Donjon (recension på fel sida)

Jag brukar skriva om litteratur på "fridsbokrescensioner.blogg.se" men där har jag vissa begränsningar, t ex så skriver jag inte om bilderböcker eller serier. Och det är just några seriealbum som jag vill diskutera.

När jag i höstas arbetade på ett integrerat skolbibliotek så dök ett nytt seriealbum upp i BTJ-listorna. Den var Lewis Trondheims
Donjon. Recensionen i BURK tyckte jag var tillräckligt negativ för att undvika att köpa in albumet till filialen (som har mycket begränsat med pengar).

När jag nu arbetar på barnavdelningen i Eskilstuna så dyker del 2 upp i serien. Jag blir intresserad och letar även upp första delen.

 Donjon d. 1, Ankhjärta      Donjon d. 2, Slagsmålskungen

Namnet till trots så är Trondheim en fransk serieskapare. Han följer den fransktalande traditionen i serievärlden och har tagit en pseudonym; hans riktiga namn är Laurent Chabosy. Donjon är ett samlingsnamn för de album Trondheim har gjort som handlar om området Donjon (läs som engelska ordet Dungeon). Hittills har det blivit 25 album om just Donjon och förhoppningsvis kommer många av dessa att översättas till svenska. Ett fåtal handlar om ankan Herbert och draken Marvin som ni på bilderna till de två första svenska delarna. Albumen är humoristiska och har en tydlig fantasyinriktning. Jag tyckte att de är suveränt roliga och originella och kan tänka mig skaffa de flesta som kommer framöver. Självklart ska jag läsa dessa med andakt. De är förhoppningsvis lika jäkligt roliga som de två första.Ytterligare ett album av Trondheim har kommit "på svenska". Jag sätter detta i citationstecken eftersom Flugan är en stum historia. Albumet är en historia om en fluga som kläcks i en odiskad möglig kastrull och måste sedan orientera sig i omgivningen. Den är inte lika bra som Donjonserien.

Nu i januari kommer även Trondheims små berättelser om Herr I och Herr O.

Just nu har Trondheim fått 129 album publicerade, enligt information på hans hemsida, och han håller på med sex till (man kan till och med se hur många sidor i varje album som är klart).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback