Lika som bär 2

 
                   Christer Hermansson?                                                                 Lukas Moodysson?

Vem är: ?
CH: Författare. Mest känd för oss "i facket" med "Ich bin ein bibliothekar!"
LM: Poet & filmskapare. Gjort Sveriges kanske bästa film, "Tillsammans".

(okej, det var inte så likt. Skriv inga kommentarer. CH liknar mest Martin L. som han skulle sett ut om han varit med i Clerks. )
                            

Lite om Sean Penns hatobjekt

Jag talar förstås om Michael Bay som Penn yttrade sig värre om än jag någonsin har gjort, dvs att filmskapare som han borde springa hem skrikandes med ändtarmscancer. Jag håller i stort sett med men dukade under i och med "The Island", vilket är en film jag gillar även om den har klara referenser till både "Logan's Run" (1976) och "Seconds" (1966) men även det där Simpsonsavsnittet som jag tror heter "The Computer Wore Menace Shoes (CABF03).

Jag har precis besökt hans webbplats ( michaelbay.com ) och fasat över hur dålig den är. När chocken lagt sig upptäcker jag att Bay hatar microsoft och deras internet explorer. Hans sida stöder istället firefox, safari och mozillabaserade webbläsare. Men absolut inte explorer. Han anser att framtiden för internet är ccs-centeric design och inte html-baserad design. Med den lilla kunskap jag har om cascading style sheets så tenderar jag att hålla med (den hjälper mig i bloggandet) men tyvärr använder jag explorer så hans sida ser skräp ut i min dator.

Jag diggar numera Bay tack vare hans stentuffa principer. Men filmerna är fortfarande dåliga, tro inget annat.


Vårloppa

Fjärde stora loppmarknaden på fyra lördagar. Idag var det dags för Parkens Vårloppis. Som vanligt regnade det, lite men inte så farligt.

Loppmarknader brukar inte ge så mycket längre. Jag är mest ute efter intressant keramik. När det kommer till Lisa Larson så sätter idioterna på loppmarknaden av någon anledning alltid högre priser än vad antikaffärerna säljer sina Larsonfigurer för.

Men jag hittade lite grejer:

loppis_maj.jpg

1. Förstautgåvan av Arne Anka. 5 kr
2. Escape from Monkey Island. PC-spel. 10 kr
3. Max Dockvagn. 10 kr
4. Larson! Första numret. 2 kr

Systematiska Fridh

Året är 1983. Jag går i första ring i lågstadiet. Fattar ingenting. Sätter mig i bänken när jag blir tillsagd att sitta i bänken. Har just lämnat  "flicknamnet" Gustavsson hädan och intar stolta Fridh som jag hädanefter skall lyssna till. (Det är inte förrän långt senare H:et försvinner i en bisarr trädgårdsolycka och jag blir komplett.)

 

Låt oss se tillbaka. Förfärliga Fridh är redan vid ung ålder en systematisk pojkvasker som sorterar och kategoriserar. Samlandet av böjda ölkapsyler, amalgambitar urknackade från fallna mjölktänder och den där stenen som såg ut som en stenåldersyxa var mina stora intressen. Men jag hade även ett annat, mer hemligt och fanatiskt intresse.

 

I en liten grön anteckningsbok fyller jag i bilnummer från 001 till 999. Sida upp och sida ner fylls under detta år med MGB056, KDO325, DCF783 med flera. Min stolthet var AGT007 som kunde bli AGENT 007 med lite fantasi. Den såg jag köra förbi när vi åkte förbi polisstationen på Nygatan, med min näsa upptryckt mot bilfönstret och ögonen tindrande. Jag minns att jag ofta lämnade förskolan på Stensborgsgatan och gick till närmaste parkering där jag hoppades på nya fräscha nummer. Med anteckningsboken i största hugg satte jag mig med nervpirrande armar och ben i föräldrarnas röda Mazda på väg till... mig kvittade det var vi åkte. Så länge jag kunde upptäcka nya nummerskyltar var jag glad. En gång kom jag över en tidningsbunt med Wheels och Bilsport och plockade mina bilnummer från deras sidor. Jag skämdes över mitt agerande även om ingen ens visste om att jag samlade nummer. Jag skämdes eftersom min hobby fram till dess hade varit något genuint, jag hade sett bilarna i verkliga livet. Men här hade jag tagit nummer från fotograferade bilar som jag aldrig, aldrig skulle se i verkligheten. Det kändes fel och smutsigt. Denna händelse var nog vändpunkten i mitt samlande. Intresset svalnade och jag tappade till slut bort min lilla gröna anteckningsbok.


Över tjugo år senare kan jag sakna min bok som nog var starten till mitt ordningssinne och listskrivande. Bilnummerlistan kan ha varit fröet till min bibliotekskarriär som nu har tagit fart. Ni kan då tänka er hur fantastisk det låter när jag på Spanarna i P1 hör Per Naroskin prata om det nya fenomenet "Plate spotting" där vuxna män letar bilars nummerskyltar som om de vore fågelarter. Jag kan inte minnas att jag smög med min hobby vid sju års ålder men jag minns heller inte att jag basunerade ut mitt intresse för allt och alla. Redan då insåg jag vilken "alternativ hobby" jag hade gett mig in i. Naroskin och hans medspanare kom nära att håna hobbyn "plate spotting" av enda orsaken att det inte var något så etablerat som fågelskådning. Jag tror det mer handlar om skillnaden mellan listmänniskor och icke listmänniskor. Icke listmänniskor förstår inte det fundamentala behov som existerar hos en listmänniska. Det är inte objektet i sig som är det viktiga, vare det bilnummer, fåglar eller whiskysorter. Det är listan som allt kommer att kretsa kring. Ju närmare komplettering man kommer desto mindre viktigt blir själva objektet. Att fylla i och göra listan komplett gör våra liv kompletta. Tyvärr är glädjeberusningen kort när man inser att uppgiften har tagit slut. Då behövs det en ny lista och nya objekt för att fylla tomheten. Och så går tiden sin gilla gång.

Drömvärlden - Den andra existensen

Den finns en bok av Robert Rankin (The Dance of the Voodoo Handbag) där Lazlo Woodbine (världens bästa privatdetektiv) upptäcker att Internet egentligen är en portal till en annan värld, en annan dimension. Det får mig att tänka.

Tänk om drömmar är den existens vi lever i när vi inte är vakna. Tänk om jaget i drömmen känner samma sak för vår "vakna" realitet som vi känner för realiteten i drömmen. Drömmets jag kan inte kontrollera vad vi gör lika lite som vi kan kontrollera drömjagets handlingar. Jag sitter och skriver om drömmar nu och drömjaget som drömmer detta tycker det är fantastiskt absurd att han drömmer om någon som skriver om hans drömmar och han kan inte göra något åt det. När drömjaget sedan vaknar berättar han för alla sina vänner om hur konstig dröm han hade. Och då är det jag som drömmer att han går runt och berättar för sina vänner om detta. 

Om detta är ett faktum så ska man även kunna få kontroll över den andres handlingar. Drömmen är interaktiv och när man har sprängt den gränsen att man kan ta över drömjagets kontroll över hans egna kropp så kan man göra vad man vill i drömmen. När sedan drömjaget blir tagen av polisen så säger han att det inte var han utan en röst i huvudet som sa åt honom att göra vad han nu gjorde. Drömjaget hamnar på dårhuset och mina drömmar framöver blir regisserade av Milos Forman. 

The Case of the Pillow Case

Har ni någonsin varit med om att ni har tappat bort en strumpa i tvättmaskinen?

Jag har aldrig varit med om det. "Den förlorade strumpan" ska vara något av ett universellt mysterium men de få gånger som strumpantalet har varit udda har jag alltid hittat den saknade partnern bland smutstvätten i tvättkorgen.

Däremot vill jag belysa en annan viktig fråga jag länge har funderat över. När jag tvättar örngott så vänder sig de alltid ut- och in. Men om jag fyller tvättmaskinen med ett redan in- och utvänt örngott så vänder det sig ALDRIG tillbaka till det rätta. Hur kan det komma sig?

East Eurovision Song Contest

Innan schlagerfestivalen gick av stapeln skrev kvällstidningarna att Sverige hade den bästa låten och att vi kommer att vinna. Så skriver kvällstidningarna alltid. Vi med lite verklighetsrelaterad logistik i huvudet insåg självklart annorlunda.

Nu dagen efter skriver kvällstidningarna att festivalen var ett fiasko, att det inte är någon idé att skicka ett bidrag i framtiden. Jag har ingen lust att säga det men: "Vad var det jag sa?". Om svenska folket väljer en sådan totalt urusel låt som The Arks parodi på pop var så får man faktiskt skylla sig själva. Jag har hatat den sedan första sekunden jag hört den.

 Att östblocket skulle vara så starkt som det nu var kunde jag inte förvänta mig. På senare år har öststaterna visat fram fötterna men inte dominerat på sättet de gjorde igår kväll. Men jag är bara glad. Detta betyder att alla låtar jag gillar hamnade högt (men kanske inte högst). Cudos ges till bästa låten av Georgien, energiknippet Ukraina (som var mycket, mycket bättre och genuinare än töntlandet Sverige) och härliga Makedonien. Jag trodde även på Grekland som hade en refräng som satte sig på en gång.

Att nu Serbien gick och vann var en överraskning. Jag hade trott att de skulle ta jumboplatsen tillsammans med Tyskland och Irland.


Jean-Pierre Skönhet

Hur mycket jag än älskar De förlorade barnens stad så har jag på sistone insett att Amelie är bättre, trots sin Truffautinspirerade början. Den insikten satt långt inne (eftersom jag av princip alltid vill tycka annorlunda än alla andra).
 JPJ blir inbjuden av de amerikanska universiteten (en fransk mening ni säkerligen förstår, parce que tu le vaut bien!)

Googlereklamen är väl förunderlig?

Googles bannerreklam baseras på vad som står på sidan man besöker. Vanligtvis får man en massa jamba jamba om man besöker en ungdomssajt och CDON-reklam om man letar musik eller film. Du fångar min drift, eller hur?

Programmotorn är alltså mycket bra på att känna av vilken webbplats man sitter och degar framför. Men det kan bli galet, riktigt galet.

Ett exempel är min blogg. Google gör alltid reklam för "Äkta Hussvamp & Röta" eftersom jag skrev om fotsvamp och min nya glaslampa för ett tag sedan.

En annan värre sak är denna länk till en
incident i Amman, Jordanien.

Mycket intressant barn- och ungdomslitteratur framöver

Svensk bokhandels nya katalog med kommande barn- och ungdomslitteratur har precis kommit. I den presenterar de stora bokförlagen (och några små) sina nya titlar som ska ges ut perioden april till oktober. Jag som är ungdomsfantasyfanatiker gottar mig. Detta är några godingar jag ser fram emot:


    

BILDERBÖCKER

Bengtsson, Anna. Hela Huset (Läste igår och tycker att den är toppen)

Jaensson, Håkan. PANG!

Wagelin-Challis. Vi tänker på dig, farfar! (barn om döden, verkar bra)

Allen. Jag är inte rädd! (Läste också igår. Andra boken, en väldigt härlig karaktär. Lite text)

Nordqvist. Var är min syster? (En ny Nordqvist ser man alltid fram emot)

 

    

BÖRJA LÄSA / LÄTTARE

Stark. Liten och stark (samling)

Salmson. Den försvunna staden (Almandrarnas återkomst, del 1) Har funnits ett tag redan.

Salmson. Silveramuletten (Almandrarnas återkomst, del 2) Juli

Agetoft. Hemligheternas bok (Resa genom tusen världar, del 1) aug

Agetoft. Den förlorade kejsaren (Resa genom tusen världar, del 2) sept

 

     

UNGDOMSROMANER

Martini. Farsoten (Kråkornas rike, del 2) (Första delen var suverän)

Harild. De underjordiska (del 1) Första delen kom redan förra året

Harild. Vägen till kungadjupet (De underjordiska, del 2)

Widmark. Dårarnas ö (Är snart klar med och tycker att denna tredje del är den bästa hittills)

Hardinge. Mosca Mye och de bannlysta böckerna (Yeah! Mystiska böcker! Alltid spännande)

Stewart. Cathys bok (aug) Intressant! Extramaterial som webb och telefon. Kan bli ett bra val till bokklubb?

Lynch. Locke Lamoras lögner (sept)

Strike. Skuggornas stad (sept)

Ljungqvist. Främlingarna (Monsterflickan, del 2)

Ljungqvist. Sista pusselbiten (Monsterflickan, del 3) okt

Reeve. Förrädarens guld (De vandrande städerna, del 2) juni (väntar med spänning. originell bokserie)

Cowell. Hur du stjäl en potatis (Hickes memoarer, del 4) sept (Läst de tre första NU!)

Winterson. Tidväktaren (Sept)

Som vanligt har våren varit extremt lugn. När hösten kommer exploderar barn/ungdomsmarknaden varje år. Det är en tradition, en gammal stadga eller något (he he, där fick jag in ett urgammalt "Robert Rankin"-skämt).

Jag har med flit struntat i att nämna någon kärleksroman. Det är inte mitt starkaste område men kan i varje fall säga att nya von Bredow verkar intressant.


Personligt brev

Jag kan verkligen inte vara stel och strikt. Även när jag söker jobb hamnar min personlighet mitt i smeten. Mitt senaste personliga brev  toppade nog isberget.

Jag började med att skriva: "And here are the votes of the Eskilstuna jury."

Ett annat stycke ser ut så här:

"I det privata gillar jag att umgås med mig själv. Min umgängeskrets är en handfull med den är stark. Det är som fördomen om en filister (ursäkta ordval) som säger att "jag kan inte mycket om konst, men jag vet vad jag tycker om". Sådan är nog jag med vänner. Jag vet vilka mina vänner är och jag gillar dem. (Jag känner på mig att detta kan feltolkas, även jag feltolkar det när jag läser det igen)."

Tror ni att jag har agnat med en tillräckligt fet mask?
 


Kunskap för själen

Huvaligen hur många år jag har sorterat fel. Att det gäller den mest fundamentala delen av återvinningen, pappersinsamlingen, gör att det känns ännu värre.

Nu står det ju inte pappersinsamling på den containern utan "tidningar". Vad jag har förstått så innefattar det all sorts papper (undantaget wellpapp). Så när jag nyligen läste igenom Eskilstuna Miljö & Energis folder blev jag överraskad.Man ska tydligen inte kasta kuvert i pappersåtervinningen. De ska ned i den vanliga avfallspåsen. Jag tycker det låter konstigt men så är det. Presentpapper ska tydligen återvinnas i containern för wellpapp, det är nästan ännu konstigare.

Tja, man lär sig så länge man lever.

Jag ska nog ta reda på varför man inte får slänga kuvert i pappersåtervinningen. Man borde ju sortera efter det material som väger mest, dvs pappret i den här fallet (vissa kuvert har ju plast som adressfönster). 

Sen kan det verkligen löna sig att återvinna. När jag pantade burkar och flaskor på Sveaplan igår så hade någon glömt att ta sitt pantkvitto. Fridenpaden fick därför 53 bagis extra i fickan. Yeah!

It's a no-breather, man!

Senaste dagarna har jag vaknat och varit riktigt täppt i näsan. Nyss vaknade jag och kan absolut inte andas ur den högra näsborren, den är helt igentäppt. Var har jag näsdropparna då? Jo, på jobbet eftersom jag var supertäppt i näsan igår också. Det är tufft att andas med munnen hela tiden. Jag längtar till jobbet!

    
   dåligt för hjärtat                              bra för hjärtat


PAX ANIMATION 2

DVD-samlingen PAX ANIMATION 2 har precis kommit. Den innehåller följande animerade kortfilmer:

1. The Periwig-Maker (1999)
2. The Old Lady and the Pigeons (1998)
3. The Exiting Life of A Tree (1999)
4. Tango (1982)
5. Rocks Das Rad (2003)


    
Periwig-maker                    Exiting life of a tree                   Rocks Das Rad


6. Neighbours (1952)
7. Jack-Jack Attack (2005)
8. Guard Dog (2004)
9. The Cameraman's Revenge (1912)
10. Broken Down Film (1985)

   
   Neighbours                        Jack-Jack Attack                    Broken Down Film

11. Balance (1989)
12. Atama Yama (2002)

 
         Balance                                                                      Atama Yama

Trots att det är volym två så har denna DVD en riktigt fin starttolva. Undantaget kan tänkas vara Jack-Jack Attack (en spin-off från The Incredibles) som mest användes som utfyllnad.