Frigoleeth - ditt enda söndagsnöje!

I lördags hittade vi ett kassettband i Mikemixs (fakemetaldudes) samlingar. Det var inspelningar från två program av Frigoleeth...ditt enda söndagsnöje! Så här en fem sex år senare, när man fått lite distans till programmet, kan jag förstå varför Frigoleeth gick så bra, både bland lyssnare och inom Radiostationen

(det regnade Ragnars™ över programmet). Visst, det kanske inte var P3-nivå men vi hade också bara förberett oss under några få minuter med att samla tidningsnotiser till veckans ämnen, själva diskussionerna skapades under programmets gång. Programledarna på P3 har ju ett helt arbetsteam bakom sig och en hel veckas betald, morotsbelagd arbetstid. Om vi hade haft samma resurser skulle Frigoleeth gått till höjderna. Styrelsen i Radio Eskilstuna kunde aldrig stava rätt till vårt program. Det blev endera dagen Freegolith, Frigolit, och andera dagen Freeggoleith och Fruggolat. Namnet ursprung är enkelt: en sammankoppling av programmets tre grundares namn, Frid, Rigbrant och Lees...Fri...Rig o Lee (esset i slutet blev först ett T för att skapa "ORDET" och utvecklades sedan till TH). Att lyssna till oss skulle ge en känsla av säkerhet och tillit, som om vi skyddade er i transporten genom livet. Men vi kunde också gnuggas och då framstod otrevliga och irriterade ljud, vilket var en risk man fick ta med världens bästa söndagsnöje. När Lees sedan var med om den tragiska olyckan som vi gärna inte vill prata om, men där han miste sin tunga, var vi tvungna att tänka om. Den heliga treenigheten var bruten. Under en period hade vi en återkommande gäst i gestaltning av Rebecka som tillförde en rejäl dos av kvinnlighet (så kallad MS DOS) i programmet. När fröken sedan gick hän tog till slut vår allt i allo Radiomasten Bengt över den tomma platsen och utgjorde den felande länken i vår treenighet. Radiomasten Bengt hjälpte till så gott han kunde under de sista åren i etern. Riktigt bra gick det väl aldrig för Radiomasten Bengt men vi hade heller aldrig några krav eller ens förhoppningar att han skulle bli lika perfekta och vackra som Frigoleeths ultimata programledare var. Radiomasten Bengt försvann efter upplösningen av programmet sommaren 2003 och har inte setts till i vår närhet med omnejd sedan dess. Ett rykte som gick var att han försökte återgå till att vara dansbandsproducent (ett tidigare arbete som Radiomasten Bengt ryktades ha) men efterforskningar (intervjuer med Bert jag gjorde när jag deltog i uttagningarna till Fame Factory) visar på att dessa rykten måste vara falska.

Statens ljud och bildarkiv Nästa!

Kommentarer
Postat av: Micke

Hur är det med grungedude? sen kan du ju hälsa din polare heavymetaldude också. Jag fakeheavymetaldude..jovisst du,säkert!
Bra text om frigoleeth förresten!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback