Topp 5 - 1924

Har faktiskt bara sett fyra filmer från 1924. Fler ska det bli men tack vare det låga antalet berättar jag lite mer om filmerna i stället.

 
Nr 4: Entr'acte - de kloka galningarna
Regissör: René Clair.
Clair var en dadaist ut i fingerspetsarna. Entr'acte är riktigt bra för att vara surrealistik. Det är förstås en smaksak vad man tycker om surrealismen. Surrealismen var stor på 20-talet och speciellt i Europa. Här handlar det mer om att få en genuin upplevelse än att förvänta sig någon sorts historia.
 
Nr 3: Hot Water - Svärmor kommer
Regissör: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
En gift man trakasseras av sin frus familj. Detta händer dock inte förrän en bit in i filmen. Början är inte så intressant. Man får följa Harold Lloyd när han handlar mat. Samtidigt vinner han en kalkon som han får svårt att ta hem. Den riktiga humorn och tittarens hat mot fruns släktingar börjar när Lloyd kommer hem. Jag har sällan sett sådana hemska människor. Om jag hade varit Lloyd hade jag tagit mitt pick och pack och dragit för länge sen.

Nr 2: Girl Shy - Akta er för flickor!
Regissör: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor
Harold Lloyd är hemskt blyg och kan aldrig prata i närheten av en flicka. Men i sina tankar är han värsta Casanovan. Lloyd skriver en handbok om hur man raggar på flickor. Han skickar den som en allvarlig handbok till ett bokförlag men förlaget ser den som en humoristisk bok. De filmatiserade handboksexemplet är fantastisk roliga. Lloyd var en stor komiker.

Nr 1: Sherlock Jr. - Fart, flickor och faror
Regissör: Buster Keaton
Av många ansedd som Keatons bästa. Keaton arbetar som projektionist på en biograf. Under en föreställning råkar Keaton somna och drömmer att han befinner sig i filmen där hans karaktär är Sherlock Holmes. Han får i uppdrag att hitta några försvunna pärlor. Specialeffekterna är bra i denna film. Det handlar inte bara om Keatons, som vanligt, formidabla stunts utan även bildeffekter där han går från den riktiga världen och in i filmen och sedan mellan olika filmer. Keaton letar efter försvunna pärlor utan att veta att han är i en riktig pärla till film.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback