Bokinköp oktober, del 2

Den här delen tycker jag är mer intressant än förra.

Köpte två Eskilstuna-böcker som jag inte ens visste existerade. "I vikingarnas spår" listar alla runstenar i området. "Fåglar i Eskilstuna kommun" listar inte bara de fåglar man kan se utan även mycket annat matnyttigt, som till exempel en hel sida om fågeltornet ute i Sandbankarna. Checkhäftet ni ser följde med i den sjunde utgåvan av den presentbok som varje nyanländ Eskilstunabo fick under 70-talet, "Välkommen till Eskilstuna".

Eftersom Myrorna i Eskilstuna har blivit så hemskt dåliga på böcker så köper jag inte så många barnböcker längre. Kunde dock inte motstå en bokversion av Barbo Lindgren och Jojje Wadenius barnskiva "Godá Godá", här med illustrationer av Olof Landström.

En härlig bok från sekelskiftet.

Konstböcker av Taschen är svårt att inte lägga pengar på. Deras fina "Masterpieces of Western Art" är ett riktigt praktverk som man kan bläddra länge, länge i.

Så fick jag tag på några Wahlströms ungdomböcker även i oktober. Jag fyllde inte riktigt en hel kartong denna månad men hittade däremot många intressanta titlar. Det blev många Bröderna Hardy, Hemliga Sjuan och Biggles denna månad. Jag hittade även många "nyare" böcker med nummer i slutet av 2000. Tvillingarna på Sweet Valley High kommer jag nog aldrig läsa. Det räcker med den sliskiga tv-serien.

Bokinköp oktober, Del 1

Det är lätt att köpa lite för många böcker när man ändå är i farten. I oktober har det blivit lite fler än det borde bli. I första delen tänkte jag visa de böcker som kan klassas som fantasy.

Pratchetts böcker är alltid roliga. De här har jag redan läst men köpte eftersom de alltid är eftertraktade. "Mort" och "Häxkonster" kommer jag säkert få en hundralapp styck för på Tradera. De andra är jag mer osäkra på.

"Otherland" är en fantasyserie som jag alltid har velat läsa men har haft svårt att sätta igång med. Så som många andra av mina böcker så har jag köpt dessa utifall jag får ett infall att läsa dem. Då är det bara att gå till bokhyllan.

Ni kanske redan vet att jag är dödskär i böckerna om Casca, den romerska legionären som sätter spjutet i Jesus och döms att leva tills Jesus återvänder. De inbundna utgåvorna är alltid svåra att hitta. Här har jag alla fyra delar, som dubletter. Ska se vad man kan få för dessa godingar.

På 80-talet var det otroligt populärt att läsa spelböcker där man antingen fick välja själv vad hjälten skulle göra eller slå tärning när man mötte fiender. "Tigerns väg" är en sån där tärningsboksserie.

Det är väl "Ensamma vargen" som är den mest kända karaktären bland 80-talets spelböcker.


Del 2 kommer snart.


idioter

Över 30 miljoner har sett klippet när Miss Teen USA 2007 South Carolina svarar på en simpel fråga.
Snacka om att få härdsmälta i huvudet.

Thandie hos Poland

David Polands långa filmintervjuer har jag nämnt förut. Det är sällan man får se ingående (in-depth) intervjuer med filmfolk som verkligen får tala ut och tänka innan de pratar.

Den senaste intervjun är med Thandie Newton som jag verkligen föll för i Beloved. Av någon anledning kan jag inte hitta hela intervjun på David Polands "The Hot Blog" men går att hitta på Google video. Länk finns i bilden. Tryck!

Dream On

Äntligen tillbaka med en intressant tv-serie i min fortgående sitcomlista.

I påskas drog päronen och mandrom till Västerås, gjorde stan och käkade gott. Där hittade jag även en dvd-utgåva med de två första säsongerna av sitcom-serien "Dream On" och så var nostalgin igång. Jag är nu inne på säsong fyra och anser att trots att serien inte har ett lika snabbt tempo som många andra sitcoms så växer den med varje titt.

Serien gick strax efter midnatt under några år på TV3. Jag var arbetslös och ville gärna avsluta dagen med någon halvdan sitcom för att lugna ner nerverna. I början hatade jag Brian Benbens karaktär Martin som under barnåren hade sett för mycket tv så att han alltid får scener från film och tv i sitt huvud som ska reflektera hans känslor. Men serien var en av de första HBO-succéerna och hade många nakna kvinnor så jag fortsatte titta. Efter att tag började jag till och med gilla de gamla film- och tvklippen.



Serien spelades in mellan åren 1990 och 1996. 120 helylle avsnitt med karaktärer som gror på en. Martin Tupper själv är rätt härlig, jag diggade för övrigt inte Benbens andra TV-show "The Brian Benben Show" särskilt mycket. Eddie Charles är Martins bästa polare. Skådespelaren byttes ut efter elva avsnitt men jag kommer inte ens ihåg hur han såg ut eftersom den nya (längst till vänster på bilden) passar otroligt mycket bättre som det självgode tv-stjärnan Eddie Charles. Michael McKean blev ny boss över Martin i och med andra säsongen och han är underbar. Martin arbetar som förläggare på ett bokförlag i Harlequin-stil. McKean bryr sig inte särskilt mycket om handlingen och ser helst att en bok bara har sexscenerna kvar efter redigering.

Denny Dillon (nedre höger) spelar Martins arbetslata och ständigt arga sekreterare. Hon är väl mest känd att ha spelat Roseanne Barr i filmen
Roseanne: An Unauthorized Biography . Hon är nog det största argumentet för att stänga av och slänga dvd:n i soporna. Men Wendie Malick räddar dagen. Som Judith, Martins exfru, förlåter man allt. Denna karismatiska skådespelerska får mig på platt fall. Vi har väl alla sett henne i 149 avsnitt av "Just Shoot Me" (eller "Stryp mig långsamt" som TV-serien först blev översatt till).

Första avsnittet i fjärde säsongen visar på hur populär tv-serien verkligen var i USA. John Landis regisserade. I avsnittet ser vi även Jason Alexander, James Woods, Iman och Elisabeth Shue. Woods är en rejäl höjdpunkt i det avsnittet (som alltid alltså).

En bortglömd pärla.

Frid läser bloggar

  • Det finns så många bokbloggar ute i cyberrymden att man ibland missar de som är bra. Flera gånger har jag faktiskt besökt www.bokhora.se men tappat sugen när jag sett de "viktiga" prettotjejerna i snofssvart stoltsera längst upp på sidan. Idag blev jag dock fast i deras texter. Det bästa sättet är att trycka på länken "bokhororna" och välja en av tjejerna. En av dem är författaren Johanna Lindbäck som precis kommit med en ny ungdomsbok.

  • Det bästa med bokhorornas blogg är att de har "måndagsmöten" med kända författare. Mötet med Inger Edelfeldt var intressant. Hon har skrivit en hel del ungdomsböcker men jag fastnade för den underfundiga och nyligen utkomna "De ovanligaste barnen i världen" (ill. Emma Adbåge), en bilderbok om föräldrar som är annorlunda och kämpar för att sina barn också ska vara det. Bilderboken gav upphov till en intressant diskussion med 2B på Munksundsskolan. De hade mycket kul att säga. Jag väntar med intresse på sången de ska sjunga om han som gjorde allt baklänges, t ex satt på ett flöte och tittade på bryggan.


  • Var hittar jag då alla intressanta bokbloggar? Googla på bokidioten . Under "länkar" längst ned i högerspalten finner ni en länk till hennes bloggsamling. Men jag varnar er. Ni kommer att fastna i många timmar framöver. En verklig tidsfälla!


Böcker från sekelskiftet 1900


Det har blivit många bokinköp på sistone. De här två köpte jag dock när de kom, dvs 1901 och 1904. Wilhelm Granath är ingen författare vars böcker jag rekommenderar. Mycket högtravande. Som ett sömnpiller. Men böckerna är vackra. Snygga ryggar har de också.

Är löken slut?


Öppnade kylskåpet idag och fick den insikten att kylskåpet kan vara ett bra ställe att odla i. Men vad är det som växer?
Efter att ha plockat undan lite mat från undervåningen kunde jag se vad som frodades i kylan.

Ska låta den ligga ett tag till. Det blir mer hemtrevligt om man har lite grönt i lägenheten.
Återkommer med uppdatering.

Midvinterliv - Värde?

Klicka för att stänga fönstret
Liza Marklunds bok Midvinterliv. Endast ett tryckt exemplar. Vad kan det vara värt? Den auktioneras ut just nu på tradera och ligger på 15100 kr. Skulle ni lägga så mycket för en unik bok?

Det står i auktionen att boken inte kommer att tryckas upp i fler exemplar men hur ska den giriga och mediakåta Marklund kunna hålla det löftet? Så frågan man bör ställa sig är: Hur lång tid tar det innan boken trycks på nytt?

Batman by Stern

En kille hade ansträngt sig och tagit med det nya Batmanspelet som kom i juli i samband med filmen.

Mycket kul att få testa en splitternytt flipper så tätt inpå releasen men Sterns spel känns väldigt klumpiga.

104 nobelpristagare i litteratur


104 författare har fått nobelpriset i litteratur sedan 1901. Att läsa nobelpristagare har aldrig varit mitt mål, men några har slunkit igenom.

1907

Rudyard Kipling

Har läst några "Just så"-historier.

1909

Selma Lagerlöf

Vem har inte läst Lagerlöf? Har arbetat med hennes texter under hela året. Har bland annat läst "Bortbytingen" och bilderboksversionen av Nils Holgersson i år.

1911

Maurice Maeterlinck

"Interiör" är obligatorisk läsning.

1916

Verner von Heidenstam

Hade en stor Heidenstamperiod vid milleniumskiftet. Gillar hans raka språk.

1920

Knut Hamsun

"Svält" lästes på MDH.

1921

Anatole France

Fick för mig att det är Anatole France som är den hemliga pseudonymen som Proust gillar så mycket som ung i "På en spaning på den tid som flytt". Var tvungen att testläsa. Inte särskilt bra.

1923

William Butler Yeats

Vi fick träna versmått på Yeats på MDH. Har skrivit många bra dikter.

1936

Eugene O'Neill

Läste "Lång dags färd mot natt" som vi hade i läsläxa i litteraturvetenskapen. När jag kom till lektionen så tog läraren aldrig upp texten till diskussion.

1946

Hermann Hesse

Läste "Stäppvargen" som en av de första författarna i mitt H-projekt. Första delen var riktigt jädra bra. Andra mycket sämre.

1947

André Gide

"Falskmyntarna" har samma problem som "Stäppvargen", första delen är mycket bra, andra bara ebbar ut.

1948

T.S. Eliot

"The Waste Land" på engelska var en ordeal.

1949

William Faulkner

"Stormen och vreden" vill jag aldrig mer se skymten av. Usch!

1951

Pär Lagerkvist

Bra författare. Både som romanförfattare med "Dvärgen" och den intressanta "Gäst hos verkligheten" var väl värd läsningen.

1954

Ernest Hemingway

Isbergstekniken my ass! Jag krockar med det där jädra isberget varje gång jag har testat Hemingway. Endast "Den gamle och havet" går att rekommendera.

1957

Albert Camus

Har läst "Främlingen" och "Pesten" som är fantastiskt bra. Har även läst "Myten om Sisyfos" på ett nattåg till Falun. Den gav många intressanta tankar.

1962

John Steinbeck

"Möss och människor" skulle jag ha läst på engelska i gymnasiet men jag lånade den på svenska istället. Ganska bra.

1964

Jean-Paul Sartre

Har endast läst hans pjäser. De är kopplade till de antika dramerna. Mycket intressanta om man läst de gamla antika klassikerna.

1965

Michail Sjolochov

Har försökt läsa "Still flyter Don" men lyckades inte komma långt.

1968

Yasunari Kawabata

Samma här. Tusen tranor fick några kapitel och sedan till återvinningen.

1969

Samuel Beckett

Becket var länge en favorit. Läst de flesta. "Watt" är den bästa romanen. "I väntan på Godot" är den bästa pjäsen.

1970

Aleksandr Solzjenitsyn

"En dag i Ivan Denisovitj liv" är både bra, kort och spännande läsning.

1973

Patrick White

"Tant Theodora" skulle tydligen vara en av hans mest lättlästa. En tredjedel läste jag. Okej, men inte tillräckligt.

1974

Eyvind Johnson

"Strändernas svall" var en av de värsta böcker jag var tvungen att läsa under litteraturvetenskapen på MDH.

1978

Isaac Bashevis Singer

"Trollkarlen från Lublin" är det enda jag läst men rekommenderar den. Bra sagoliknande berättande.

1982

Gabriel García Márquez

Sträckläste den fantastiska "Krönika över ett förebådat dödsfall" men fastnade i "Patriarkens höst".

1983

William Golding

"Flugornas herre" bör alla ha läst.

1984

Jaroslav Seifert

Har testläst några dikter men det gav inget.

1988

Naguib Mahfouz

Är mycket förtjust i känslan som "Midaqq-gränden" gav mig.

1994

Kenzaburo Oe

Blev helt betagen av "Mardrömmen" men gillade inte "Tid för fotboll".

1998

José Saramago

Tycker att Saramago är intressant men tempot är för långsamt. Fastnade efter två tredjedelar av "Historien om Lissabons belägring".

2005

Harold Pinter

Har läst "The Caretaker" som jag gillar. Missade tyvärr när SVT visade pjäsen.

2006

Orhan Pamuk

"Mitt namn är röd" är i varje fall rejält seg. Läste några kapitel.

2007

Doris Lessing

Läste några noveller av Lessing som kurslitteratur på MDH men kommer inte ihåg mycket.


Som filmgalning har jag förstås sett många filmatiseringar men orkar inte lista något sånt. Kan dock rekommendera Toni Morrisons "Beloved". Tog mig i kragen och besökte Etunas stadsteater förra året för att se en uppsättning av Dario Fo-teater. Intressant men inte så bra.

Vem är jag i en roman av Jane Austen?

Märkte att endast en av de elva frågorna var tjejfråga.

I am Elinor Dashwood!

Take the Quiz here!


30 Rock do NOT rock!

Jag har både läst och hört om hur bra Tina Feys sitcom 30 Rock ska vara. Idag fick jag möjligheten att se programmet och bedöma själv.

Jag ville stänga av efter fem minuter men gav serien ändå två avsnitt. Jag skrattade endast en gång. I första avsnittet säger Baldwin att "The Girlie Show", som serien handlar om, saknar tittare i målgruppen män 18-49. Det stämmer säkert på själva 30 Rock också. Totalt humorlöst program.


Stealth Cat

Jag är inte mycket för katter men den här är rolig.
 

Bokrecensioner sept/okt

Här är recensioner på mina lästa böcker från den 19:e september till den 14:e oktober.


"Hur kär får man bli?" av Katarina von Bredow


"Habib - Meningen med livet" av Douglas Foley


"Du vet att du är svensk..."



"Ormbiten" av Robert Swindells 

"Robin Hood - Mannen från Barnsdale" av Dick Harrison



"Matilda" av Roald Dahl


"The Legend of Captain Crow's Teeth" av Eoin Colfer


"Johnny Delgado - i faderns spår" av Kevin Brooks


Hyllning till Nicholas Cage


pappersslöseri


Var nere i källaren idag på jobbet och hämtade papper. En hel bal med papper stod och väntade. Efter en snabb huvudräkning kom jag fram till att varje bal innehåller 55,000 A4-papper. Visst borde den fantastisumman räcka en evighet? Det borde ta lång tid men vi använder så mycket papper i skolan att jag mår illa av att tänka på det. På en månad in i terminen stod statistiken på 23000 bara på bibliotekets kopiator.

Under min högstadietid hade vi inte ens datorer. Att ens fråga om att få använda kopiatorn var otänkbart. Istället kånkade vi runt med kollegieblocket i ena handen och blyertsen i den andra.


Mamma Mu på Donkan


Polarna käkade på Mickey D som vanligt i onsdags. Jag uppmärksammade att MacKelebö har tagit upp ett av deras trevliga läsfrämjande projekt. Alltid något positivt. Under hela oktober delar de ut böcker i Happy Meal. Sista veckan i oktober kommer de att ha Mamma Mu åker rutschbana. Boken är tvåspråkig. Åt ena hållet läser man den på svenska och åt andra hållet läser man boken på persiska. Där jag var hade de fått ett provexemplar. Jag tjatade till mig det så för tillfället är mitt bibliotek det enda biblioteket i hela världen som har denna utgåva av Mamma Mu. Inte dåligt va?


Ord som makt och tröst

Jag var på Joar Blå i torsdags och såg Marcus Birro snacka iväg i sin monolog "Ord som makt och tröst". Han dissade sin svenskalärare rejält må jag säga. Min skolas svenskalärare sa att hon inte blev stött, men vem vet? Jag såg kvällsföreställningen klockan 19. Han hade även en föreställning mitt på dagen för Enköpings elever. Enligt Inger på Enköpings teaterförening så skilde sig språket lite mellan de två föreställningarna. Det var tyvärr nog mer tyglat på kvällen med massor av gamla kärringar i publiken. Birro gav en riktigt bra show. Asgarvade hela tiden. Bilden är tagen från Birros hemsida.

En extra kul grej innan föreställningen startade hände när jag satt inne på stadsbiblioteket och väntade. Birro kom in en halvtimme innan det började och ville låna en av sina egna böcker (kanske för att öka statistiken? De får ju i varje fall någon krona per utlånad bok). Just den han behövde fanns inne och han sa "Det var bra att den fanns på biblioteket". Jag kunde inte hålla käft så jag sa: "...eller kanske inte", med antydan på att ingen var intresserad av att läsa boken än han själv. När han sedan gick till utlåningsdisken sa han till kvinnan i disken "Den här boken är bra, den rekommenderar jag.", vilket jag tyckte var kul.


Barns lekar runt hela världen

Jag var på en utställning på Enköpings museum idag som handlade om barn och deras lekar. Utställningen visade teckningar och målningar från hela världen. Det som slår mig är att andra kulturers barn ofta använder så otroligt starka färgkombinationer. Det var likadant med en liknande utställning som Eskilstuna stadsbibliotek hade för något år sedan.

Linda Karlsberg på Enköpings stadsmuseum visar en asiatisk tavla målad av ett barn.

Windows Movie Maker

Hurra! Windows Movie Maker: Ett filmprogram som är lätt att använda!

Vad har man för nytta av ett bra användarvänliga funktioner om programmet inte kan ta VOB-filer som den påstår sig kunna?

Jag har använt en Sony videokamera som spelar in på DVD-RW. Den inspelade filmen läggs på DVD:n som en VOB-fil (Video OBject).  När jag ska ladda upp filen från DVD:n till WMM så säger skräddaren nej. Jag har testat med att recoda filen till avi (använde en testversion av Movavi Converter 6). Då laddar WMM upp filen men man kan inte arbeta med den. Det går inte ens att starta filmen.

Vad ska man behöva göra för att använda Microsoftprogram som egentligen ska fungera? Jag har kollat forum på nätet om detta och det verkar som om jag inte är ensam med problemet.

LIDL-té

Som ni märker så har jag varit på LIDL för första gången i hela mitt liv och jag har redan kommenterat deras Nasi Goreng. Man skulle kunna kommentera deras ipackningsområden i kassorna (eller brist rättare sagt) och man skulle kunna kommentera deras vägg där LIDL nämner deras kvalitétsvarumärken som jag aldrig hört talas om. Men jag fortsätter med deras mat. Kalkonen var jag tvungen att kasta eftersom den hade frysts in innan försäljning så att skivorna satt fast i varandra vilket resulterade i att man fick slamsor på mackan.

Deras isté är ganska gott. Det är av varumärket Solevita. För att klaga på något så hade jag svårt att öppna förpackningen.

Hur ska man öppna detta? Det ser ut som något man drar bort men det fungerade inte. Efter ett tag insåg jag att man skulle lyfta den högra delen uppåt. Hålet blev jättekonstigt.

Glad att jag lyckade öppna förpackningen skred jag till verket.

Det kanske inte syns så bra men drycken kluckade fram i små vätskemängder istället för att rinna i ett lätt flöde. 

Drycken innehåller hela "0,12 % extrakt av svart te", vilket gör Solevitas Ice Tea Lemon till en smakupplevelse.

filmstatistik september

Antal långfilmer sedda: 16 (inkl 1 omsedda)

Filmer under 40 min:  (sammanlagt  min, inkl  omsedda)

Medelbetyg nysedda: 2,73


Nysedd film uppdelat på årtionden:
00: IIIIIIIIIII

90:

80:

70: I

60: I

50: II


Nationer: (nysedda)

USA: 11

Sverige: 1

Samproduktioner: 3


Tre bästa nysedda:


4 Felon (2008) - maktmissbruk i fängelset. Helt okej.

4 Invincible (2006) - Typisk sportfilm med underdog som jag gillar

Ingen värd att nämnas till tredje plats

Tre sämsta nysedda långfilmer:


1 D-War (2006) - Sämsta film jag sett i år.

2 Touch of Evil (1958) - Har aldrig gillat Orson Welles, varken framför eller bakom kameran

2 Purple Violets (2007) - lam kärleksfilm


Betygsfördelning LÅNGFILMER, nysedda:

5:

4: II

3: IIIIIIII

2: IIII

1: I

Kommentar: Fullbokad månad. Hade inte mycket tid till film. 16 sedda filmer är det lägsta antal filmer sedan jag började föra statistik.