Dagens fejlRixvideo. Ruddammsgatan.

Det regnar köttbullar


Filmtipset är en suverän sida där man kan hålla koll på vad man sett, checka vad som kommer och vad som är populärt och göra listor på intressanta filmer. Man sätter även betyg på sina sedda filmer så genererar Filmtipsets datorprogram en lista på troliga filmer som man bör gilla. Den funktionen fungerar inte så bra.

En annan funktion som är tveksam är deras "liknande filmer". Oftast kopplas filmer ihop med andra filmer i samma genre eller till uppföljare eller remakes och så vidare. Men på sistone har flera filmer blivit ihopkopplade med Morden i Midsummer...oavsett vilken film det handlar om.

Filmstatistik för hela året 2009

Antal långfilmer sedda: 245

Filmer under 40 min: 94

Omsedda: 42

 

Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: 207

90: 11

80: 15

70: 12

60: 5

50: 3

40: 13

30: 15

20: 12

10: 2

 

Nationer: (nysedda)

USA: 186

UK: 18

Sverige: 15

Japan: 10

Kanada. 8

Frankrike: 7

Australien: 4

Belgien: 4

Ryssland: 3

Nederländerna: 2

Tyskland: 2

Mexiko: 2

Brasilien: 1

Polen:1

Sydafrika: 1

Irland: 1

Sydkorea: 1

Samproduktioner: 29

 

10 bästa nysedda långfilmer:

 
5 De ofrivilliga (2008) - Satte sig i maggropen. Man känner igen sig.


5 Whatever Works (2009) - Woodys bästa sedan glansdagarna på 70-talet. Larry David fungerar perfekt!


4 The Curious Case of Benjamin Button (2008) - Värmande historia. När det kommer till specialeffekterna så blir jag mer imponerad över hur man har lyckats få Pitt att se ut som 20 än att han är en liten pojke i en gubbes kropp.


4 Dr. Horrible’s Sing-Along Blog (2008) - Det är så mycket som kan bli fel i musikaler men när de fungerar är de verkligen outstanding. Det här är en liten pärla som säkert många har missat.


4 Death Wish (1974) - Är osäker på om jag sett den tidigare. Hur som helst är Bronson riktigt cool och filmen har en bra 70-talskänsla.


4 The Boy in the Striped Pyjamas (2008) - Skiljer sig lite från boken men jag tycker faktiskt att filmen är bättre.


4 Inglourious Basterds (2009) - Tarantino levererar igen och vi har alla upptäckt en ny favvoskådis i Christoph Waltz.


4 Coraline (2009) - Så mycket kunde ha gått fel i att göra en dockfilm på min favoritbok av Gaiman men den är underbar. Jag borde ha vetat bättre än att tvivla på Henry Selick.


4 Watchmen (2009) - Har aldrig varit ett fan av seriealbumet eller superhjältar i allmänhet men filmversionen är grymt bra. Bästa superhjältefilmen med undantag för Nolans Batmanfilmer.


4 Up (2009) - Pixar levererar som vanligt ett härligt äventyr. Jag placerar den på topp fem bland deras filmer.

 

10 sämsta nysedda långfilmer:


1 I’m Not There (2007) - Så här ser en prettofilm ut för er som inte kan upptäcka en.


1 Tracey (2007) - Om man vill må fysiskt dåligt av en film så välj då att se Tracey. Så fucking dålig. Ellen Page är så mycket bättre i Juno och Hard Candy.


1 My Dinner with Andre (1981) - Har kämpat i ett årtionde för att få se denna film och så visar sig den vara ett långt jädra New Age-rabblande så att öronen blöder.


1 The Erotic Misadventures of the Invisible Man (2003) - Av någon dum anledning fick jag för mig att denna softcorefilmen skulle vara intressant (Läs: boobies!!) men den var så jädra taskigt gjord. Nu, några månader senare, kommer jag inte ens ihåg vad filmen handlar om.


1 Buck Privates (1941) - Jag har köpt en stor DVD-box med Abbot&Costello-filmer men de verkar inte vara så bra. Buck Privates är deras andra långfilm och den är precis likadan som första, dvs man har skapat en film som ska få amerikanerna att vilja värva till WW2 och därför bara plockat alla skämt som fanns i deras debutfilm och lagt in i militärmiljö. Skämtet var okej första gången men knappast en gång till.


1 The Pom Pom Girls (1976) - Avslutade året med att se en usel film utan handling. Det stora dragplåstret var Robert Carradine, den minst kända av Carradinebröderna. Absolut inget att rekommendera.


1 Garfield (2004) - Breckin Meyer och Jennifer Love Hugetits i en löjlig animerad film. Nä. Jag hade lånat en dubbel-DVD av en kompis där även uppföljaren var med men det fick vara. Gustaf kanske hatar måndagar men jag hatar Gustaf.


1 Bäst i Sverige (2002) - Bra skådisar i denna film men manuset var hemskt. Ännu en orsak till att inte se svenska filmer. Men man måste ju ändå göra det för att hitta guldkorn som "De ofrivilliga". Hur ska man hantera sånt?


1 Sex Drive (2008) - Alla komedier där det står "Unrated version" på omslaget bör man undvika. Jag såg denna film i "specialversionen" där man inte har klippt bort misstag och improvisationer och där man digitalt har lagt in en naken tjej som går förbi i bakgrunden i flera scener. Helkonstig, men jag tror inte originalet är bättre.


1 The Mist (2007) - Varför inser man inte att skräckfilmer baserade på Stephen Kings verk inte fungerar som film? I denna beter sig alla som idioter. Man bara längtar efter att få se dem dö. Det är synd att inte alla dör.

 

 

Under 2009 hann jag se 42 filmer som är producerade det året. Av dessa har jag också gjort en lista.

 

5 Bästa (producerade) 2009

Se ovan då fem filmer från förra året kom in på tio i topp-listan.

 

5 Sämsta (producerade) 2009


1 Super Capers - "My brain hurts!" Säger egentligen allt.


2 Push - Årets stora besvikelse. Jag förstår varför kineserna/japanerna (kommer inte ihåg) skriker så mycket. De vill inte vara med i filmen.


2 Bride Wars - Orkar inte med Hathaway, hon är bara för mycket. Det här är en ansträngd film.


2 Crank 2: High Voltage - Tar Crank ett steg längre. Och fungerar inte alls. Första filmen är en riktig adrenalinrush men den här blir bara löjlig. Sååå besviken eftersom det var en av de få filmer jag längtat efter under 2009.


2 Terminator: Salvation - Var är finessen? Suckade genom hela filmen. Bara väntade på "I'll be back!" och självklart så dök repliken upp. McG!

 

Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5: 2

4: 29

3: 102

2: 59

1: 16

 

Kommentar:

En del kortfilmer.”Cutlass” var bra. ”An Imaginary Friend” lika bra. Se dem!


jultomten

Glömde berätta detta men det är så att vi fick ett celebert besök i julas. Även om vi inte är barn längre.

Filmstatistik december 2009

Kommer med en årsstatistik snart men först lite för december.

Antal långfilmer sedda: 20 (inkl 3 omsedda)

Filmer under 40 min: 1 (sammanlagt 5 min, inkl 0 omsedda)

 

Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIIIIIIII

90:

80: I

70: 1


Nationer: (nysedda)

USA: 13

UK: 1

Frankrike: 1

Kanada: 1

Samproduktioner: 2

 

Tre bästa nysedda långfilmer:

5 Whatever Works (2009) - Trots Allens halvtaskiga filmer (läs: europeiska) på sistone hade man ändå en förväntan på Larry David och Evan Rachel Wood i Woodys 41:a film. Och det måste vara något med David som bara klickade. Han är så jädra bra. Inte nog med det så känns detta som en av Allens 70-talsfilmer. Fräsch och innovativt rolig  med flera monologer av David när han pratar rakt in i kameran. Suveränt. Klockren femma!


4 Revolutionary Road (2008) - Oh wow! Winslett och Di Crapio tillsammans igen, fyrtioelva år sedan Titanic. Detta är filmens stora dragplåster, vilket visar på dålig PR. Tycker jag i varje fall. Vem vill se shittiga Di Crapio? Tur då att filmen får sitt eget liv efter en långsam början och blir riktigt bra. Winslett är alltid värd alla priser hon får. DVD:n har legat och dammat sen i somras då jag köpte den på Malmamarknaden. Sex månader tog det innan jag såg den. Den som väntar på något gott...


3 Julie & Julia (2009) - Hade tänkt låta den här filmen bli en sån där "om jag kommer över den av en tillfällighet så ser jag den"-film. Historien tilltalade mig inte. Men i och med att året började ta sitt slut så pratas det som vanligt om vilka som kommer att bli Oscarnominerade. Många filmtyckare på Internet började prata om skådespelarprestationerna i denna film, speciellt Meryl Streeps (vilket kanske inte är så konstigt, hon är ju alltid nominerad). Så jag fick möjlighet att se matfilmen och visst,....den var hyggligt bra men inget jag går runt och lobbar för.

 

Tre sämsta nysedda långfilmer:


1 Tracey (2007) - Kan bara säga..."VARNING!". Det här är pretentiöst dravel som är så otroligt svårtittat. Allt är uppdelat i flera rutor samtidigt och mycket får man se om och om igen. Det känns som en konstfilm som inte borde fått uppmärksamhet om inte Ellen Page hade gått och gjort huvudrollen i Juno. Kanske sämsta jag sett under året, något jag hade tänkt skriva om nästa film på listan (tills jag såg den här).


1 The Pom Pom Girls (1976) - Ingår i min DVD-box "Too Cool for School Collection" med High School-filmer från 70- och 80-talet. Det finns egentligen ingen handling i den här filmen. Filmen börjar med att några cheerleaders tränar på en strand (en ursäkt att visa tjejer i bikinis, men om man vill se filmen för sånt så kan jag säga att det inte ens finns en enda toplesscen i den här skitfilmen). Det finns även härliga scener som t ex när några rullar ner för en sandkulle om och om igen.


1 Doomsday (2008) - Vilket skämt. Ett virus har tagit död på hela Skottland och Storbritannien skärmar av Skottland med en stor mur (precis där romarnas mur gick en gång i tiden). Resten av landet slipper viruset under några årtionden och när det dyker upp så visar det sig att folk har överlevt i Skottland. In och hitta botemedlet är planen. Det totalt idiotiska är att de två grupper som överlevt har förvildats. Och det är så typiskt i skitfilmer när sånt händer. Den ena grupper är som punkare med värsta frisyrerna och tatueringar, som om det skulle finnas indianer i Skottland, typ. De är totala vildar som äter människokött och skriker och gapar. Den andra gruppen bor i en gammal medeltida borg och lever som Ronja Rövardotter. Den felande länken mellan dessa två grupper är nog Ronjas primalskrik om våren. Usel.

 

Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5: I

4: I

3: IIIIII

2: IIIIII

1: III

 


juldagarna 09


Besökte Stockholm en svinkall dag. Av de tre butikerna jag skulle besöka hade två lagt ner och den tredje var på väg att konka. Jag hittade en Astrid Lindgren-bok med en konstig översättning.


Gott nytt! (Testar min julklapp. Den funkade bra i kylan.)