Löständer


Den brittiska tidningen "The Guardian" har en del
bildgallerier på sin webbplats. Här är saker som man hittat på transportsmedel i London. "En hel väska med löständer!"

Björntjänst

Att göra någon en "björntjänst" har jag alltid trott betyda att göra någon en stor tjänst men det är tydligen tvärtom.

Enligt Nationalencyklopedin kommer uttrycket från La Fontaines fabler. En björn skulle där jag bort en fluga från pannan på en sovande man. Den kastade då en sten på flugan och krossade mannens huvud.

Så passa er noga från att göra mig en björntjänst.


Fredag den trettonde

Jag insåg inte förrän jag kom hem att det har varit fredag den trettonde idag. Jag pratade med polaren om att Fredag den 13:e, del 12 har sverigepremiär idag och vi såg till och med del fyra, The Final Chapter, ikväll, men inte tänkte jag på att det var den trettonde idag.

The Final Chapter. OFTA!


Fredag den 13:e del fyra tar vid där trean slutar. Jason är död och skickas till bårhuset. Självklart vaknar han och tar död på bårhuskille genom att såga av hans huvud.

Killen som dödas tittar på något konstigt på TV som jag tror ska vara en workout-video men den är så extremt sexig så den lutar mer åt softporn. Strange!

En av de konstigare scenerna i filmen är när den osäkra Crispin Glovers karaktär bjuder upp till dans. Här får vi se en av filmhistoriens konstigaste danser. I filmen dansar han till Lions "Love Is A Lie" men egentligen är det AC/DCs "Back in Black" som har rycker så frenetiskt till. Tydligen är den så han dansar på riktigt (enligt IMDB).

Slutresultat: En bra fredagsfilm, men håller inte lika hög kvalité som sexan och sjuan. De fick däremot in exakt 13 mord i filmen och för oss killar är detta den bästa filmen då den innehåller flest nakenscener i hela filmserien.

Alla flippar ur

Det visar sig att YouTube kan vara farligt att överreagera i dagens samhälle. Det är tur att man själv inte har blivit inspelad och hamnat på Youtube. Däremot har andra det. Jag hörde talas om Christian Bales explosion på inspelningen av nya Terminator Salvation. När jag letade efter den videon hittade jag även när Michael Cera agerar besserwisser.
 
Bale lägger sin ilska på en ljuskille.

Dragonball Evolution


Kamehameha!

Enligt IMDB har Dragonball Evolution Sverigepremiär 10 april. Den här trailern säger mig att vi får förvänta oss en typisk vaniljversion a la USA. Jag har precis börjat att titta på tv-serien One Piece. Den är i och för sig tecknad men håller sig otroligt bra till mangan. Den känns typisk japansk. Jag tror att vi skulle ha fått en mycket bättre Dragonball om den hade gjorts i Japan. Självklart kan jag inte säga något bestämt utan att ha sett filmen men trailern gör mig besviken. Det blir nog inget biobesök för mig när det gäller Dragonball Evolution.

Real D Cinema


Så har man varit på Heron City och sett senaste Disneyfilmen Bolt i den nya 3D-tekniken. Filmen i sig var inget särskilt, trots att det är John Lassiters första Disneyfilm efter övergången från Pixar. Men det var kul att få vara med om den nya tekniken och när Brendan Frasers "The Journey to the Center of the Earth" kommer så ska jag se även den i 3D.

Det tar en timme till Heron City från Eskilstuna och det finns absolut inget intressant att göra på Heron City, med undantag för några dyra flipperspel som är dåligt servade. Butikerna är dåliga. Jag strosade lite på MediaMarkt ett tag men allt för så in i helvete dyrt. De hade inte alls i närheten av erbjudanden som butiken har i Västerås. Biofilmerna var också dyra. Bolt 3D kostade 125 kr och så såg jag även The Curious Case of Benjamin Button. Den kostade 110 kr.

Jag kan inte säga vilken av filmerna jag är mest imponerad av när det kommer till teknologin eftersom Benjamin Button hade så otroligt bra specialeffekter och smink. Oscar nästa?

Don't Copy That Floppy!


Welcome to the end of the computer age!
Anno 1992.

Sixten och Blixten går till jobbet

Yeats! En ny Sixten och Blixten (på svenska) kommer i april. Sukta! Sukta!
Stor omslagsbild
Glädje är att jobba med barnböcker så att man kan läsa dessa godingar!

Filmstatistik januari 2009

Antal långfilmer sedda: 27 (inkl 5 omsedda)

Filmer under 40 min: 29 (sammanlagt 178 min, inkl 1 omsedda)

Medelbetyg nysedda:


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

90: IIIII

80: I

70: IIIII

60: II

50:

40:

30: I

20: I


Nationer: (nysedda)

USA: 17

UK: 6

Kanada. 4

Ryssland: 3

Frankrike: 3

Sverige: 2

Nederländerna: 2

Belgien: 2

Japan: 2

Tyskland: 1

Brasilien: 1

Australien: 1

Mexiko: 1

Polen:1

Sydafrika: 1

Samproduktioner: 3


Tre bästa nysedda långfilmer:


4 Swing Vote (2008) - Nästan surt att denna ultrapatriotiska Kevin Costner-extravaganzan hamnar högst, men jag uppskattar alltid Costners prestationer och här är han jättebra på spela en dum amerikan. Dottern känns mest som en ny Abigail Breslin. Jag kommer inte ihåg vad skådisen heter just nu. Goody two shoes är hon i varje fall och det är hennes extrema patriotism som för filmens handlingen framåt. Bra film men absolut ingen att komma ihåg.


4 16 Blocks (2006) - Direkt från Coops fyndlåda (3 för 99) till andraplatsen för januaristatistiken hamnar en actionfilm med a-mallshandling. Det var just a-mallen som gjorde filmen så bra. Jag har länge tyckt att storfilmer ska försöka vara så speciella på sistone. 16 Blocks levererar, handlingen flyter bra och Willis, Mos Def och Moore gör filmen till något extra.

4 Burn After Reading (2008) - Jag kommer nog att skämmas över att jag för tillfället sätter en svag fyra på Coen-brödernas senaste fars. För det är en fars i typisk Stefan och Krister-stil. Jag gillar dock Stefan och Krister i måttliga mängder (även det får jag skit för). Förväxlingar och misstag är vad som gör en fars och i BAR finns det mycket av den varan. I början känns det inte mycket till film. Handlingen är lam och framför allt så är skådisarna hemska. Pitt, McDormand och Malkovich är ute på hal is. De två senare spelar de roller de alltid gör (booooring!) och Pitt kör en helomvändning och repriserar sin Thelma och Louise-karaktär (men lite mer korkad). Nä, den ende som verkligen är bra är Richard Jenkins, men han kan å andra sidan aldrig vara dålig. Fyran får filmen för att allt skiter sig i slutet och för de härliga CIA-snubbarna som följer utvecklingen.


Tre sämsta nysedda långfilmer:

Ur filmen "Bäst i Sverige"
1 Bäst i Sverige (2002) - Varför ser du inte svenska filmer?, undrar mina bekanta. Oftast är svaret att svensk film suger. Men så hamnar en kartongutgåva av BIS från kvällspressen i mina händer, den ligger i hyllan några veckor och så tänker jag på vad mina vänner har sagt om svensk film. Jag ger den alltså en chans. Vilket apskit! En pappa skulle aldrig bete sig så. Herre jösses, alltså! Sedan borde jag inte ens nämna de patetiska dialogerna i filmen. Och hur får killen pengarna han behöver, jo genom ett hål i taket i sitt rum faller det ner mynt som han tydligen lånar av sig själv som vuxen. En bäver skulle kunna ha gjort en bättre film.


1 Babylon A.D. (2008) - Fan vad cool Vin Diesel är (You got to be in it to Vin it!). Här ska han spela en bad ass i framtiden som får i uppdrag att agera livvakt åt en idiotisk tonårstjej. Tanken är väl att han ska vara duktig men det första han gör är att tappa bort henne, sedan räddar hon livet på honom. Han är faktiskt som Kurtan i "Big Trouble in Little China". Och hela den där framtidsvärlden där alla leker Thunderdome, hur blassé är den idén? Inte konstigt att filmen floppade.

2 Duplex (2003) - Den här filmen har jag helt och hållet missat. Inte konstigt egentligen; Stiller gör sin vanliga roll som missuppfattat, trögtänkt irritationsmoment. Här har han lyckats få med Barrymore som inte heller gör mycket för att lyfta filmen. Tänk er alla filmer i "The Fockers"-andan blandat med en gnutta John Hughes men totalt utan originalitet, då har ni denna skitfilm. Tvåa för att den inte var så lång. Det är en sån här film som man tänker: Varför agerar han inte på ett annat sätt så hade problemen aldrig uppstått, men nä, varenda val Stillers karaktär gör så måste han välja det sämsta. 


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4: III

3: IIIIIIIIIII

2: IIIIII

1: II


Kommentar: Det blev extra många kortfilmer denna månad. Jag hittade två YouTubekanaler som hade extremt mycket bra godis.


Inga onödiga tillsattser

He he he. I min jakt på adekvat svenskt vokabulär går dagens hederspris till ICA.


Vanligtvis skulle jag inte klaga på något så litet som ett ynka stavfel men när stavfelet hamnar i en text som den här och på ett ställe i texten som det här stavfelet har gjort så kan jag inte sitta tyst och glo på.


Hur kan man stoltsera med inga onödiga tillsatser i en vara när de själva har satt dit en onödig "tillsatts" i texten?

(Och ja, herr T, den här gången meddelade jag personalen om felet.)


1700-tals Frid

Eskilstuna stadsmuseum (eller så kan man kalla det för det sugiga namnet Faktoriet, som de har ändrat till) har öppnat igen. I samband med Eskilstuna stads 350-årsjubileum har de tre utställningar i år. Den första heter Nio Liv. Där får man följa en katt genom Eskilstuna historia. Utställningens målgrupp är barn men en vuxen får också ut något. Det handlar om ganska basic information om Eskilstuna. Det mesta kände man redan till. En konstig sak är att man är tvungen att antingen ta av sig skorna eller ta på sig skoskydd men inte någonstans under utställningen finns det någon orsak till att ta av sig skorna.

Så här såg en rikare man från Eskilstuna ut under 1700-talets slut. Han hade säkert samma frisyr men troligen inte samma vackra ansikte.

I bakgrunden ser vi Rinman använda en bälg och Schröderstierna slåss med svärd.

Ace Ventura Jr


Äntligen släpps Ace Ventura Jr: Pet Detective på DVD. Jag har väntat hur länge som helst. Beställ region 1-version den 10 mars!