Honung kan vara livsfarligt!

Låter nästan som en rubrik från dagens kvällstidningar. Så är det inte. När jag stod och väntade på att mitt te skulle bli klart igår så höll jag i honungsburken och läste då på etiketten att man inte ska ge honung till barn under ett år. Ingen mer information gavs. Jag tyckte det lät konstigt så in på Internet och jaga information.

Det visar sig att honung kan ge spädbarnsbotulism, vilket inte heller sa mig ett jotarino.

Clostridium botulinum är en sporbildande stavbakterie. Genom jord, damm eller honung kan bakterien ta sig in i kroppen, kolonisera sig i tarmen och frigöra toxiner som (kortfattat) påverkar nervändarna. Botulintoxinet är tydligen det giftigaste ämnet som är känt, 1 ng/kg kroppsvikt = dödlig dos (enligt Smittskyddsinstitutet skulle ett snapsglas rent botulinumtoxin räcka att döda hela Sverige befolkning). 95% av barnen som faller offer för bakterien är under 6 månader vid insjuknandet, så att varna vid ett års ålder verkar vara en okej säkerhetsperiod.

En barnsjuksköterska i Norge skriver så här om ett fall:
"Mamman berättar att M**** fått honung på tröstnappen och misstanke om botulism uppkommer och man tar serum och avföringsprov från pojken som skickades till Oslo liksom prov från honungen. Vid ögonundersökning såg man en del blödningar på näthinnan, lätt näthinneavlossning och papillödem. Han fick sepsisbehandling på misstanke om infektion. EMG visade ett speciellt mönster som tyddde på bristande funktion i muskeländplattan. De följande dagarna förvärras tillståndet och M**** blir mer slapp, har ingen egen andning, man kan inte utlösa några reflexer, han får blåspares, blir förstoppad, har stora ljusstela pupiller och han upplevs vara i koma." (Barnet fick sedan antiserum och blev bättre.) I Sverige har endast två fall rapporteras efter 1984.

Bakterien tar alltså död på nervcellerna och har använts aktivt av människan.

Trots att botulinum-toxinet är extremt giftigt används det för att för att behandla smärtsamma muskelspasmer och, som ni kanske redan har räknat ut, så används det även inom den kosmetiska delen under namnet Botox (eller Dysport).

Självklart är man rädd för att toxinet ska användas inom biologisk krigsföring. Den japanska gruppen Aum Supreme Truth ska ha haft botulinum-toxinet i sin ägo även om de använde sarin i deras tunnelbaneattacker 1995 (jag skriver "ska ha" som i "möjligen" då den sista informationen var tagen från wikipedia).

Kommentarer
Postat av: Andy

Botulin är extremt giftig men det finns också överallt i naturen i små mängder. Den lilla koncentrationen gör att det sällan blir giftigt för människan.

2007-11-29 @ 13:21:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback