Topp 5 - 1994

168 sedda från detta år och så fantastiskt många bra filmer att det är helt omöjligt att välja fem. Kan det här vara det bästa året kvalitétsmässigt? Privat har jag gjort en tio i topp-lista från varje år och har bara listat de fem översta hittills. Ni får ursäkta men nu måste jag nog lista alla tio för 1994.


Nr 10: True Lies (Partiska Fridenpaden som älskar Arnold trycker in hans bästa actionrulle på tionde plats. T2 i all ära men den här är riktigt bra.)


Nr 9: Crumb (Insiktsfull dokumentär om den fabulösa serieskaparen och hans konstiga släkt.)


Nr 8: Nyckeln till frihet (Ligger högst upp på damernas IMDB-lista. Filmatiseringar av Kings fängelsenoveller har visat sig vara en bra idé. Mycket bra film.)


Nr 7: Pulp Fiction (osammanhängande våld kan vara bra. Stiliserat med härlig dialog.)


Nr 6: Döden och flickan (Bra kammarspel. Jag "upptäckte" Ben Kingsley tack vare denna godbit.)


Nr 5: Barcelona (Whit Stillmans mästerverk. Tyvärr känner inte många till filmen. Ungefär som Woody/Seinfeld möter L.A. Story fast i Barcelona.)


Nr 4: Strebern (Hudsucker Proxy. Om en dum lantis som klättrar på karriärsstegen. Cohens stora pengaflopp men en av de härligaste de gjort. And you can quote me on that!)


Nr 3: Brända av solen (Nikita Michalkovs långsamma drama lämnar ingen oberörd.)


Nr 2: Clerks (Dialogfilm om allt från Star Wars över avsugningar till ägg. Låg budget men hög filmupplevelse.)


Nr 1: Leon (Poetisk action om en yrkesmördare som får annat att tänka på. Hade biopremiär samma dag som Arnolds roliga Junior, men Leon är faktiskt bättre.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback