G&W: Super Mario Bros Special YM-901 (60/60)

 
Jo men visst är det Super Mario Bros som även gavs ut i crystal screen-format och i new widescreen-format 1984. Den här extremt ovanliga utgåvan såldes aldrig i butik utan kunde bara vinnas i en Nintendotävling i Japan där man tävlade i ett 8-bitars NES-spel. Enligt den information jag har så producerades ändå hela 10.000 exemplar av spelet (även om få existerande finns dokumenterade). Många är försvunna och det är troligt att många exemplar finns hos samlare i asien. Den asiatiska samlarvärlden är inte dokumenterad på samma sätt som den västerländska.

Samlarkollektivet i väst kände inte ens till detta spel förrän den dök upp 2001 och ställde till med stort rabalder. Två sidor skapades direkt. Den ena ansåg direkt att det rörde sig om ett legitimt Game&Watch eftersom spelet kom från Nintendo inom årsramarna 1980-1991. Själva spelet, Super Mario Bros, är ett spel som använts tidigare i G&W-serien och så har spelet ett typisk modellnummer på baksidan (YM-901). Motståndarnas största argument var att spelet inte såldes till allmänheten och att Game&Watch-loggan inte finns tryckt på spelet. Jag tycker att det är ganska starka argument mot att införa spelet i den kompletta samlingen. Länge ansåg jag att YM-901 var "extramaterial" som fanatiska samlare kunde leta efter när de kompletterat sin 59/59-samling. Med åren har de senare argumenten tappat grund. I och med startandet av
Mike's G&W-forum för några år sedan så cementerades YM-901 i den kompletta samlingen. Den samlarlista, som listar (aktiva) västerländska samlare (duh!), har inkluderat det 60:e spelet och eftersom forumet har blivit den primära Internetsidan för G&W-samlare kan man numera inte bortse från den dyra gulingen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback