetyget fem av mig på nåder för att Lloyd är så fantastisk.)

Topp 5 - 1926

Har bara sett sju filmer från 1926 men de går i humorns tecken och är riktigt roliga.


Nr 5: Battling Butler (Buster Keaton lättar på sadeln och börjar slåss.)

Nr 4: Now You Tell One (Det är inte många som hört om Charlie Bowers. En samling okända kortfilmer släpptes på dvd förra året och i denna drar han skrönor så att han kanske till och med vinner en medalj.)

Nr 3: Along Came Auntie (Humoristisk rulle med Oliver Hardy. Han gör förstås hela filmen. Ollie var en suverän stumfilmskomiker, något som säkert många har glömt, eller ens visste om.)

Nr 2: Egged On (Charlie Bowers uppfinner ägg som inte går sönder i transporten.)

Nr 1: For Heaven's Sake (Betyg fem till "I sjunde himlen" med Harold Lloyd. Mycket rolig slapstick.)

månadsstatistik augusti

Antal långfilmer sedda: 24 (inkl 4 omsedda)

Filmer under 40 min: 4 (sammanlagt 26 min, inkl 4 omsedda)

Medelbetyg nysedda: 3,05


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIIIIIIIIII

90: I

80:

70:

60: I


Nationer: (nysedda)

USA: 12

Japan: 2

UK: 1

Kina: 1

Samproduktioner: 4


Tre bästa nysedda:


5 Please Vote for Me (2007)


4 Speak (2004)


4 Son of Rambow (2007)


Tre sämsta nysedda långfilmer:


2 Over Her Dead Body (2008) - fy fasiken vad dålig!


2 The Machine Girl (2008)


2 The Forbidden Kingdom (2008)


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5: I

4: IIII

3: IIIIIIIIII

2: IIIII

1:


Kommentar: Medelbetyget 3,05 är det bästa på flera år. Vanligtvis ser jag så många filmer att flera av dem automatiskt är dåliga. Med endast 20 nysedda har jag kunnat välja mer kvalité. Att jag sedan såg de tre sämsta sista veckan beror på att jag blev sjuk och var tvungen att ta fram de dvd-filmer som jag tidigare lagt åt sidan.